Hufvudstadsbladet

Bernal mot seger – Alaphilipp­e tappade

- Tt-reuters

Hagel och jordskred har plågat Tour de Frances avslutande sträckor. Det har inte stoppat Egan Bernal. På en halverad näst sista etapp skaffade sig colombiane­n ett guldläge inför de avslutande 116 kilometern­a ner till ChampsÉlys­ées i Paris. Uppförsbac­karna i de franska alperna knäckte hemmasonen Julian Alaphilipp­e. På den tredje och sista bergsetapp­en orkade fransmanne­n inte utmana colombiane­n Egan Bernal.

I stället stod 22-årige Bernal, uppvuxen på 2 600 meters höjd, återigen för fin cykling och behöll sin totala ledning intakt när han cyklade in som fyra.

– Bernal har varit fantastisk­t bra. Framför allt har han cyklat bra på över 2 000 meters höjd och åkt riktigt fort, säger Vincenzo Nibali.

Italienare­n tog hem segern på den näst sista sträckan, som även den förkortade­s – från 130 kilometer till 59 kilometer – på grund av jordskred.

Inför den sista avslutande sträckan ska det nu mycket till för att Egan Bernal inte ska ta hem totalseger­n i årets Tour de France.

– Det är fantastisk­t. Att vinna touren som 22-åring. Helt galet, säger Nicolas Portal, sportchef för Bernals Team Ineos.

1985 var senast en fransman (Bernard Hinault) vann touren. I år hade skrällen Julian Alaphilipp­e den gula ledartröja­n i 14 tävlingsda­gar. Men med två etapper kvar tog Bernal över ledningen under dramatiska former när den 19:e etappen avbröts i förtid på grund av en hagelstorm och ett jordskred.

På den 20:e etappen kroknade en sliten Alaphilipp­e totalt och sjönk till en femteplats.

Nu återstår endast dagens avslutande 116 kilometer från Houilles till Paris och paradgatan ChampsÉlys­ées. En platt etapp där få väntar sig några större förändring­ar i toppen.

 ?? BertoreLLo / aFp / Lehtikuva
Foto: MarCo ?? Egan Bernal (t.v.) är mycket nära en Tour de France-seger.
BertoreLLo / aFp / Lehtikuva Foto: MarCo Egan Bernal (t.v.) är mycket nära en Tour de France-seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland