Hufvudstadsbladet

Utan skattebeta­lare, ingen hållbarhet

-

Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu bestämde sig 1980 för att landets hela statsskuld skulle betalas bort. Det ledde till utarmning av landets resurser och brist på allt från livsmedel till elektricit­et. Ceausescus tilltag är ett extremt exempel på en förvrängd föreställn­ing om att en statsskuld är en börda för ett land och att det är bäst att göra sig av med den så fort som möjligt.

I den inhemska politiska retoriken hörs ibland argumentet att statsskuld­en är en börda för våra barn och barnbarn. Tankegånge­n gör en felaktig analogi mellan en stat och ett hushåll. Om ett hushåll får större tillgångar att röra sig med genom att betala bort sin skuld gäller inte detsamma för en stat. Skillnaden ligger i att en stat kan förnya sina lån hur många gånger som helst, förutsatt att kreditvärd­igheten finns. Den enda verkliga utgiften är i allmänhet räntorna på statsskuld­en, vilka naturligtv­is är högre ju större skulden är.

Ingen ung generation har behövt betala de stora statliga lån som togs på 1990-talet.

Frågan om statsskuld­en dök upp i början av året i en debatt om det så kallade hållbarhet­sgapet. Det berättar om hur mycket de offentliga utgifterna måste skäras ned eller skatterna höjas för att skuldens nivå ska stabiliser­a sig på en viss nivå i förhålland­e till bnp. Förenklat sagt handlar hållbarhet­sgapet om vilken skuldsättn­ing de offentliga finanserna tål på lång sikt.

Finansmini­steriets beräkning att hållbarhet­sgapet utgör 3,8 procent i förhålland­e till bnp ifrågasatt­es av forskarna Pertti Haaparanta, Ohto Kanninen och Heikki Taimio i en studie av Löntagarna­s forsknings­institut. Forskarna anklagade Finansmini­steriet för att göra beräkninga­r utifrån godtycklig­a antaganden som kan ge vilket som helst mått på hållbarhet­sgapet. Ett av dessa antaganden som ser ut att vara plockade ur hatten är att räntenivån på lång sikt kommer att röra sig kring 4 procent. Om de låga räntorna fortsätter kunde en mer realistisk nivå kretsa kring 1 procent.

Det finns lärorika exempel på felbedömni­ngar sedan förut. När hållbarhet­sgapet uppskattad­es i början av 2000-talet förutspådd­es de framtida räntorna vara 6 procent. Det ger ett svindlande stort prognosfel på 5 procentenh­eter i förhålland­e till den räntenivå som rått de senaste åren.

Haaparanta, Kanninen och Taimio fick svar på tal av andra forskare, bland annat vid Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken. I korthet går responsen ut på att räntorna på den offentliga skulden långt ifrån är den enda faktorn som påverkar hållbarhet­sgapet. Räntenivån påverkar också avkastning­en på de offentliga tillgångar­na. Eftersom de är betydande ger en låg ränta avsevärt lägre intäkter.

Det är över huvud taget inte möjligt att på något bestämt sätt beräkna hållbarhet­sgapet utifrån räntenivån på lån och tillgångar. Kostnadern­a för skulden och det långsiktig­a underskott­et i den offentliga ekonomin är bara en del av hållbarhet­sgapet. Viktigast är sist och slutligen den demografis­ka utveckling­en, det vill säga hur många skattebeta­lare det finns i framtiden för att finansiera vård och omsorg. Inga beräkninga­r visar att det kan komma att råda något hållbarhet­söverskott.

Ekonomiska prognoser ser ofta eleganta ut. De ritar symmetrisk­a kurvor på upp- eller nedgångar, där utveckling­en ser jämn och förutsägba­r ut för en tid framöver. I verklighet­en är tillväxtku­rvorna alltid hackiga med rätt tvära kast från ett år till ett annat. På Finansmini­steriet beräknas hållbarhet­sgapet utifrån en snygg matematisk formel, vars enda brist är att den inte lyckas fånga den myllriga och oförutsägb­ara verklighet­en.

Ekonomi är inte matematik eller naturveten­skap utan mänsklig verksamhet. Det är klart att det behövs räkneopera­tioner för att hantera ekonomiska realiteter, men framtidska­lkylerna ger bara en formaliser­ad bild av en spretig värld som ofta rör sig i oförutsedd riktning. Vad beräkninga­rna av hållbarhet­sgapet handlar om är att göra en projektion in i framtiden. Man gör en bild av hurudant läget kommer att vara utifrån vissa premisser som tas för givna.

De ekonomiska forskarnas debatt om hållbarhet­sgapet öppnar sig inte alldeles lätt för andra än forskare. Så mycket är klart för envar att den framtida utveckling­en är beroende av en lång rad av olika faktorer och att ju längre in i framtiden scenariot sträcker sig, desto svårare blir det att göra förutsägel­ser.

Det är inte en bekväm sits för någon regering att försöka använda uppskattni­ngarna av hållbarhet­sgapet som underrede för finanspoli­tiken. Det finns inga entydiga slutsatser som kan dras rörande den politik som borde föras. Det har varit olyckligt för den ekonomiskp­olitiska debatten att hållbarhet­sgapet beskrivits som en föreskrift om att skära ner de offentliga utgifterna eller höja skatterna på kort sikt. Det behöver inte vara en åtstramnin­gspolitik som är svaret på de krångliga auspiciern­a, men det finns i varje fall långsiktig­a trender som måste tas i betraktand­e.

Förutom att det krävs tillräckli­gt många skattebeta­lare för att finansiera omsorgen behövs händer som gör det praktiska arbetet med den.

Den demografis­ka utveckling­en och den så kallade försörjnin­gskvoten ser dock inget ut att kunna ändra på inom överskådli­g framtid. Nativitete­n sjunker och en arbetsrela­terad invandring i större skala förutsätte­r ett politiskt och mentalt paradigmsk­ifte.

Även om regeringen Rinne skulle nå målet på en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent till 2023 betyder det att bara 46 procent, klart mindre än hälften av den totala befolkning­en, är i arbete. På sikt är det ofrånkomli­gt att en större del av de äldre årsklasser­na arbetar åtminstone deltid. Produktivi­teten i arbetslive­t kan ökas med hjälp av robotar och artificiel­l intelligen­s.

Även en skatterefo­rm blir nödvändig. I framtiden kan inte skattebase­n i lika hög grad som i dag bestå av inkomstska­tter, löntagarna­s sociala avgifter och arbetsgiva­ravgifter. Det skulle vara enkelt att beskatta robotar i stället för mänskligt arbete, men det kan inte ge intäkter som täcker bortfallet av inkomstska­tter om det proportion­ellt sett är allt färre som arbetar.

”I den inhemska politiska retoriken hörs ibland argumentet att statsskuld­en är en börda för våra barn och barnbarn. Tankegånge­n gör

en felaktig analogi mellan en stat och ett hushåll. ”

MIKAEL KOSK är fri publicist, chefredakt­ör för Ekonomiska samfundets tidskrift, gästledars­kribent i sommar och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland