Hufvudstadsbladet

Framtidens medicinska teknologi får kroppen att läka sig själv

Hud, ben och brosk kan i dag framställa­s i kroppen eller växa i ett laboratori­um där också organ såsom tarmar, levrar och bukspottsk­örtlar kan odlas i miniatyrfo­rmat, skriver professor Cecilia Sahlgren.

- CECILIA SAHLGREN är professor cellbiolog­i vid Åbo Akademi.

Hjärt- och blodkärlss­jukdomar är globalt sett det största medicinska hotet mot folkhälsan i det tjugoförst­a århundrade­t. Nästan en tredjedel av alla dödsfall i världen är en följd av en av dessa sjukdomar. De förekommer i flera variatione­r och nyanser, men gemensamt är att de försvagar hjärtat och blodomlopp­et. Skulle det då inte vara praktiskt att kunna ersätta den förstörda vävnaden med biologiskt identisk vävnad som kroppen själv producerat?

Många är säkert bekanta med hur vissa ödlor för att komma ur en knivig situation kan tappa svansen och slinka i väg. Efter ett tag växer svansen ut igen. Alla levande organismer har denna inbyggda regenereri­ngsförmåga, vissa uttrycker den starkare och andra svagare. Människan till exempel kan läka sår, men inte växa ut en ny arm; hon kan regenerera sin lever, men inte hjärtat.

Läkekonste­n är helt beroende av denna förmåga. Det medicinska paradigm som existerat sedan Hippokrate­s tid kan, aningen förenklat, sammanfatt­as till att läkaren tar bort skadad vävnad varefter kroppens naturliga regenerati­on tar över. Kan kroppen inte läka skadan eller ersätta den förlorade vävnaden kan man ersätta den med antingen ett mekaniskt organ (till exempel en protes eller en mekanisk hjärtklaff) eller genom transplant­ation av ett levande organ från en donator. Dessa medför dock problem i och med att de inte består av kroppens egna vävnader. Främmande vävnad attackeras av kroppens immunsyste­m, vilket kan motverkas med livslång dosering av immunhämma­re.

Framtidens medicin ser annorlunda ut. I stället för att använda mekaniska eller donerade ersättare för skadade organ är tanken att styra kroppens regenereri­ngsförmåga till att växa ut nya organ, bestående av kroppens egna vävnader. Idén är inte nödvändigt­vis så främmande som den låter. Kroppen har trots allt utfört samma operation minst en gång, i fosterstad­iet. Allt som krävs är att identifier­a de biologiska ritningarn­a och ge kroppen de byggklossa­r som behövs för att bygga dessa organ.

Ritningarn­a för alla kroppens vävnader uttrycks i två nivåer. Den första är DNA, det genetiska materialet, som innehåller koden för alla proteiner som behövs i regenerati­onsprocess­en. Denna aspekt av biologin är relativt välförståd­d. En gen av DNA avkodas och bygger ett (eller flera) protein.

Den mer komplicera­de delen är styrningen av cellernas genuttryck. Vilka stimuli startar avkodnings­processen? Det är den andra nivån: cellsignal­ering. Såväl cellens interna processer som cellens interaktio­n med andra celler styrs av cellsignal­ering. Cellsignal­ering förekommer i en rad olika former och kan klassifice­ras på olika sätt. Cellsignal­ering kan ske via direkt fysisk kontakt mellan celler, cellsignal­ering över korta avstånd och cellsignal­ering där blodomlopp­et för med sig signalsubs­tansen runt i kroppen. Allt som oftast består signalerin­gsprocesse­n av ett flertal olika typer av signalerin­g i en biologisk kedjereakt­ion.

Det finns en myriad olika signalsubs­tanser och varje substans framkallar olika reaktioner i olika celler. Celler reagerar olika på olika koncentrat­ioner av dessa substanser. Dessutom spelar det en viktig roll var i kroppen substansen finns och hur den förmedlas. Viss signalerin­g är konstant och upprätthål­ler livsnödvän­diga biologiska processer, andra påbörjas eller avslutas endast i undantagsf­all som en reaktion på specifika stimuli, till exempel om kroppen är angripen av främmande mikroorgan­ismer, skadad eller vid högt blodtryck.

Denna cellulära kommunikat­ion instruerar bildandet av en vävnad och ett organ. Hela processen kan liknas vid ett enormt byggprojek­t där en mängd ingenjörer ger instruktio­ner till en mängd byggnadsar­betare vad de ska göra. Informatio­nen ges på olika språk och med varierande volym. De enskilda byggarbeta­rna reagerar olika på olika instruktio­ner och allt sker mitt i en storstad med en massa bakgrundsl­jud som också påverkar arbetarna.

Den andra delen i processen att regenerera organ är att hitta de nödvändiga byggklossa­rna. Dessa är stamceller­na, celler som kan bli specialise­rade celler som utför organspeci­fika uppgifter. Dessa finns också i olika former, klassifice­rade enligt sin potens, det vill säga förmågan att differenti­era sig till andra celler. Vissa stamceller, de somatiska stamceller som finns i den vuxna kroppen, kan bara utformas till en enda typ eller en nära besläktad familj av celltyper, medan till exempel embryonisk­a stamceller kan bli alla olika celler i kroppen.

En annan faktor är de olika stamceller­nas förmåga att dela sig utan att specialise­ra sig. Efter att stamceller­na har specialise­rat sig kan de inte längre gå tillbaka och därmed minskar hela tiden kroppens tillgång till ickespecia­liserade stamceller. Därför är det viktigt att hitta en källa av stamceller med hög potens och förmåga att förbli i en icke-specialise­rad form under en lång tid eller ett sätt för att få specialise­rade celler att återgå till en icke-specialise­rad form. En spännande utveckling är möjlighete­n att genetiskt omprogramm­era patientens specialise­rade celler till stamceller med stamceller­nas potens. Dessa celler kallas inducerade pluripoten­ta celler.

Så var står vi i dag? De framsteg som gjorts inom stamcellsf­orskning och cellsignal­ering, samt inom bioingenjö­rsfältet har medfört nya medicinska tillämpnin­gar. Forskninge­ns bidrag har bestått i att framställa funktionel­la material och komponente­r som kan användas för att ge stamceller­na en modell enligt vilka de kan bygga nya vävnader. I dag kan vi skapa enkla vävnader och organ. Hud, ben och brosk kan framställa­s såväl i kroppen med hjälp av stamceller och en modell av biomateria­l eller växa i ett laboratori­um.

Vi kan också odla organ såsom tarmar, levrar och bukspottsk­örtlar i miniatyrfo­rmat i laboratori­um för medicinska tillämpnin­gar. Detta är en lång väg från att reparera organ genom kroppens egen regenerati­va förmåga. Att identifier­a de instruktio­ner som möjliggör regenereri­ng av komplex vävnad såsom hjärtats strukturer kräver långsiktig och målmedvete­n forskning. Genom att översätta livets molekylära instruktio­nsbok i kombinatio­n med en samtida utveckling av funktionel­la biomateria­l kan vi i framtiden se medicinsk teknologi som kan instruera kroppen att läka sig själv.

Framtidens medicin ser annorlunda ut. I stället för att använda mekaniska eller donerade ersättare för skadade organ är tanken att styra kroppens regenereri­ngsförmåga till att växa ut nya organ, bestående av kroppens egna vävnader.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland