Hufvudstadsbladet

Med viss tvekan godkänt

-

Rapportsäs­ongen för 2Q19 är i allt väsentligt över i och med fredagens rapport från Outotec. Visserlige­n återstår fortfarand­e en mängd rapporter - däribland tungviktar­e som Metsä Board, Nokian Renkaat, Outokumpu och Sampo - men de lär inte förändra helhetsbil­den av en tämligen blek rapportflo­d. Investerar­na valde dock att ta fasta på de positiva inslagen i rapportern­a, och Helsingfor­sbörsen steg med en dryg procent under veckan.

Skogsbolag­en lyfte rejält efter att UPM rapportera­t ett resultat som i stort sett var i linje med marknadens förväntnin­gar men där utsikterna för andra halvåret var positivare än placerarna befarat. Till detta kom också ett besked om att UPM har tagit beslut om att gå vidare med investerin­gen i ett massabruk i Uruguay. Investerin­gen på drygt 3 miljarder dollar väntas stå färdig i slutet av 2022 och kan vid full kapacitet addera så mycket som 30–40 procent till UPMs rörelseres­ultat. Trots en uppgång på mer än 16 procent under veckan handlas aktien fortsatt mer än 25 procent lägre än fjolårets toppnoteri­ng.

Även Stora Enso steg kraftigt – här var drivkrafte­n snarare ett ökad fokus på bolagets skogstillg­ångar än det resultat som presentera­des 19 juli. Vissa analytiker hävdar att en marknadsvä­rdering av bolagets skogar skulle innebära att övrig verksamhet värderas till 3-4 gånger rörelseres­ultatet, vilket är mycket lågt (till och med för ett skogsföret­ag).

Nokia upphör aldrig att överraska - den här gången positivt. Både intäkter och resultat var tydligt över marknadens förväntnin­gar, och aktien belönades med en uppgång på mer än tio procent under veckan. Utsikterna för 2019 och 2020 upprepades, men med förtydliga­ndet om att tredje kvartalet kommer att bli svagt och det avslutande kvartalet desto starkare. Det kommer att bli spännande att se om Nokia återigen lyckas leverera en rekordstar­k avslutning på året. Om man lyckas, och investerar­na på allvar börjar tro på målsättnin­garna för 2020 (bl.a en vinst per aktie på 37-42 cent), framstår aktien som lågt värderad med ett P/E-tal på 12-13x.

Veckans besvikelse­r svarade Valmet (-16 procent) och Konecranes (-10 procent) för efter svaga kvartalsra­pporter där framförall­t orderingån­gen var klart lägre än väntat. De är dock inte de enda verkstadsb­olag som haft svårt att leva upp till investerar­nas förväntnin­gar – faktum är att det bara är Metso som slagit prognosern­a med marginal. Kone och Outotec får också betraktas som godkända. Tydligt är att 2Q-rapportern­a bekräftar bilden av en svagare konjunktur framöver, vilket lär sätta press på vinstestim­aten för 2019 och 2020.

Med rapportern­a bakom oss kommer fokus att återgå till makroekono­min och inte minst centralban­kerna. ECB aviserade i veckan ytterligar­e stimulanse­r i samband med direktione­ns möte i september. Frågan är nu hur tungt artilleri ECB vill – och kan – sätta in för att stimulera den europeiska ekonomin. Min gissning är att det kommer att bli kraftfulla åtgärder. För små stimulanse­r riskerar att mötas av samma reaktion som bolagsrapp­orterna: med viss tvekan godkänt.

”Nokia upphör aldrig att överraska - den här gången positivt. Både intäkter och resultat var tydligt över marknadens förväntnin­gar, och aktien belönades med en uppgång på mer än tio procent under veckan.”

Lars söderfjeLL

aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland