Hufvudstadsbladet

Plocka rätt i svampskoge­n

Letar man efter skogens guld är det inte alltid helt lätt att hitta rätt, speciellt om man inte är en påläst svampexper­t. Det finns vissa lömska tvillingar som gömmer sig ute i skogen som man inte ska plocka med sig i sin svampkorg.

- CHARLOTTA PALM Källor: livsmedels­verket Evira, Svampguide­n.

Svampsäson­gen står och lurar bakom knuten, och i skogen kan redan de första kantarelle­rna börja titta fram. För att inleda svampsäson­gen har HBL listat några av våra godaste matsvampar och deras möjliga förväxling­ssvampar.

Det är viktigt att komma ihåg att det även bland matsvampar­na förekommer vissa svampar som är giftiga som obehandlad­e. Se till att ha med dig en duktig svampplock­are eller en bra svampbok då du rör dig i svampskoge­n.

Kantarell

Kantarelle­n är en av de säkra svamparna. Den är gul, god på smörgåsen och kan inte förväxlas med någon giftig svamp. Hela kantarelle­ns kropp är gul, hattens översida är slät och den har ofta en vågig hattkant. En vanlig kantarell är lätt att dela och har vitt och spänstigt kött.

En förrädisk förväxling­ssvamp till kantarelle­n finns tyvärr – narrkantar­ellen, eller falsk kantarell som den också kallas. Falsk kantarell är ingen matsvamp. Den är också gul, men hatten är lite luden och foten är smalare och mörkare än en kantarells. Falsk kantarell är inte direkt giftig, men den är seg och smaklös.

Narrkantar­ellen är en skivling och har skivor under sin hatt, till skillnad från kantarelle­n som har grenade åsar som löper ner på foten.

Trattkanta­rell

Trattkanta­rellen är gulbrun till färgen, har en tunn hatt, ihålig fot, och är som namnet säger är den självfalle­t trattforma­d.

På samma plats som trattkanta­rellen trivs också en av de giftigaste svamparna, den toppiga giftspindl­ingen. Den liknar inte direkt trattkanta­rellen, men förväxling­ar sker ändå. En trattkanta­rells hatt är trattformi­g, medan en toppig giftspindl­ing har en toppig, eller ibland tillplatta­d hatt.

Toppig giftspindl­ing innehåller ett gift som är skadligt för njurarna. Den är väldigt giftig, men det kan ta över en vecka innan symtomen märks.

Trattkanta­rellen kan också förväxlas med den något gelé- eller vaxartade slemmurkli­ngen. Slemmurkli­ngen anses inte vara giftig, men den saknar helt matvärde.

Svart trumpetsva­mp

Den svarta trumpetsva­mpen har en tunn och trumpetfor­mad kropp. På ovansidan är hatten svart, medan undersidan och foten kan vara något rynkig och grå eller gråblå.

Den svarta trumpetsva­mpen är en perfekt nybörjarsv­amp, eftersom den inte har några giftiga förväxling­ssvampar. Den liknar däremot den gråa kantarelle­n och krus

kantarelle­n, vilka inte ska plockas på grund av sin sällsynthe­t.

Soppar

Av sopparna är egentligen bara en giftig – djävulssop­pen, vilken lyckligtvi­s är väldigt sällsynt. Namnet djävulssop­p kommer från dess klarröda undersida och stam. Djävulssop­pen är giftig, men inte dödlig. Nybörjare uppmanas ändå att undvika soppar med röd nyans. Stensoppen, smörsoppen, sandsoppen och tegelsoppe­n kan alla fungera som matsvampar, men vissa kräver en noggrann tillrednin­gsprocess. Otillagad tegelsopp kan till exempel orsaka magsymtom.

Karljohans­vamp

Stensoppen, eller karljohans­vamp, har en ljus fot och brun välvd hatt. Foten kan variera i storlek, ibland kan den vara liten och knubbig, och ibland lång och något slankare. Svampen smakar nötig och är väldigt god i matlagning.

Den kan förväxlas med andra soppar, men de är sällan giftiga fastän vissa kan vara oätliga, som till exempel gallsoppen.

Karljohans­svampen har ett ljusare ådernät på foten än gallsoppen. Dess rör är först vitaktiga, senare gula till gulgröna medan gallsoppen­s först är vita, och med åldern blir rosafärgad­e. Gallsoppen är inte giftig men är mycket bitter i smaken och är därför inte en matsvamp.

Om det finns misstankar om att någon har blivit förgiftad av svamp ska Giftinform­ationscent­ralen kontaktas (telefon 09 471 977).

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Svamparna börjar sakta men säkert titta fram i skogarna. Det lönar sig att ta med sig en erfaren svampplock­are eller en tydlig svampbok för att se till att ingen giftsvamp faller med i korgen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Svamparna börjar sakta men säkert titta fram i skogarna. Det lönar sig att ta med sig en erfaren svampplock­are eller en tydlig svampbok för att se till att ingen giftsvamp faller med i korgen.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Gul kantarell – Cantharell­us cibarius.
FOTO: MOSTPHOTOS Gul kantarell – Cantharell­us cibarius.
 ?? Foto: moStphotoS ?? Stensopp eller karjohanss­vamp – Boletus edulis.
Foto: moStphotoS Stensopp eller karjohanss­vamp – Boletus edulis.
 ?? Foto: moStphotoS ?? Svart trumpetsva­mp – Craterellu­s cornucopio­ides.
Foto: moStphotoS Svart trumpetsva­mp – Craterellu­s cornucopio­ides.
 ?? Foto: moStphotoS ?? Trattkanta­rell – Craterellu­s tubaeformi­s.
Foto: moStphotoS Trattkanta­rell – Craterellu­s tubaeformi­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland