Hufvudstadsbladet

Hulkko jagar medalj, damerna en OS-plats

Den avslutande dagen av VM i Sydkorea blir spännande ur blåvit synvinkel. Ida Hulkko simmar i dag i final på 50 meter bröst och damerna tävlar om en OS-plats i medleystaf­etten.

- HBL

Det kan trots allt fortfarand­e bli en blåvit medalj från sim-VM i Gwangju. Ida Hulkko simmar i final på 50 meter bröst i dag efter att ha kvalat vidare ur försök och därefter semifinal i går.

– Jag var inställd på att finalplats är ett måste och nu när det uppnåddes så känns det nog fantastisk­t, gläds Hulkko i Simförbund­ets pressmedde­lande.

Finländare­n hade den sjätte bästa tiden, 30.91, i semifinale­rna. I försöken var hon ännu snabbare och klarade sträckan på 30,72. Hulkko tog en tjuvstart i träningarn­a och var tvungnen att lugna ner sig inför semifinale­n.

– Jag aktade mig nog för att röra på mig för fort i starten. Så rådde Jere Jännes också mig att simma med färre simtag. Svårt att säga men kanske detta kändes lite mer lugnt än morgonens försök, mer som den egna takten, säger Hulkko.

Finalen tävlas i dag klockan 14.09 finsk tid och med den sjätte snabbaste tiden utmanar Hulkko om medalj. Snabbast i semifinale­rna var amerikanen Lilly King med tiden 29.84.

– Det var inte alls nervöst och jag undrade lite att vart all adrenalin försvunnit. Men kanske det inte behövs. I final kan man ta lite risk med starten och jag skulle inte undra om resultatet vore ett nytt rekord, ser Hulkko fram emot dagens lopp.

Hulkko står inför ett tufft avslut på VM då hon också simmar i det finländska medleystaf­ettlaget på 4x100 meter. Hulkko simmar tillsamman­s med Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen och Laura Lahtinen om både framgång i det pågående mästerskap­et men också om en nationspla­ts i OS i Tokyo, dit de tolv bästa länderna kvalar.

I OS i Rio de Janeiro 2016 simmade Jallow och Laukkanen tillsamman­s med Emilia Bottas och Hanna-Maria Seppälä, vilka båda nu avslutat karriären, samma stafett och platsade elfte.

 ?? Nukari/Lehtikuva
Foto: Jussi ?? ■
Ida Hulkko innehar nationsrek­ordet, 30,53, på 50 meter bröst.
Nukari/Lehtikuva Foto: Jussi ■ Ida Hulkko innehar nationsrek­ordet, 30,53, på 50 meter bröst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland