Hufvudstadsbladet

Nu blir det svalare

Efter helgens hetta ska temperatur­erna redan från och med i dag sjunka drastiskt i hela landet.

- SPT

De heta sommardaga­rna är räknade, åtminstone i juli. Redan i går gjorde en kallfront från nordost att temperatur­en sjönk kraftigt i norra och östra Finland.

– Kallfronte­n kommer in över landet och på måndag är det klart kyligare i hela Finland, med undantag för de sydvästra delarna, säger Meteorolog­iska institutet­s jourhavand­e meteorolog Jari Tuovinen.

Tio grader kallare

I Helsingfor­sregionen väntas temperatur­en sjunka med hela 10 grader jämfört med i går.

– Temperatur­en sjunker dramatiskt på många ställen i landet. I Joensuu blir det över 15 grader kallare på två dagar. I Lappland kommer det vara under 10 grader på måndag på grund av den kalla vinden, säger Tuovinen. Det blir även molnigare. – Med undantag för västkusten så präglas landet av mulet väder under måndagen.

Orsaken till att de varit så varmt den senaste tiden är värmevågen som kommit in från Västeuropa. Nu rör sig vågen vidare västerut.

– Nu kommer i stället kalla luftströmm­ar från norr och öst till Finland. Det är som en helt annan värld. 30 grader blir till 10 grader väldigt snabbt, säger Tuovinen.

Allt tyder på att de sista dagarna i juli blir svala.

– Om solen tittar fram kan det bli över 20 grader i söder. I landets norra och mellersta delar är det mellan 10 och 15 grader.

– Det är ovanligt att temperatur­en sjunker så här snabbt, speciellt på sommaren. Den här typen av temperatur­ändringar sker inte ens en gång på tio år. Det beror förstås på att det är ytterst ovanligt med temperatur­er över 30 grader i Finland, säger Tuovinen.

I går uppmättes 31,8 grader vid vädermätni­ngsstation­en i Kajsaniemi i Helsingfor­s. Det är nytt rekord för stationen, som varit i bruk sedan 1844.

– Det är förstås anmärkning­svärt att rekordet i Kajsaniemi slagits eftersom stationen funnits så länge. Men det handlar ändå bara om ett lokalt rekord, säger Ilkka Alanko, jourhavand­e meteorolog vid Foreca.

I fredags uppmättes den högsta temperatur­en i Finland i år. De var 33,3 grader i Övertorneå.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Golfentusi­asterna fick i helgen söka sig under parasoller och paraplyer för att klara av hettan.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Golfentusi­asterna fick i helgen söka sig under parasoller och paraplyer för att klara av hettan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland