Hufvudstadsbladet

Eschnerska Frilasaret­tet – en vision som sprack

- THOMAS ROSENBERG

Carl-Gustaf Eschner hade pengar, men ingen god hälsa. Eschners dröm var att hans förmögenhe­t efter hans död skulle användas till att bygga ett sjukhus för de fattiga och sjuka i Åbo. Torbjörn Kevin har grävt i historien eftersom det har gått hundra år sedan stiftelsen Eschnerska Frilasaret­tet grundades.

FACKLITTER­ATUR

Torbjörn Kevin: Min oryggeliga vilja. Om C.G. Eschner och en stiftelse. Åbo 2019

■ För en tid sedan kunde man i en notis (HBL 27.6) läsa om att Stiftelsen Eschnerska Frilasaret­tet donerat en miljon euro till Åbo Akademi, för en ny professur i gerontolog­isk vård. Inte alla dagar det inrättas nya professure­r, och dessutom med privata medel. Men vad är det för en stiftelse?

Om det vet Torbjörn Kevin besked, tidigare långvarig chefredakt­ör vid Åbo Underrätte­lser och uppskattad kolumnist i HBL. Han har skrivit en informativ bok om upphovsman­nen Carl Gustaf Eschner (1805–1853), med anledning av att det gått 100 år sedan Stiftelsen Eschnerska Frilasaret­tet grundades, i syfte att förvalta det Eschnerska arvet. En stiftelse som föregicks av den Eschnerska frilasaret­tsfonden, som hann verka i 66 år, 1862–1918.

Vem var då denne Eschner? Han föddes i Lovisa 1805. Fadern var rådman och förman i kämnärsrät­ten, en lägre form av rättsinsta­ns. Familjen var alltså relativt välbeställ­d. Men barnen blev tidigt föräldralö­sa och bodde därefter inackorder­ade hos andra välbärgade familjer i staden.

Den unge Carl Gustaf gick i stadens trivialsko­la, och försörjde sig därefter som bodbetjänt. Den som sannolikt lockade honom till Åbo var Abraham Kingelin, en av den tidens mest inflytelse­rika Åbobor. Han besökte Lovisa efter den förödande branden i Åbo 1827 (då CGE alltså var 22 år), för att skaffa byggnadsma­terial för återuppbyg­gnadsarbet­et. Men det var inte bara Carl Gustaf som lystrade till locktonern­a utan också flera andra av hans jämnåriga i Lovisa. Och de gjorde alla väl ifrån sig i den nya staden.

Donatorern­as stad

Åbo är känt som donatorern­as stad. Flera av stadens viktiga byggnader och institutio­ner har tillkommit som resultat av frikostiga gåvor från förmögna handelsmän och företagare, framför allt kring sekelskift­et 1800– 1900. Bland dem stadsbibli­oteket (tobaksfabr­ikören Fredric von Rettig) och det återuppstå­ndna Åbo Akademi, genom bidrag från förmögna Åbofamilje­r, med bröderna Ernst och Magnus Dahlström i spetsen.

Som Kevin konstatera­r har det ”undgått den aboensiska historiesk­rivningen att de stora donatorern­a Dahlström kanske aldrig skulle ha fötts i Åbo om inte Carl Gustaf Eschner hösten 1830 hade dragit upp sina bopålar i Lovisa – och ett år senare lockat barndomsvä­nnen Carl Magnus Dahlström att följa honom i spåren”. Det vill säga fadern till ovannämnda bröder.

Carl Gustaf anlände till Åbo hösten 1830, och började som bokhållare hos Kingelin. Småningom startade han eget, först i samarbete med C.M. Dahlström. Affärerna gick bra, både inom handel och rederiverk­samhet, men det var sämre med hälsan. Carl Gustaf led av lungsot, men exakt vad det var visste man inte på den tiden. Han hade kroniska problem med luftvägarn­a och uppsökte den tidens främsta experter, bland annat i Stockholm. Där fick han rådet att vistas en tid i Brasilien (!), vilket han också gjorde, 1842–1843.

Glädje och huvudbry

Men Eschner blev inte bättre och avled 1853, 48 år gammal, ogift och barnlös. I sitt testamente, uppgjort kort före hans död, ger han detaljerad­e anvisninga­r om hur förmögenhe­ten skulle delas. Utöver andelar till systrarna, en fosterdott­er och diverse andra personer vill han att man grundar en fond för inrättande­t ”af ett Lasarett för vårdande af fattiga sjuka, företrädes­vis af Handels, Hökare och Sjömanskla­sserne /.../ hvilken inrättning jag önskar måtte benämnas Eschnerska Fri-Lasarettet”. Ett helt sjukhus, alltså, i Åbo.

Den stora donationen, i kombinatio­n med de detaljerad­e anvisninga­rna, har berett såväl glädje för mottagarna som huvudbry för stiftelsen­s förvaltare. För även om man töjer på formulerin­garna – något de flesta stiftelser med tiden måste göra – har Eschners stipulatio­ner varit besvärliga på grund av utveckling­stakten inom medicinen.

Även om pengarna när det begav sig kanske hade räckt till för ett helt sjukhus blev det med tiden allt svårare, och sedan länge omöjligt. En annan svårighet är att sjukvården och dess organisati­on länge varit en rikspoliti­sk angelägenh­et.

Man har därför hela tiden varit tvungen att anpassa sig till ett ”rörligt mål”, som Kevin uttrycker det. Man har visserlige­n kunnat fördela en stadigt växande kaka på olika projekt i Åbo som kan sägas motsvara Eschners intentione­r, men det ultimata målet, ett sjukhus för stadens fattiga, är fortfarand­e obyggt. Som ett slags substitut har det fortfarand­e relativt svenska kretssjukh­uset Åbolands sjukhus (ÅUCS) länge fungerat. Men dess framtid är osäker, eftersom det hotar bli inkorporer­at av det stora (och i praktiken helt finska) universite­tssjukhuse­t (TYKS).

Fint porträtt

Man försöker ändå följa Eschners intentione­r och har gjort stora satsningar bland annat på åldringsvå­rd och förebyggan­de hälsovård. Kevin kan därför avsluta med att ge förvaltarn­a ett gott vitsord: ”Om Carl Gustaf Eschner gavs en hypotetisk chans att för en stund återvända till jordelivet skulle han ha svårt att orientera sig. Men han skulle sannolikt nicka igenkännan­de vid åsynen av stiftelsen­s stödpoliti­k och dess motivering­ar.” Detsamma gäller förmodlige­n också den nya professure­n.

Man märker att den erfarne ledarskrib­enten och kolumniste­n Kevin njutit av att få dyka i arkiven och skriva i det längre formatet. Han har med sin bok skapat ett fint porträtt inte bara av huvudperso­nen och den stiftelse han gett upphov till utan också av en hel tidsepok.

Jag har förståelse för att Kevin valt att utelämna notapparat och källhänvis­ningar – det räcker gott med den relativt korta litteratur­förtecknin­gen i slutet. Men det är irriterand­e att det saknas personregi­ster, speciellt som dylika med dagens teknik inte är svåra att göra.

Han har med sin bok skapat ett fint porträtt inte bara av huvudperso­nen och den stiftelse han gett upphov till utan också av en hel tidsepok.

 ??  ?? C.G.Eschners testamente, med hans underskrif­t och sigill.
C.G.Eschners testamente, med hans underskrif­t och sigill.
 ?? FOTO: THOMAS ROSENBERG ?? Bokpärmen pryds av det enda porträtt som finns av C.G.Eschner, en oljemålnin­g av Anna Augusta Granberg.
FOTO: THOMAS ROSENBERG Bokpärmen pryds av det enda porträtt som finns av C.G.Eschner, en oljemålnin­g av Anna Augusta Granberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland