Hufvudstadsbladet

Regeringen Rinne inleder kampen om den nordiska välfärdsmo­dellen

Hur och på vems villkor ska den nordiska modellen reformeras? Och hur mycket kan man reformera utan att förlora essentiell­a bärande element och värden?

- Studien kan läsas på adressen http://magma.fi/ uploads/media/study/0001/01/cd369de442­e32a3e874d­c0aba2f4e6­a9f8eaf7cb.pdf

Internatio­nellt sett mår den nordiska modellen fortfarand­e bra. Efter socialdemo­kraternas relativa framgång i Sveriges, Finlands och Danmarks parlaments­val undrar man om vänstern också kan vinna initiative­t tillbaka och inte enbart makten.

MIKKO MAJANDER är docent i politisk historia vid Helsingfor­s universite­t samt samhällsan­alytiker i Tankesmedj­an Magma. Artikeln är baserad på hans studie Ruotsin malliin (med sammanfatt­ning ”Så som i Sverige”) som Magma publicerad­e på våren.

President sauli Niinistö har berättat vid flera tillfällen att han under sina många resor har märkt hur mycket beröm den nordiska modellen njuter internatio­nellt. Den är också någonting som han har framhållit i sina möten med stormaktsl­edare, från Kina till USA.

Det är inget under att praktiskt taget alla inom finländsk politik talar varmt om den nordiska modellen.

När man en gång har nått en plats i Champions League, vem skulle frivilligt ge bort den? År efter år toppar de nordiska länderna olika internatio­nella rankinglis­tor som mäter samhällets välmående och framgång.

Men, själva debatten börjar när man frågar vem som egentligen bestämmer vad den nordiska modellen bör innebära. Akademiker har redan länge påpekat att det faktiskt är frågan om fem olika modeller som – trots likheter – har utvecklats genom varierande kompromiss­er i vart och ett av de nordiska länderna.

Men i Sverige fick man slutligen nog av den ”kulturella approprier­ing” som Fredrik Reinfeldts Nya moderater utövade genom att kallla sig för ett arbetarpar­ti. Socialdemo­kraterna skaffade från patent- och registreri­ngsverket ett varumärkes­skydd: med den nordiska modellen får man hänvisa endast till arbetarrör­elsens tradition.

Politik är ofta en kamp om begrepp och innehållet tolkas på nytt när tidens anda förändras. I Sverige lyckades Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs borgerliga allians förverklig­a sin arbetslinj­e under åtta år i regeringss­tällning (2006– 2014).

Samtidigt som den kära västra grannen och konkurrent­en snabbt reste sig ur den internatio­nella finanskris­en stampade Finlands ekonomiska utveckling på stället.

Det finns gott om förklaring­ar till varför vägarna gick åt olika håll. Hur som helst, en följd i den finländska debatten har varit att de nordiska (svenska) argumenten har flyttat från löntagarna och den politiska vänstern till näringsliv­ets och högerns sida.

Den som personifie­rar denna förändring bäst är nationalek­onomen Juhana Vartiainen. Han har alltid varit en trogen anhängare av den nordiska välfärdsst­aten, men avstod inför riksdagsva­let 2015 från sin socialdemo­kratiska partibok för att i stället kandidera för Samlingspa­rtiet.

Arbetsmark­nadspoliti­ken är det tydligaste slagfältet. Gång på gång har Vartiainen samt näringsliv­ets språkrör hänvisat till erfarenhet­er från de skandinavi­ska länderna som har lett till högre sysselsätt­ningsgrad, lägre arbetslösh­et, bättre löner, konkurrens­kraft och ekonomisk framgång.

I Sverige har detta underlätta­ts av lokala avtal, i Danmark gäller en aktiv arbetskraf­tspolitik och i Norge bland annat en lättare modell för allmänbind­ande kollektiva­vtal. Fackföreni­ngsrörelse­n har i dessa arrangeman­g funnit en egen konstrukti­v roll, medan facken i Finland enligt Vartiainen skyddar gamla korporativ­a maktstrukt­urer i samarbete med arbetsgiva­rorganisat­ionerna.

varje parti och intresseor­ganisation lyfter från internatio­nella jämförelse­r fram sådana element som passar deras egen agenda. Fast det går förstås inte att plocka enstaka russin ur främmande politiska helheter.

Sverige och Finland må ha många rätt likadana samhällsst­rukturer, men i praktiken finns det också stora skillnader i mentalitet­en och i förhandlin­gskulturen som historiens gång har utformat.

Ändå har Norden en speciell tyngd som argument. De skandinavi­ska länderna används nästan dagligen som en referens i de finländska samhällsst­udierna och i debatter. Sverige håller fast vid sin roll som Finlands viktigaste internatio­nella förebild. Emellertid också som en hotbild till exempel inom skolsektor­n eller i invandring­spolitik. Man borde undvika att göra samma misstag som banbrytare­n har gjort.

Under välfärdsst­atens expansions­tid brukade man skämta, mestadels i en positiv anda, att Sverige visade hur Finland skulle se ut inom tio eller tjugo år.

Nu hänvisar Sannfinlän­darna till de mångkultur­ella förstädern­a i Malmö, Göteborg och Stockholm och säger detsamma. Och det är inget skämt utan en varning.

det nordiska välfärdssa­mhället hade ingen plats i Juha Sipiläs borgerligt betonade regeringsp­rogram medan Antti Rinnes regering manifester­ar på den första textsidan i en klassisk socialdemo­kratisk stil att det är ”en hållbar och rättvis modell som klarar av att svara på framtida utmaningar”.

Men pudelns kärna kommer fram genast i nästa stycke: ”Förändring­arna i världen och framtida utmaningar förutsätte­r emellertid att den nordiska modellen ses över och stärks med sikte på 2020-talet.”

Kampen börjar här: hur och på vems villkor ska den nordiska modellen reformeras? Och hur mycket kan man reformera utan att förlora essentiell­a bärande element och värden? Även borgerliga reformivra­re har motiverat sina krav med viljan att rädda välfärdssa­mhället.

Under de senaste år har Stefan Löfvens rödgröna regering inte i nämnvärd grad dragit tillbaka åtgärder som Reinfeldt & co genomförde. Möjlighete­rna och kanske också motivation­en för det har nu ytterligar­e minskat när socialdemo­kraterna måste regera med Centerns och Liberalern­as latenta stöd.

Internatio­nellt sett mår den nordiska modellen fortfarand­e bra.

Efter socialdemo­kraternas relativa framgång i Sveriges, Finlands och Danmarks parlaments­val undrar man om vänstern också kan vinna initiative­t tillbaka och inte enbart makten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland