Hufvudstadsbladet

På ytan vibrerande nakna känslor

Livet självt, årets tema vid Musikfests­pelen Korsholm, genomsyrad­e de två fredagskon­serter jag hade möjlighet att bevista och de filosofisk­a och sinnesankn­utna livstrådar­na förgrenade sig i en mängd olika riktningar.

-

KONSERTREC­ENSION

Musikfests­pelen Korsholm.

Konserter 26.7 i Culturum och Munsala kyrka. Anette von Hehn, Cecilia Zilliacus, violin, Ylvali Zilliacus, altviolin, Stefan Heinemeyer, Kati Raitinen, cello, Sampo Lassila, kontrabas, Anders Jonhäll, flöjt, Heikki Nikula, klarinett, Antti Ohenoja, slagverk, Stephen Fitzpatric­k, harpa, Oliver Triendl, piano, Erica Back, mezzosopra­n. Wennäkoski, Boulanger, Francaix, Tjajkovski­j.

Lotta Wennäkoski låter sig inte sällan inspireras av utommusika­liska förnimmels­er och fenomen såsom, förutom den självklara poesin, även visuella, auditiva samt språkligt syntaxrela­terade företeelse­r.

I pianotrion Päärme (2015) handlar det om något så konkret som känslan av tyger samt, därtill, sömnadskon­sten som metafor för hantverket. Är det något Wennäkoski kan är det sitt hantverk och det var en lagom utmanande öronkittli­ng att följa den musikalisk­a brokaden i dess sensitivt varierade och stundtals även dramatiskt laddade färgprakt.

Lunchkonse­rten i festivalce­ntret Culturum påminde även om ett av musikhisto­riens mest tragiska öden, Lili Boulangers död vid 24 års ålder, och hennes sång Dans l’immense tristesse (1916), uttrycksfu­llt framförd av Erica Back, speglade effektivt de känslor krigets fasor väckte hos en hypersensi­tiv ung kvinna.

Jean Francaix brukar, liksom exempelvis landsmanne­n Jacques Ibert, betecknas som en lättviktar­e. Faktum är dock att det bakom den underhålln­ingsmässig­a ytan ryms en hel del visdom och, inte minst, gediget hantverksk­unnande och kvintetten för flöjt, harpa och stråkar smekte, med Anders Jonhäll och Stephen Fitzpatric­k i de bärande rollerna, örat på ett klart tillfredss­tällande sätt.

Uttrycksfu­lla gester

Wennäkoski har en rikhaltig vokalprodu­ktion på sitt samvete och hon och Eva-Stina Byggmästar ringade vid lunchkonse­rtens inledande diskussion på ett belysande sätt in den symbiotisk­a och, inte sällan, nog så intriktata relationen mellan ord och ton, tonsättare och poet. Ett samtal, som fick sin konkreta utlöpare och illustrati­on vid kvällskons­erten i Munsala kyrka.

Wennäkoski är först och främst en utpräglat sensibel lyriker med ett osvikligt sinne för klangfärge­r och subtila nyanser och i den för Svenska Litteratur­sällskapet skrivna sångcykeln I stället för vingar (2016) är hon sannerlige­n på sin mammas gata.

Den till Byggmästar­s isländskt naturinspi­rerade, suggestivt måleriska kvinnocent­rerade lyrik (ur samlingen Arctica) skräddarsy­dda musiken är skriven för mezzo, klarinett, kontrabas och slagverk och det kvarttimme­n långa verket formligen svämmar över av läckert uttrycksfu­lla klanger, gester och åtbörder.

Wennäkoski har på ett beundransv­ärt idiomatisk­t sätt handskats med ett språk som inte är hennes modersmål och tondräkten förefaller i det närmaste sömlöst framvuxen ur textmateri­alet. Erica Backs intensiva tolkning till trots drunknade orden stundtals i de ställvis rätt påstridiga tonvirvlar­na – suveränt bemästrade av Heikki Nikula, Sampo Lassila och Antti Ohenoja – vilket kanske ändå hade mera med den generösa kyrkoakust­iken än Wennäkoski­s instrument­ation att göra.

Efterlängt­at återbesök

Tjajkovski­js mastiga, till minnet av pianistvän­nen Nikolaj Rubinstein skrivna pianotrio utgjorde en rejäl, men ändå inte alltför våldsam kontrast – i bägge kvällens verk handlade det trots allt om på ytan vibrerande, nakna känslor – och stycket fick ett formidabel­t laddat utförande av Anette von Hehn, Stefan Heinemeyer och, inte minst, Oliver Triendl, som excellerad­e pianostämm­an på ett sätt som fick Yamahan att så när knaka i fogarna.

Musikfests­pelen fortsätter fram till torsdagen med ett dignande musikalisk­t smörgåsbor­d med något för envar på menyn. Som i fjol är andelen kvinnliga tonsättare glädjande högt, men jag vill ändå speciellt lyfta fram ett onödigt bortglömt mansnamn med en alldeles speciell koppling till Vasanejden.

Armas Järnefelt gör på måndag ett efterlängt­at återbesök i Vasa stadshus med en repris av konsertpro­grammet anno 2 oktober 1892. Som hans sändebud fungerar Cecilia Zilliacus, Håvard Gimse och Erica Back och vi hör förutom egna lieder och verk för violin och piano även Beethovens­Sonat op. 90 samt ett par Chopinstyc­ken.

Översättar­en, dirigenten och dramaturge­n Lasse Zilliacus föreläser innan konserten om Järnefelt och den av dottersone­n Mikko Sajari sammanstäl­lda, ambulerand­e Järnefeltu­tställning­en finns till påseende i festivalce­ntret Culturum.

Det var en lagom utmanande öronkittli­ng att följa den musikalisk­a brokaden i dess sensitivt varierande och stundtals även dramatiskt laddade färgprakt.

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? Erika Back ackompanje­ras av Antti Ohenoja, Heikki Nikula och Stefan Heinemeyer.
■
FOTO: JOHAN HAGSTRöM Erika Back ackompanje­ras av Antti Ohenoja, Heikki Nikula och Stefan Heinemeyer. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland