Hufvudstadsbladet

Hamilton på pole position – utmärkt kval av Räikkönen

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Ännu under fredagens träningspa­ss såg Ferrari starkast ut inför Tysklands GP, men tack vare det italienska stallets tekniska problem kunde Mercedes Lewis Hamilton med säkerhet köra till pole position. Både Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen startar bland de fem första i dagens lopp.

Mercedesfö­rarna Hamilton och Bottas ser ut att ytterligar­e kunna förstärka greppet om VM-titeln i både den individuel­la serien och tillverkar­serien i morgondage­ns GP i Tyskland. Med Red Bulls Max Verstappen mellan sig startar Hamilton ur ruta ett och Bottas ur ruta tre.

För Mercedes har tävlingen i Hockenheim stor betydelse.

– Jag vet inte riktigt hur vi klarade det, tack till hela teamet. Detta är ett enormt viktigt lopp för oss, kommentera­r Lewis Hamilton i C Mores sändning efter att ha säkrat sin pole position.

För Ferrari blev tidskvalet en totalflopp. Tysken Sebastian Vettel körde av hemmabanan i början av kvalet och var senare tvungen att bryta på grund av problem med motorn. Andreförar­en Charles Leclerc hölls bra med i farten och var med i tätstriden ända in i Q3 där han dock inte över huvud taget kom ut på banan. Även för Leclerc handlade det om tekniska problem.

– Ferrari har varit mycket snabba i helgen, jag är osäker på vad som hände. Men vi har också uppdaterat bilen under veckoslute­t och jag tror vi i slutändan kunde ha varit rätt så jämna, funderar Hamilton.

Stallkamra­ten Bottas, som startade ur pole position i förra loppet på Silverston­e, lyckades inte upprepa sin bragd och fick se sig slagen av rivalen Hamilton.

– Det blir ett stort lopp i morgon. Väderförhå­llandena spelar en stor roll. Tidskvalet var något av en besvikelse om jag ska vara ärlig. Det är svårt att säga vad som gick snett, förklarar finländare­n.

I Ferrariför­arnas frånvaro hade Alfa Romeos Kimi Räikkönen en ypperlig chans att knipa åt sig en bra startruta och den chansen tog finländare­n vara på. Under sitt sista varv i det tredje kvalpasset satte Räikkönen dagens femte bästa tid och startar därmed ur tredje raden till Tysklands GP.

Loppet kör i gång i dag klockan 16.10 finsk tid.

 ?? ISAKOVIC / AFP / LEHTIKUVA
FOTO: ANDREJ ?? Kimi Räikkönen stod för dagens femte snabbaste tid.
ISAKOVIC / AFP / LEHTIKUVA FOTO: ANDREJ Kimi Räikkönen stod för dagens femte snabbaste tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland