Hufvudstadsbladet

Livsfarlig jästsvamp kan göra oss resistenta mot läkemedel

Candida auris är jästsvampe­n som oroväckand­e fort utvecklar resistens mot alla marknadens läkemedel och som lika fort sprider sig världen över. Nu förbereds även finländska laboratori­er och vårdinstit­utioner på att möta mikroben.

- SOFIA WESTERHOLM / SPT

År 2009 konstatera­des det första fallet av Candida auris i Japan. Senare har man fått reda på att en epidemi spridit sig i Sydkorea redan åren 2004–2006.

Tio år efter att det första fallet offentligt konstatera­des, har mikroben nu spridit sig världen över. Epidemier har drabbat bland annat Venezuela, Indien och Colombia. År 2015 konstatera­des de första fallen i Storbritan­nien och Spanien och under de följande två åren drabbades länderna av fyra omfattande epidemier där hundratals patienter smittades.

Ännu har inget fall konstatera­ts i Finland, men Institutet för hälsa och välfärd (THL) instruerar nu de finländska laboratori­erna och vårdinrätt­ningarna i hur man ska gå till väga om mikroben dyker upp här.

– Det handlar om en mycket besvärlig jästsvamp eftersom den är så svår att få bukt med. Den kan utveckla resistens mot alla jästsvamps­läkemedel och dessutom vet forskare väldigt lite om den ännu, säger Jari Jalava, ledande sakkunnig på THL.

Ovanligt seg och svår att bota

Candida auris är en mikrob som drabbar specifikt personer med nedsatt immunförsv­ar. Den kan orsaka en allvarlig allmäninfe­ktion i kroppen och den är livsfarlig för personer med nedsatt kondition.

– Det är ovanligt att grundfrisk­a dör av den och även ovanligt att de drabbas av den. Men för personer med någon underligga­nde sjukdom är den ytterst farlig, säger Jalava.

Vad som gör den så besvärlig är att den är av segaste sort. Mikroben ger inte vika ens om den drabbade patienten själv dör. Dagens Nyheter (DN) rapportera­r om ett fall i delstaten New York i USA där en äldre man som var inlagd på sjukhus diagnostis­erades med Candida auris.

Mannen dog efter 90 dagar, men mikroben fortsatte leva vidare i rummet han vårdats i. Prover visade att mikroben levde vidare i både väggar, i sängen, på dörrarna, i gardinerna, på telefonern­a, på diskbänken, på skrivtavla­n – allt i rummet gav positivt utslag.

– Det besvärliga är att den sprider sig så enkelt och så fort. Därför förorsakar den lätt svåra epidemier. Den är ett praktexemp­el på att inte bara bakterier kan förorsaka omfattande sjukdomsep­idemier, säger Jalava.

Mikroben sprider sig dessutom inte bara människor emellan och från människor till föremål. Den sprids också över landsgräns­er via exempelvis kött och grönsaker som transporte­ras från ett land till ett annat eller via människor på resande fot.

Jästsvamps­läkemedel biter på en del varianter, men inte alla. Enligt den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en CDC är över 90 procent av Candida auris-infektione­rna resistenta mot åtminstone ett av marknadens läkemedel och i en tredjedel av fallen är de resistenta mot två eller fler.

Direktiven förnyas, personal utbildas

Ännu känner Jalava inte till att någon i Finland skulle ha fått diagnosen Candida auris.

Förra hösten skickade THL på Europeiska smittskydd­sinstitute­ts begäran ut en enkät till alla laboratori­er och vårdinrätt­ningar i landet och ingen hade då stött på jästsvampe­n.

– Vi bad dem då att genast kontakta oss ifall mikroben påträffas, men ingen har gjort det, säger Jalava.

Han berättar ändå att laboratori­er och vårdinrätt­ningar nu får guidning i hur jästsvampe­n ska behandlas. För många laboratori­er världen över är den svår att diagnostis­era, eftersom det krävs specialutr­ustning för att få fram den.

– För Finlands del är situatione­n ändå god eftersom vi har den beredskape­n som krävs i våra laboratori­er, säger Jalava.

Förra hösten ordnade THL en fortbildni­ngsdag för laboratori­epersonal och ett av dagens ämnen var då Candida auris. Nu pågår en förnyelse av THL:s direktiv för laboratori­er och vårdinrätt­ningar, och i de förnyade programmen kommer även Candida auris finnas med.

– Då de nuvarande direktiven skrevs så kände man inte ens till att Candida auris fanns. Och ännu vet man inte varifrån den uppstått och varför den ofta är resistent mot alla läkemedel, säger Jalava.

Det är ovanligt att grundfrisk­a dör av den och även ovanligt att de drabbas av den. Men för personer med någon underligga­nde sjukdom är den ytterst farlig. Jari Jalava Ledande sakkunnig på THL

 ?? FOTO: PIXABAY
FOTO: THL ?? THL:s direktiv för laboratori­er och vårdinrätt­ningar förnyas just nu. I de förnyade programmen kommer också Candida auris ingå.
Enligt Jari Jalava, ledande sakkunnig på THL, känner forskare ännu inte till varifrån Candida auris kommit och varför den ofta är resistent mot alla läkemedel.
FOTO: PIXABAY FOTO: THL THL:s direktiv för laboratori­er och vårdinrätt­ningar förnyas just nu. I de förnyade programmen kommer också Candida auris ingå. Enligt Jari Jalava, ledande sakkunnig på THL, känner forskare ännu inte till varifrån Candida auris kommit och varför den ofta är resistent mot alla läkemedel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland