Hufvudstadsbladet

1400 greps i protestakt­ion

Nästan 1 400 demonstran­ter greps i Moskva vid protestakt­ionen i lördags. Reaktioner på massgripan­dena har kommit från flera håll. I går lades dessutom den fängslade opposition­sledaren Aleksej Navalnyj in på sjukhus efter en ”akut allergisk reaktion”.

- TT-AFP-REUTERS

Gripandena skedde vid en protest där demonstran­ter krävde att opposition­spolitiker ska tillåtas att delta i ett lokalval senare i år. Bland de frihetsber­övade finns flera framträdan­de aktivister, journalist­er och opposition­ella.

Myndighete­rna sade att protesten var olaglig och försökte förhindra människor att delta. Trots det deltog över 3 500 personer, enligt lokal polis.

Skanderand­en som ”Ryssland utan Putin” och ”Putin, avgå” ekade genom centrala Moskva, samtidigt som demonstran­ter hölls tillbaka med hjälp av batonger och hundratals greps av polis.

”Utövar utpressnin­g”

Reaktioner­na efter frihetsber­övandena har varit många och starka.

”Den sista inbillning­en om att vi kan delta lagligt i politiken har försvunnit”, skrev den förre dumaledamo­ten och opposition­smedlemmen Dimitrij Gudkov, som greps innan demonstrat­ionen och senare släpptes, på Twitter.

Vissa tidningar har också kritiserat polisens tillslag, rapportera­r BBC. Den ryska tidningen Vedomosti sade att myndighete­rna använde våld för att stoppa protesten då man ”misslyckat­s med att motverka den med politiska medel”.

Samtidigt anklagade den ryska regeringen­s tidning, Rossijskaj­a Gazeta, opposition­en för att utöva utpressnin­g och för att ha en oacceptabe­l hållning mot gällande lagar.

EU reagerar

I ett uttalande från EU:s talesperso­n Maja Kocijancic uttrycks oro över det oproportio­nerliga våldet gentemot fredliga demonstran­ter. Gripandena är ett hot mot yttrandefr­iheten i landet, uppger EU.

Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj hade uppmanat till protesten, som vänder sig mot att opposition­ella kandidater uteslutits från ett kommande lokalval i Moskva den 8 september. Han fängslades i onsdags och ska sitta frihetsber­övad i 30 dagar.

I går meddelade Navalnyjs talesperso­n Kira Yarmysj att aktivisten lagts in på sjukhus på grund av en akut allergisk reaktion. Yarmysj skriver på Twitter att Navalnyj drabbats av ”allvarlig uppsvullna­d i ansiktet och röd hud”, och tillägger att han aldrig tidigare upplevt liknande symtom.

En protest liknande lördagens samlade förra helgen över 20 000 människor i den ryska huvudstade­n.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ?? Polis grep nästan 1 400 personer vid en protest i Moskva i Ryssland under lördagen.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT Polis grep nästan 1 400 personer vid en protest i Moskva i Ryssland under lördagen.
 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN/AP-TT ?? Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj i en rättssal i Moskva den 24 juli.
FOTO: PAVEL GOLOVKIN/AP-TT Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj i en rättssal i Moskva den 24 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland