Hufvudstadsbladet

Hon jobbar på sin dröm i Stockholm

Antonia Bondéns artistjag Abela har släppt sin första singel. Hon arbetar målmedvete­t för att jobba sig in i musiknätve­rken i Stockholm och räds inte för att investera pengar i sin musik.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Det här är min dröm och jag tar det den dyra vägen, säger Antonia Bondén, vars artistjag Abela nyligen har släppt sin första singel.

Ett år har det tagit att få ett musiknätve­rk i Sverige. Ett år till ska det ta att få ut ett album. Vid sidan av vardagsjob­bet.

När Antonia Bondén kom från Sydösterbo­tten till Åbo Akademi för att studera var det första hon gjorde att ta en kalender över musikevene­mang i Åbo och ringa in dem hon tänkte gå på. Andra börjar med att ringa in föreläsnin­gar och kurser.

– På RÅA Live beslöt jag att där ska jag uppträda! säger hon.

Det gjorde hon också. Hon fick ihop ett band bland musiker i studentliv­et i Åbo och stod på scen vid ÅA:s rockföreni­ngs evenemang.

I dag är hon 25, utexaminer­ad ekonomie magister och bor i Stockholm. Hennes första singel är ute på Spotify och de andra strömnings­tjänsterna. Projekt Abela är launchat. Abela är hennes artistnamn och artistjag

– Abela har alla mina goda egenskaper, älskar sin musik och klär sig mera i svart än jag. Jag ville dela på mitt artistjag och mig själv, säger hon.

Vi träffas på Hornstull på Södermalm där hon bor. Efter ett år i Stockholm har hon målmedvete­t byggt sig ett nätverk inom musiken. Den första låten Bye har hon spelat in på kvinnostud­ion ODS med Selen Özan som producent.

Antonia Bondén är glad åt att det blev en kvinna som producent. Temat för den första låten är till innehållet metoo-feminism, musikgenre­n är funkigt akustisk pop, med lite drag av latinskt.

Can you believe / I’m here for me / so just leave / I have somewhere to be / don’t even think about it / you will never have a chance / I’m too good for you / hey I’m gonna’ dance.

– Det här är skrivet utifrån att det är så här tjejer som jag upplever det att gå på klubb, säger Antonia Bondén.

Jag skrev egentligen först bara dikter utan musik, men i en form som låtar. Oftast skriver jag först ner vad jag vill ha sagt. Det ska vara en story som jag sedan gör musik till. Abela

Har du upplevt att det också i din generation ÅA-studenter fortfarand­e är så här?

– Jag skulle ju vilja tro att vi är lite bättre nu för tiden, men jag är inte säker.

Blir feminism och metoo temat också för dina kommande låtar?

– Ja, jag ska släppa flera sådana låtar. Det är något som gör mig arg och sur.

Stilmässig­t vill hon göra soulrock med drag av singer-songwriter med Jessie J, Adele eller Tove Lo som närmaste influenser.

I det avskalade soundet på debutsinge­ln Bye blir det bara Borgåbon Richard Backmans bossaaktig­a gitarrkomp, men Antonia-Abela letar efter fler duktiga musiker att både skriva låtar och spela in med. Mastern lades av Fredrik Andersson; han har varit med och gjort låtsound för namn som Westlife, Celine Dion och Il Divo.

Texten och storyn landar först

Antonia Bondén kommer från Kaskö och har gått sina skolor där och i Närpes.

– Jag har väl gått alla musikklass­er man kan gå, säger hon. Drillflick­a har jag varit också.

Bland sina första uppdrag som barnartist minns hon bäst Astrid Lindgren-grejen i Kaskö när hon seglade in i en sele över publiken som Karlsson på taket.

– Sedan skulle jag snabbt få selen av mig, fort-fort, och börja sjunga.

Låtar har Antonia Bondén skrivit länge och från musikklass­erna sitter grunderna i komp på de vanligaste instrument­en.

– Jag skrev först egentligen bara dikter utan musik, men i en form som låtar. Oftast skriver jag först ner vad jag vill ha sagt. Det ska vara en story som jag sedan gör musik till.

I det internatio­nellt stora låtskrivar­landet Sverige kan man få resonera om där.

– Det gäller att hitta den rätta rytmiska raden, de rätta radsluten och en refräng som fastnar. Skriva och skriva tills det sitter.

Kombinerar vardag och musik

Vardagen i Stockholm är inte enbart musik ännu. Där jobbar Antonia Bondén i sitt yrke som ekonom, med kontaktern­a med ett kontorshot­ells nyckelkund­er. Hon jobbar också som demosångar­e åt kompositör­en Jimmy Lagnefors som gör filmmusik i Stockholm.

Trots att Antonia Bondén har fått ett nätverk så investerar hon själv så här långt i att göra sin musik, och betalar.

– Jag har gjort det här den dyra vägen. Men Jag vill också bestämma själv över hur min musik ska låta. Men om ett år tror jag att jag har ett album klart, säger hon.

 ??  ?? FOTO: TEEMU SILVáN
FOTO: TEEMU SILVáN
 ?? FOTO: TEEMU SILVáN ?? Artisten Abela, som egentligen heter Antonia Bondén, lånar stilmässig­a drag av Jessie J, Adele och Tove Lo.
■
FOTO: TEEMU SILVáN Artisten Abela, som egentligen heter Antonia Bondén, lånar stilmässig­a drag av Jessie J, Adele och Tove Lo. ■
 ?? F O T O
: S I L V á N ??
F O T O : S I L V á N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland