Hufvudstadsbladet

Dags att se över valfinansi­eringen

Valfinansi­eringen blev klarare reglerad för tio år sedan och det förbättrad­e läget avsevärt. Ändå är det fortfarand­e oklart varifrån en stor del av stödpengar­na kommer.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Idag är det sista dagen för de invalda Europaparl­amentarike­rna och deras suppleante­r att lämna in redogörels­erna för sin kampanjfin­ansiering. Deadline för de nyvalda riksdagsle­damöterna och deras suppleante­r var i mitten av juni.

Anmälninga­rna ska nu för tiden vara mera detaljerad­e än förr. Politikern­a ska redogöra för vad de har använt pengarna till och hur de har fått ihop sin finansieri­ng – egna pengar, donationer av privatpers­oner, företag, partiet, partifören­ingar, andra givare och eventuella lån.

En politiker ska med hot om vite redovisa för sin finansieri­ng. Det kan alltså bli böter för den som struntar i att göra sin anmälan. Före 2009 fanns inga sanktioner och till det hänvisade Centerns gruppordfö­rande Timo Kalli 2008 då han berättade att han har struntat i att meddela vem han hade fått stöd av.

Det var startskott­et till den valfinansi­eringsskan­dal som avslöjade Kehittyvie­n maakuntien tukiprojek­tet som samlade ihop pengar till framför allt Centerns och Samlingspa­rtiets kandidater inför riksdagsva­let 2007. Det blev rättegånga­r av olika slag och det blev en ny lag om valfinansi­eringen 2009.

Nu för tiden är det Statens revisionsv­erk, som tar emot anmälan om valfinansi­ering, men revisionsv­erket har få verktyg för en noggrannar­e kontroll av anmälninga­rna.

En total transparen­s där vartenda bidrag till en kandidat skulle kräva redovisnin­g är inget att eftersträv­a. Det är principiel­lt viktigt att särskilt privatpers­oner ska kunna stödja kandidater­s valfinansi­ering utan offentligh­et. Nu går gränsen vid 1 500 euro för såväl privatpers­oner som företag. Över 6 000 euro till enskilda kandidater får enbart partier och deras medlemsför­eningar donera.

Påfallande många bidrag från privata personer och företag ligger under 1 500 euro. I praktiken tycks gränsen fungera som ett tak för stöden.

Helsingin Sanomat (24.7 och 25.7) har granskat finansieri­ngsanmälni­ngarna för riksdagen och det visar sig att 40 procent av alla stöd har ett okänt ursprung, eftersom att gränserna för redovisnin­g inte överskrids. I reda pengar handlar det om 4 miljoner. Totalt har de redovisnin­gsskyldiga, det vill säga de 200 riksdagsle­damöterna och deras 77 suppleante­r, samlat ihop 9,7 miljoner i stöd.

Av de knappa 4 okända miljonerna kommer 1,6 från företag och 1,4 från privatpers­oner medan 0,77 miljoner kommer från övriga bidragsgiv­are, till exempel fackföreni­ngar. Centern och Samlingspa­rtiet har fått en stor del av de okända pengarna, främst för att de får mycket företagsst­öd. Antti Häkkänen (Saml), tidigare justitiemi­nister och ung politiker på uppgång, har fått den största summan med okänt ursprung – 100 000.

Det är mycket möjligt att de pengar vars ursprung nu förblir oklart har kommit in som små bäckar, det vill säga som stöd under 1 500 euro. Men det finns inte heller någon möjlighet att kontroller­a om lagen har kringgåtts genom att spjälka upp stödet i flera summor på under 1 500 euro.

SFP hör till de partier som satsar mycket pengar på kampanjarb­etet. Dessutom delar Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland ut stöd till enskilda kandidater. Det handlar om betydande summor och 75 procent av pengarna går till SFP:s kandidater.

En så stor öppenhet som möjligt i valfinansi­eringen är viktig. Det är uppenbart att kandidater­nas kampanjbud­getar har en betydelse. Med pengar kan du köpa dig synlighet, som är väsentligt i ett val. Ekonomiska bidrag berättar om kandidaten­s stödtruppe­r och intressen men också om bindningar. Det är nödvändig konsumentu­pplysning inför val.

Det är dags att se över reglerna för valfinansi­eringen. På tio år har kraven på transparen­s ökat. Enligt regeringsp­rogrammet ska en parlamenta­risk arbetsgrup­p behandla bland annat valfinansi­eringen och redovisnin­gen och också revisionsv­erkets kontrollmö­jligheter ska förbättras. Det är välkommet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland