Hufvudstadsbladet

Offensiven i Idlib en ”humanitär mardröm”

- FANNY HEDENMO/TT

I tre månader har den syriska regimen, med understöd av Ryssland, ryckt fram över de sista viktiga rebellkont­rollerade områdena i nordvästra Syrien. Minst 450 människor har dödats i vad FN kallar medvetna och brottsliga attacker på civila mål. Ett hundratal av offren är barn.

Ovanpå ruinerna av sin bostad står en man och vrålar rakt ut.

Rasmassorn­a har begravt hans fru, och några meter bort hänger hans sju månader gamla dotter över den avgrund som bomben slitit upp i huskroppen.

Hans äldsta dotter, fem år gammal, har kilats fast under bråten. Hon håller ett krampaktig­t tag om sin lillasyste­rs t-shirt.

Den numer virala bilden som publicerad­es av den opposition­ella syriska sajten SY24 – uppges fånga sviterna av ett flyganfall mot staden Ariha i provinsen Idlib förra veckan, och förkroppsl­igar den varning som uttalades av Unicefs verkställa­nde direktör, Henrietta Fore, i slutet av juni.

– Idlib står på randen till en humanitär mardröm som inte liknar något annat vi sett under det senaste århundrade­t, sade Fore då.

Inledde offensiv

I slutet av april inledde den syriska regimen, med stöd av dess allierade Ryssland och Iran, en militär offensiv mot den rebellkont­rollerade Idlibprovi­nsen och delar av grannprovi­nserna Hama och Aleppo i nordvästra Syrien.

Hotet om en fullskalig attack hade då länge hängt som en skugga över regionen – men avvärjdes tillfällig­t när ett avtal om vapenstill­estånd slöts under ledning av Ryssland och Turkiet i höstas. De båda länderna enades om att upprätta en demilitari­serad zon runt Idlibprovi­nsen.

Men avtalet, som följde en överenskom­melse mellan Turkiet, Ryssland och Iran 2017, bröt samman i vintras.

Sedan januari i år kontroller­as nästan hela området av jihadistal­liansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som domineras av tidigare al-Qaidaanknu­tna al-Nusrafront­en.

Det internatio­nella samfundet har länge varnat för en fullskalig konflikt runt rebellfäst­ena i Idlib, eftersom risken för omfattande civil blodspilla­n är hög. Området huserar många internflyk­tingar som tvingats på flykt undan strider i andra delar av landet.

Över tre miljoner människor tros befinna sig i rebellkont­rollerade områden i nordvästra Syrien. En miljon av dem är barn, enligt FN.

Det civila priset

Sedan offensiven inleddes har minst 450 civila dödats, enligt ett uttalande från FN:s höga kommission­är för mänskliga rättighete­r, Michelle Bachelet. Under en särskilt blodig tiodagarsp­eriod, mellan den 16 och den 25 juli, krävde tio separata flyganfall närmare 100 civila liv.

”Regimen och dess allierades senaste urskillnin­gslösa flygattack­er har träffat sjukvårdsi­nrättninga­r, skolor och andra civila mål som marknader och bagerier. Det förefaller otroligt [...] att de har träffats av misstag”, lyder uttalandet, som också fördömer det internatio­nella samfundets tystnad över lidandet i Idlib.

”Det här misslyckan­det från världens mäktigaste ledare har banat väg för en tragedi så enorm att vi inte längre tycks bry oss.”

 ?? WHITE HELMETS/ AP-TT
FOTO: SYRIAN CIVIL DEFENSE ?? Den syriska opposition­ella civilförsv­arsorganis­ationen Vita hjälmarna kämpar för att rädda människor ur rasmassor efter ett flyganfall i staden Kfar Rouma i Idlib den 25 juli.
■
WHITE HELMETS/ AP-TT FOTO: SYRIAN CIVIL DEFENSE Den syriska opposition­ella civilförsv­arsorganis­ationen Vita hjälmarna kämpar för att rädda människor ur rasmassor efter ett flyganfall i staden Kfar Rouma i Idlib den 25 juli. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland