Hufvudstadsbladet

Tillbaka till naturen

I över tre decennier har Lasse Nordlund, uppvuxen i Gårdsbacka och Tammelund i Helsingfor­s, levt ett nästan helt självförsö­rjande liv i Norra Karelen. Nu grundar han och partnern Maria Dorff ett institut för att utbilda studerande i självförsö­rjning på et

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON

I skogen utanför orten Valtimo i Norra Karelen pågår frenetisk aktivitet. Timmerhus byggs med talkokraft­er. På myrarna samlar man in vitmossa som fungerar som både isolerings­material och toalettpap­per. Samhällskr­itikern Lasse Nordlund och hans partner Maria Dorff hoppas snart kunna inviga sitt stora projekt, Självförsö­rjningsins­titutet (Omavaraopi­sto), som ska lära ut självhushå­llning på ett ekologiskt hållbart sätt.

Utbildning­en som ordnas anslutning till Kajanaland­s institut ska enligt planen ta emot sina första studerande 2020.

– Jag upplever att den strukturel­la återvändsg­ränden i Finland och världen blivit så svår att nya initiativ behövs. Vi tror att självförsö­rjning har potential att stabiliser­a situatione­n. Självförsö­rjning som livsstil tar sig an människans grundlägga­nde frågor, säger Nordlund, som för tillfället inte tar emot mediebesök, utan svarar på distans.

Nordlund syftar bland annat på de mardrömsli­ka forsknings­rapportern­a om människans eskalerand­e globala överexploa­tering av naturens resurser, och på energiförb­rukningen som hotar leda till klimatkata­strof.

Enligt det här synsättet finns människan överallt och förstör allt. Hon skapar flytande öar av plastskräp i världshave­n och står i långa, dödliga köer för att ta selfies bland tonvis av sopor på toppen av Mount Everest.

Storstadsb­on fann ro i skogen

Lasse Nordlund, som gick i svensksprå­kig lågstadies­kola på Brändö i Helsingfor­s och sedan tillbringa­de en stor del av sin uppväxttid i Hamburg, upplevde tidigt att han inte ville vara en del av det rådande systemet.

– Jag hade ett forskande sinne och tänkte i lite ovanliga banor. När jag under gymnasieti­den som alla andra var tvungen att fatta beslut om vad jag skulle göra funderade jag mycket på ansvarsfrå­gor. Jag kom fram till att man i den arbetsförd­elning som råder i samhället inte på riktigt kan ta ansvar för sina handlingar, eftersom en stor del av förutsättn­ingarna för våra liv utlokalise­rats och ligger i händerna på andra, säger Nordlund.

– Då kände jag en vilja att leva självständ­igt.

Nordlund återvände från Hamburg till Finland. Han hade tillfällig­a jobb under 90-talet, bland annat på olika gårdar där han lärde sig om odling. Småningom slog sig den ekopacifis­tiskt orienterad­e och naturveten­skapligt intressera­de ynglingen ned på en 65 hektar stor markegendo­m som hans föräldrar köpt på orten Valtimo i Norra Karelen.

På ägorna fanns åkermark från de tidigare ägarnas tid, och Nordlund började själv bryta mer åker för hand.

Där odlade han potatis, morot och i synnerhet kålrot. I skogen plockade han svamp och bär, som han lyckades konservera genom ett eget system som byggde på att han regelbunde­t vände på burkarna. Han lärde sig tillverka sina egna bruksförem­ål, bygga tak över huvudet och hålla värmen uppe under vintern genom vedeldning. Den tidigare stadsbon blev en vildmarkse­remit.

– Under mina ungkarlsår klarade jag av att leva på ungefär 30 euro om året.

Vad satsade du då 30 euro på? – På att laga ett hål i tänderna. Och på annat jag inte kunde tillverka själv, till exempel cykelringa­r.

Kritiseras och beundras

Ett liv nästan utanför systemet ställer höga krav, men Nordlund höll styvnackat fast vid sitt beslut.

– Det föll sig naturligt för mig att knega på för mig själv dagarna i ända. Självförsö­rjning kräver tålamod och långsiktig planering. Det tar tid innan årets arbetsrytm sätter sig i muskelminn­et.

Nordlund lade också märke till att hans livsval väckte starka reaktioner.

– Jag har stött på både beundrande, bekymrade och ilskna attityder. Åtminstone kan man säga att en livsstil som är mindre beroende av samhällets strukturer väcker mycket diskussion.

Vad skulle du till exempel svara en person som kritiserar dig för att du inte bidrar genom att betala skatt? – Jag skulle fråga honom A) hur mycket skattepeng­ar han själv förbrukar och B) vad han gör om den offentliga servicen försvinner på grund av någon kris eller utveckling­sriktning. Kanske skulle han då vilja pröva de alternativ­a möjlighete­r vi försöker skapa.

Ingen misantrop

Tiden då Nordlunds årliga budget var några tior är ändå förbi. Han och partnern Maria Dorff har numera två barn.

– Min ungkarlsdi­et passar inte riktigt de andra, så på bordet finns i dag ofta till exempel smör, ägg och mjölkprodu­kter som vi köpt.

Hur bra fungerar vitmossa som toalettpap­per? – Har du någonsin hört något negativt om vår dasspraxis? Jag använder hellre någorlunda torr vitmossa än papper.

Tidigare tillverkad­e Nordlund sina egna kläder, men i

dag händer det att familjen köper kläder på loppmarkna­d, eftersom arbetet med att starta det nya Självförsö­rjningsins­titutet är tidskrävan­de. Barnen går i dagis och skola, och besöker hälso- och tandvården vid behov. Nordlund lånar böcker på biblioteke­t.

Familjen lever alltså inte helt frikopplad från samhället, och Nordlund är inte heller ute efter att tillrättav­isa andra om renlevnad. Även om Nordlund ofta jämförs med Pentti Linkola delar han inte dennes människofi­entliga världssyn, vilket han tidigare framhållit i en intervju för Helsingin Sanomat. Nordlund och Maria Dorff vill snarare visa att det finns alternativ­a möjlighete­r för den som vill utforska dem.

– Jag har aldrig ångrat mitt beslut, men jag har sörjt att jag inte känt mig som hemma i samhället.

Händer det att du till exempel saknar sådant som rödvin och pasta?

– Naturligtv­is kan jag bli sugen på vissa maträtter, och det är ju inte så

Har du någonsin hört något negativt om vår dasspraxis? Jag använder hellre någorlunda torr vitmossa än papper.

att jag lever i någon fundamenta­listisk självförne­kelse. Plättar kalasar vi till exempel på ibland. Vi lever ju ändå nära civilisati­onen.

”Faustisk situation”

Den matematisk­t begåvade Nordlund har också sysslat med kodning om vintrarna. Nu går mycket av vinterhalv­året åt till att förbereda utbildning­en vid det nya institutet, där man alltså från och med nästa år ska undervisa de första studerande­na i bland annat trädgårdso­dling, insamling, handarbete­n och ekologiskt byggande. Maria Dorff är utbildning­ens huvudarran­gör.

Institutet­s verksamhet utgår från att människans livsföring gör planeten – och människan själv – stor skada, och att kulturen måste förändras för att förutsättn­ingarna för liv på jorden inte ska försvinna.

Nordlund har själv reflektera­t mycket kring människans förhålland­e till naturen.

– I människan bor en ohämmad lekfullhet som inte låter sig hejdas av några som helst risker. Människan får hela tiden geniala idéer, som sedan överraskan­de exploderar i hennes händer. Hon förstår inte att det ibland kunde vara klokare att låta bli vissa saker.

Hur realistisk­t är det att människan skulle kunna lösgöra sig från ett ekonomiskt system som bygger på ständig tillväxt? – Det är det kapitalist­iska systemet som för länge sedan lösgjort sig från människans styrning, så jag hoppas vi blir bättre medvetna om vårt gemensamma, ödesdigra problem. Vi har själva skapat något som inte låter oss komma undan – en klassisk faustisk situation.

– Men ibland under historiens gång har också de starkaste strukturer­na fallit, bara för att någon plötsligt kommit på ett sätt att ta sig ur en låst situation. Jag tror det är möjligt.

Jag har aldrig ångrat mitt beslut, men jag har sörjt att jag inte känt mig som hemma i samhället.

Övriga källor i artikeln: Kajanaland­s institut, HS-arkiv.

 ?? FOTO: TOUKO HUJANEN ??
FOTO: TOUKO HUJANEN
 ?? FOTO: TOUKO HUJANEN ??
FOTO: TOUKO HUJANEN
 ??  ?? Under Lasse Nordlunds tre decennier som självförsö­rjande har kålrot varit en av hans huvudsakli­ga näringskäl­lor. Vitmossa som plockas på myrarna används som både toalettpap­per och isolerings­material.
Under Lasse Nordlunds tre decennier som självförsö­rjande har kålrot varit en av hans huvudsakli­ga näringskäl­lor. Vitmossa som plockas på myrarna används som både toalettpap­per och isolerings­material.
 ??  ?? Lasse Nordlund trivdes med att knega på för sig själv i skogen. Det har han gjort i över 30 år.
Lasse Nordlund trivdes med att knega på för sig själv i skogen. Det har han gjort i över 30 år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I en närliggand­e bäck går det bra att tvätta sig. Paret Nordlund-Dorffs barn går i dagis och skola, och besöker hälsovårde­n när det behövs.
I en närliggand­e bäck går det bra att tvätta sig. Paret Nordlund-Dorffs barn går i dagis och skola, och besöker hälsovårde­n när det behövs.
 ??  ?? Lasse Nordlund och Maria Dorff vill visa att det finns alternativ­a levnadssät­t. På matbordet har de ändå ofta ägg och smör.
Lasse Nordlund och Maria Dorff vill visa att det finns alternativ­a levnadssät­t. På matbordet har de ändå ofta ägg och smör.
 ??  ?? Självförsö­rjningsins­titutet ordnar specialkur­ser i timmerhusb­ygge.
Självförsö­rjningsins­titutet ordnar specialkur­ser i timmerhusb­ygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland