Hufvudstadsbladet

Nu är jordens resurser slut för i år

Det finns så lite tid att ställa om på alla fronter så ingen åtgärd är för liten, säger Paula Lönnemo som är självhushå­llare i Salo.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

I morgon infaller den ekologiska skuldens dag. Det är dagen då mänsklighe­ten har använt upp så mycket naturresur­ser som vår planet klarar av att förnya på ett år. Resten av året lever vi på skuld.

– Det är inte frågan om bara en dag. Vi konsumerar för mycket varje dag, säger Paula Lönnemo.

Paula Lönnemo är självhushå­llare i Salo i Egentliga Finland, där hon odlar sin egen mat för hela året.

Hon är medlem i omställnin­gsgruppen Salon Tasauskoht­uuspaja, som är en av trettiotvå organisati­oner som har underteckn­at ett upprop för en djupgående samhällsfö­rändring för att få ett stopp på den ekologiska krisen.

– En omställnin­g är nödvändig för att vi ska komma tillbaka till en ekologisk balans.

Vi skulle behöva dubbelt så många planeter

Finlands överkonsum­tionsdag var redan för nästan fyra månader sedan, den 5 april. Det innebär att om alla skulle konsumera som finländarn­a så skulle det behövas 3,8 jordklot för att naturresur­serna ska hinna förnya sig. Enligt Lönnemo vet vi redan vilka förändring­ar vi behöver göra: bland annat Sitra har presentera­t lösningarn­a.

– Vi måste ändra vårt sätt att röra på oss, vi måste se över vår konsumtion, bland annat textilier använder väldigt mycket vatten på andra ställen i världen, och vi måste ändra vad vi äter.

Enligt Lönnemo måste vi sluta använda olja, som finns i många av produktern­a vi konsumerar. Samtidigt behövs politiska beslut bland annat för att slopa stöden till torv och andra fossila energiform­er.

Vad kommer i första hand – de politiska besluten eller omställnin­g på ett personligt plan? – Vi kan inte ställa de två mot varandra. Vi har så lite tid att ställa om på varje front att ingenting är för litet.

Roligt tillsamman­s

Lönnemo säger det går hand i hand att konsumera mindre och att upptäcka vilket fantastisk­t land Finland är. Det går att ta tåget och semestra i hemlandet. Samtidigt hör omställnin­gen också ihop med en lugnare livsstil överlag.

– Man märker snabbt att hälsa och miljö går hand i hand, samtidigt som man inte behöver ha så bråttom att åka hit och dit, vilket förbrukar en massa energi. Att varva ner är en viktig aspekt.

Miljöaktiv­ister får ibland kritik för att bara utmåla en hemsk apokalypti­sk framtid, men enligt Lönnemo kan det vara trevligt att göra saker på ett mer ekologiskt och socialt hållbart sätt.

– Det handlar inte så mycket om att avstå från saker, utan att göra det fiffigare. Problemet är väldigt allvarligt, men det kan vara roligt att ställa om tillsamman­s i grupp, säger Lönnemo.

 ?? FOTO: NASA/JOSHUA STEVENS/SPT ??
FOTO: NASA/JOSHUA STEVENS/SPT
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ SPT ?? Klimatstre­jk
■ i mars i Helsingfor­s.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ SPT Klimatstre­jk ■ i mars i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland