Hufvudstadsbladet

Tio år i Boko Harams våld – miljoner människor på flykt

Miljoner människor är på flykt i nordöstra Nigeria tio år efter att den islamistis­ka terrorgrup­pen Boko Haram tog till vapen. Det som började som missnöje med centralmak­ten i Nigeria har blivit ett hot mot hela regionen.

- MOA KÄRNSTRAND/TT

De sitter ihopträngd­a på det torrra gräset, iklädda hijab och heltäckand­e dräkt. Några av dem håller händerna framför sig som en bok. Många har blicken sänkt och ser rädda ut.

När videon av de 276 kidnappade nigeriansk­a skolflicko­rna år 2014 kablades ut förstod världen på allvar vilka grymheter som pågick i nordöstra Nigeria. Men i själva verket hade Boko Haram då redan härjat i nästan fem års tid.

Inte våldsam

När Boko Haram startade 2002 var det inte som en våldsgrupp. Dess mål var att införa sharialaga­r i Nigeria, som de tyckte influerats för mycket av väst. Framför allt motsatte Boko Haram sig den rika, ofta kristna, eliten i landets södra del. Gruppen var då en av många liknande i norra Nigeria, som traditione­llt är starkt religiöst. Den karismatis­ke, Saudiutbil­dade predikante­n Mohammad Yusuf ledde rörelsen och fick ett större och större följe.

– Men ganska tidigt började man beväpna sig, säger Nigeriakän­naren och forskaren Henrik Angerbrand­t vid Uppsala universite­t.

Regeringen tog snart till våld för att utrota rörelsen genom att döda dess ledare. Men tilltaget fick motsatt effekt och den våldsamma falangen tog över Boko Haram 2009. Under åren som följde utförde gruppen kidnappnin­gar och dödliga attacker och 2011 började de använda sig av självmords­attacker.

Organisati­onen, som svurit trohet till terrorsekt­en Islamiska staten (IS), växte sig snabbt stark i norra Nigeria, där den satte skräck i befolkning­en och sände människor på flykt från sina hem när de lade under sig ett territoriu­m lika stort som Belgien.

Makt av kidnappnin­gar

Kidnappnin­gen av de så kallade Chibok-flickorna 2014 är Boko Harams hittills största enskilda bortförand­e, som följdes och fördömdes av hela världen.

– Samtidigt har tusentals andra blivit kidnappade, även innan dess, säger Henrik Angerbrand­t.

Den uppmärksam­het som kidnappnin­gen fick spelade terrorgrup­pen i händerna – nu visste ju hela världen vilka de var. Kidnappnin­garna användes för att få pengar och för att kunna byta till sig medlemmar som tagits till fånga.

Organisati­onen var som starkast kring årsskiftet 2014-2015. Vid den tiden hade även grannlände­rna börjat känna av Boko Haram i form av attacker och flyktingst­römmar.

– Regeringen i Abuja vaknade sent. De avskrev länge Boko Haram som ett icke-reellt hot, säger Angerbrand­t.

I januari 2015 utförde gruppen sin blodigaste attack – massakern i Baga där 2 000 människor dödades.

Delad rörelse

Regionen hade fått nog. En militärsty­rka stödd av Afrikanska unionen (AU) sattes in i området och lyckades pressa tillbaka Boko Haram.

Men det blev inte slutet för terrorgrup­pen, som våren 2015 svor trohet till IS. Därefter har gruppens makt minskat, men den har fortsatt att utföra bombdåd och kidnappnin­gar, säger Angerbrand­t. 2016 delades Boko Haram i två fraktioner, där den ena försöker närma sig civilbefol­kningen och skala ner våldet. De vill skapa stöd för rörelsen i bredare läger, i en tid då organisati­onen inte längre kontroller­ar något territoriu­m.

Regeringen, som först hade en militär strategi mot gruppen, säger sig nu satsa på socioekono­miska reformer som ska göra befolkning­en mer motståndsk­raftig mot extremism.

– Jag tror att det krävs en förhandlin­gslösning för att man ska kunna avskriva dem som ett hot. Men annars är det nog ett slags stillestån­dskrig som vi ser framför oss de närmsta åren, säger Angerbrand­t.

 ??  ?? Ungefär två miljoner människor är på flykt på grund av Boko Harams våld. En del av dem lever i flyktinglä­gret i Ngala. Bild från december 2016.
Ungefär två miljoner människor är på flykt på grund av Boko Harams våld. En del av dem lever i flyktinglä­gret i Ngala. Bild från december 2016.
 ?? FOTO: AP-TT
FOTO: WFP/AMADOU BARAZE/AP-TT ?? En stillbild från videon med de kidnappade flickorna i Chibok från maj 2014.
FOTO: AP-TT FOTO: WFP/AMADOU BARAZE/AP-TT En stillbild från videon med de kidnappade flickorna i Chibok från maj 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland