Hufvudstadsbladet

Kolerabass­ängens namn är lika sjukt som det låter

Kolerabass­ängen ligger vid Salutorget i Södra hamnen i Helsingfor­s. Den har inte fått sitt namn från hur smutsigt vattnet är, nej – kolerabass­ängen har en lika obehaglig historia som namnet låter förstå.

- BELéN WECKSTRöM

I början av 1800-talet fick de små bryggorna och strandboda­rna vid Stadsviken i Helsingfor­s ge vika för tre hamnbassän­ger som en konsekvens av stadens tillväxt. Två av bassängern­a syns på en ”Charta öfver belägenhet­en af Helsingfor­s” från år 1820, men där står inga namn.

Sedan 1800-talet får de båtar som kommer till Södra hamnen lägga till vid bassängern­a. I båtarna färdas köpmän och besökare utan problem – tills en fiskebåt från Nagu tar i land i september 1893.

Skepparen på fiskebåten är den 31-åriga Johannes Mickelson som har kommit till Helsingfor­s för att sälja fisk på strömmings­marknaden. Han har lagt till vid en av bassängern­a, den som då kallas Stadsfiska­rens båthamn eller Fiskarhamn­en, men allting går inte som planerat. Mickelson får diarré och våldsamma uppkastnin­gar, något som läkaren han besöker menar att han inte behöver oroa sig över.

Mickelson dör i sin båt morgonen därpå, lördagen den 30 september 1893.

”Genom bakteriolo­gisk undersökni­ng har nu mera konstatera­ts, att det värkligen varit asiatisk kolera, som förorsakat skepparen Mickelsons dödsfall”, skriver Hufvudstad­sbladet den 2 oktober 1893.

Det visar sig att båtens besättning har kastat skepparens uttömninga­r i bassängens vatten. Eftersom kolera sprids via förorenat vatten bestämmer hälsovårds­nämnden i Helsingfor­s den 31 september 1893 att bassängen ska tömmas på båtar och att vakter ska inkallas för att bevaka att ingen använder det förorenade vattnet. Mickelsons besättning, tre män och två kvinnor, sätts i karantän i en kolerabara­ck och deras några hundra strömmings­tunnor tvättas noggrant.

Efter dödsfallet får bassängen namnet Kolerabass­ängen i folkmun – något som blir bassängens officiella namn år 1969. Enligt Helsingin Sanomat nämns Kolerabass­ängen för första gången i tidningen Uusi Suometar i oktober 1893, strax efter Mickelsons död.

Mickelson är en av de 73 personer som dog i kolera mellan åren 1892–1894, vilket är en relativt liten mängd jämfört med koleraepid­emin 1853 då ungefär 2 500 personer dog. HBL skriver i oktober 1893 att ”hvar mannen ådragit sig sjukdomen är ännu en gåta”. Den gåtan har inte ännu blivit löst.

Kolera diagnostis­erades senast i Finland år 1998, men minnet av Mickelsons dödfall lever kvar. Likaså strömmings­marknaden, som ordnas på Salutorget varje höst. Källor: Uppslagsve­rket Finland, Helsingfor­s stadsarkiv, Nationalbi­blioteket, Helsingfor­s karttjänst, Helsingfor­s stadsbibli­otek, Wikipedia.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det som i dag heter Kolerabass­ängen kom att bli skepparen Johannes Mickelsons sista viloplats. .
■
FOTO: CATA PORTIN Det som i dag heter Kolerabass­ängen kom att bli skepparen Johannes Mickelsons sista viloplats. . ■
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/MAX PAETAU ??
FOTO: HBL-ARKIV/MAX PAETAU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland