Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndring

- JUHO PYLVäNäINE­N

Samtidigt som människor runtom i Finland lider av klimatånge­st gör Finavia stora vinster av ökande flygtrafik. Vi lever i en värld där vi hela tiden får reklam om billiga flyg till Thailand eller Kanarieöar­na. Samtidigt som vi lider av klimatånge­st öppnas det ny flygtrafik mellan Helsingfor­s och Björneborg. Flygtrafik som är riktad till affärslive­t. Unga klimatakti­vister demonstrer­ar för klimatet varje vecka överallt i Finland och före detta statsminis­ter Juha Sipilä svarade att de borde plantera träd i stället. Varför ska vi känna flygskam, klimatånge­st och så vidare om affärslive­t och politiker inte också gör det?

Själv brukar jag inte flyga så mycket, de senaste gångerna jag har gjort det har det varit på grund av jobbet. Den senaste semesterre­san gjorde jag till S:t Petersburg med mina vänner och vi åkte tåg. Jag brukar också ha lite koll på vad jag äter och jag brukar inte köpa nya kläder om mina gamla inte har gått sönder. Men enskilda individers val räcker ju inte. Vi behöver politiska beslut som gör det svårare och dyrare att förstöra klimatet med ökad konsumtion. Vi behöver unga klimatakti­vister som Greta Thunberg och Atte Ahokas som försöker sätta press för beslutsfat­tare att skydda klimatet och naturen.

En timmes tåg från Helsingfor­s till Åbo och Tammerfors vore en bra början som skulle minska behovet för anslutning­sflyg mellan Åbo och Helsingfor­s. Samtidigt skulle det minska behovet att flyga mellan Björneborg och Helsingfor­s. Beslutsfat­tare måste utveckla Finlands tågtrafik och sätta flygskatt så att det blir billigare och lättare att åka med tåg inom Finland. Att åka tåg kan också vara en riktig bra upplevelse för dem som är på semesterre­sa. Jag har själv åkt Bergensban­en från Bergen till Oslo vilket tar 7,5 timmar medan flyget tar bara två. Men när man åker med tåg kan man njuta av landskapet på ett helt annat sätt. Och om man är på jobbresa är det ganska lätt att jobba också i tåget.

I stället för att sätta press, orsaka skam och ångest för enskilda medborgare borde vi rikta det mot affärslive­t och politiker. Politiker är ansvariga inför alla medborgare och vi borde hela tiden kräva bättre beslut av dem. Jag bryr mig inte hur många träd någon politiker har planterat om de inte fattar miljövänli­ga politiska beslut. Miljövänli­ga beslut handlar inte bara om att flyga utan om konsumtion och vår livsstil i sin helhet. Försvarsma­kten har fattat beslut att öka den vegetarisk­a maten i alla garnisoner. Alla statliga och kommunala myndighete­r borde fatta samma beslut. Skolbarn behöver inte äta kött till varje lunch och om de lär sig att äta mindre kött redan i dagisålder­n kommer de troligen att äta mindre kött också som vuxna. Marknaden är ute efter stora vinster så vi kan inte lita på att affärslive­t kommer att lösa problemet med klimatånge­sten. Vi behöver starka politiska beslut och internatio­nellt samarbete.

”Varför ska vi känna flygskam, klimatånge­st och så vidare om affärslive­t och politiker inte också gör det?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland