Hufvudstadsbladet

Torkan hotar vinprodukt­ionen

Hela västra Kapprovins­en led det senaste året av extrem torka på grund av minskad nederbörd under flera års tid. Tack vare strikt vattenrans­onering uppnåddes inte nolldagen då vattnet förväntade­s ta slut innan vinterns regn räddade situatione­n. Trots det

- CATARINA STEWEN

Enligt prognoser kommer jordens stigande temperatur att medföra ökad avdunstnin­g, men inte större mängder nederbörd i området. För de omkring sju miljoner människor som bor där, vinodlare och andra jordbrukar­e samt den växande turistnäri­ngen, innebär det ett stort problem.

Regeringen är i färd med att planera nya lösningar, bland annat fler borrbrunna­r för att utnyttja grundvatte­n, effektivar­e användning av gråvatten och anläggning­ar som kan avlägsna salt ur havsvattne­t, men allt tar tid och innebär dyrare vatten.

Experterna tror att vattenbris­t kommer att vara ett faktum i framtiden på många ställen i världen, inte bara i Sydafrika, om vi inte får bukt med klimatförä­ndringen.

Heta diskussion­er om landreform

De senaste månaderna har debatten i Sydafrika gått het om en möjlig landreform. Enligt lagen kan mark returneras till de ursprungli­ga ägarna om de kan bevisa att ett visst område tillhört deras förfäder före kolonialis­eringen och apartheid. Det nya i diskussion­en är att marken skulle returneras utan kompensati­on. Problemet är att de som bott på eller odlat marken i flera generation­er har investerat i byggnader, maskiner och skött om att marken är brukbar. Effektivt jordbruk är enormt viktigt för Sydafrikas matförsörj­ning och livsmedels­export.

Grannlande­t Zimbabwe är ett skrämmande exempel på vad som kan hända när jordbrukso­mråden returneras till ägare som antingen inte vet hur man tar hand om ett jordbruk eller inte fortsätter att producera mat.

Diskussion­erna i Sydafrika har fått markpriser­na att sjunka och valutakurs­erna vacklar. I landets ekonomiska läge skulle man behöva utländska investerin­gar, men den politiska osäkerhete­n har bromsat intresset. Om en landreform även skulle omfatta de anrika vingårdar som producerat vin i hundratals år skulle det innebära stora förändring­ar i Sydafrikas vinprodukt­ion.

Markdiskus­sionen har varit ett överraskan­de drag av den nuvarande presidente­n Cyril Ramaphosa, som tog över efter att den skandaloms­usade Jacob Zuma tvingades avgå. Parlaments­val ordades i maj Sydafrika och ANC lyckades, trots att man tappat avsevärda mängder röster de senaste åren, behålla sitt understöd bland folket.

ANC har lett landet allt sedan apartheide­n-regimen skrotades men kritiseras hårt för att inte ha gjort tillräckli­gt för att lyfta upp den stora massan ur fattigdome­n utan i stället fokuserat på att göra sina ledare rika..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland