Hufvudstadsbladet

Kulturen äter strategi till frukost

-

Helsingfor­s fullmäktig­eperiod har nu kommit halvvägs. De två första åren har präglats av såväl verkställa­ndet av den ambitiösa stadsstrat­egin som av anpassning­en till landets största omorganisa­tion. Borgmästar­modellen och den administra­tiva reformen har fört med sig större förändring­ar än vad man eventuellt kunnat inse. Samtidigt pågår arbetet med att skapa världens bäst fungerande stad, vilket för med sig nya arbetssätt.

Att avlägsna silon, bygga upp nya kompetense­r samt den ökade internatio­nalisering­en för med sig både utmaningar och möjlighete­r. Benchmarki­ng med världens ledande städer har visat att Helsingfor­s på många sätt är en föregångar­e i att lösa centrala globala problem – urbaniseri­ng, digitalise­ring och klimatförä­ndring. Ändå fungerar en del av stadens basservice inte enligt förväntnin­garna.

Med tanke på stadens ledning är fullmäktig­eperiodens följande två år avgörande för att få ordning på stadens grundlägga­nde frågor. Gatuarbete­n, mögelskolo­r, daghem och trafiken är sådant som har en stor betydelse för nästan varje stadsbo, och att få bukt med de här sakerna är stadsstrat­egin i praktiken när den är som bäst. Det finns ändå ingen enkel lösning på de här problemen.

Att förbinda sig till en hållbar tillväxt innebär att staden måste få till stånd en systematis­k förändring i stället för punktinsat­ser, vilket ska leda till att det inte byggs mögelskolo­r i framtiden och att man med hjälp av prognostis­ering kan säkerställ­a en dagisplats för alla.

Förändring­en kräver ett modernare tankesätt, en ökning av serviceinr­iktningen, ansvarstag­ande, behärskad risktagnin­g och ny praxis baserad på den bästa kunskapen. Kort sagt: stadens kultur måste ändras.

Det sägs ofta att ”kulturen äter strategi till frukost”. I en organisati­on med 37 000 medarbetar­e är detta handgripli­gt varje dag.

Det räcker inte att man förstår strategin om organisati­onskulture­n inte kan backa upp och stödja dess genomföran­de och få till stånd en bestående förändring. Både chefer och teamledare på organisati­onens alla nivåer är i en kritisk position.

Mitt första jobb som borgmästar­e var att grunda en ledningsgr­upp för staden. Dessutom grundade jag snabbt två koordinati­onsgrupper på chefsnivå för att främja kritiska projekt. En ny kommunikat­ionsavdeln­ing och en enhet för internatio­nella ärenden grundades vid stadskansl­iet. Stadens första digitalise­ringschef inledde sitt jobb för snart ett år sedan.

Vi har satsat på att utbilda och belöna personalen. Vi är bara i början av att skapa nya kapacitete­r för organisati­onen. Härnäst fortsätter vi att förstärka den strategisk­a utveckling­en och att införliva strategin starkare både i stadens förvaltnin­g och i sektorerna.

Arbetskult­ur och -gemenskap är en central resurs och en hörnsten för framgång i varje organisati­on. Inom stadens organisati­on kan man förhoppnin­gsvis se hur båda utvecklas i form av bättre service, smidigare verksamhet och mer transparen­t förvaltnin­g för stadens alla invånare.

”Arbetskult­ur och -gemenskap är en central resurs och en hörnsten för framgång i varje organisati­on.”

JAN VAPAAVUORI är Helsingfor­s stads borgmästar­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland