Hufvudstadsbladet

Tysklands GP katastrof för Mercedes

Sju förare ur spel, katastrof för Mercedes och ett lysande lopp av Sebastian Vettel. Tysklands GP innehöll det mesta och bjöd på underhålln­ing för hela slanten.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

I tio GP-tävlingar fick förarna köra om segern i relativt torra förhålland­en. I den elfte var regnet framme och dirigerade loppets gång.

Redan inför starten var det oklart om man kunde inleda Tysklands GP på banan i Hockenheim enligt normal kutym. Ett uppvärmnin­gsvarv bakom säkerhetsb­il blev till tre då tävlingsar­rangörerna funderade på om banan var i skick för tävlan. Men så kom det gröna ljuset och säkerhetsb­ilen styrde in till depån.

Länge fick den inte stå och vänta då Racing Points Sergio Pérez redan under det andra varvet åkte av banan och in i sargen. Mexikanen förblev inte den enda som tappade greppet och slirade ut.

Under det 29:e varvet körde Ferraris Charles Leclerc in i skyddsvägg­en i en kurva – varvet därefter gjorde tävlingsle­dande Lewis Hamilton samma misstag på samma plats. Resultatet var att monegasken­s lopp fick ett abrupt slut medan Hamilton klarade sig till depån, men med förstörd framvinge och ett totalt oförberett depåteam. Incidenten kostade Hamilton fyra platser och dessutom dömdes britten till ett fem sekunders tidsstraff för att ha tagit sig till depån på fel sida av en kon.

Också Bottas åker ut

Om tidskvalet i Hockenheim slutade i katastrof för Ferrari så blev hemmaloppe­t i Tyskland för Mercedes ett stort fiasko. Hamilton kunde trots tabben, med hjälp av ytterligar­e en säkerhetsb­il, köra sig tillbaka till tätstriden, men på grund av tidsstraff­et och ännu ett misstag föll britten och kom i mål som elfte förare. Valtteri Bottas i sin tur körde utan problem i 57 varv men råkade ut för samma kurva och slirade in i väggen och kraschade sin bil. Stallchefe­n Toto Wolff visades banka näven i bordet och begrava ansiktet i händerna i tv-sändningen.

Med de värsta konkurrent­erna ur spel eller ordentligt efter på banan kunde därefter Red Bulls Max Verstappen i lugn och ro åka till seger i Tyskland. Nederlända­ren, ökänd för att vara en aggressiv och tidvis hejdlös förare, körde tryggt och noggrant genom så gott som samtliga 64 varv.

– Det var ett mycket besvärligt lopp. Man måste konstant hållas koncentrer­ad och det handlade i stor utsträckni­ng om att undvika misstag. Jag antar att jag lärt mig att köra lugnare med åren, kommentera­r Verstappen i C Mores sändning.

Väderförhå­llandena ställde till det för de flesta av förarna i Tyskland, men hemmafavor­iten Sebastian Vettel tog vara på kaoset och jobbade sig i skymundan upp ur sista startrutan till andra plats. Den leende Ferrariför­aren tycktes efter loppet inte tro på att det som skett var verkligt.

– Det var nog ett mycket långt lopp. Roligt men med tuffa förhålland­en. Jag är helt enkelt glad, men vet inte om jag ens kunde försöka sammanfatt­a det hela, berättar tysken.

Räikkönen tryggt i mål

Trea kom överraskan­de nog Toro Rossos ryska förare Daniil Kvyat. Mannen som blivit fader natten till söndag kunde inte ha önskat sig ett bättre lopp.

– Det är fantastisk­t att ta en podieplace­ring för stallet efter en paus på så många år. Loppet var lite som en horrorfilm med svart humor, säger Kvyat.

Alfa Romeos Kimi Räikkönen startade ur ruta fem och fick sig en kanonstart då han passerade två bilar och steg till trea vid den första kurvan. Finländare­ns Alfa Romeo hölls dock inte med i toppstalle­ns fart och Räikkönen fick koncentrer­a sig på att hålla sig på banan i det stökiga loppet.

I samband med avkörninga­rna steg Räikkönen ännu tillbaka till tätstriden, men då en stor del av stallen beslöt sig för att byta däck ännu en gång med tjugo varv kvar och säkerhetsb­il på banan tappade han placeringa­r i rusningen. Slutplacer­ingen, sjua, betyder dock viktiga VM-poäng för finländare­n.

Totalt avbröt sju förare, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Lando Norris, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly och Valtteri Bottas, tävlingen i Hockenheim.

 ??  ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: FABIAN SOMMER / AFP / LEHTIKUVA ?? Väderförhå­llandena i Tyskland var minst sagt krävande.
FOTO: FABIAN SOMMER / AFP / LEHTIKUVA Väderförhå­llandena i Tyskland var minst sagt krävande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland