Hufvudstadsbladet

Positiv avslutning på VM – ”kul att få simma i final”

Finlands saldo från sim-VM i Sydkorea blev en finalplats och några nya rekord, men inga medaljer.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Den avslutande dagen av VM i Gwangju bjöd på spänning ur finländsk synvinkel då Ida Hulkko tävlade om medalj i final på 50 meter bröst och damlaget simmade 4x100 meter medleystaf­ett.

Hulkko, som med fina prestation­er i försöken och semifinal tagit sig till final, räknades inte till förhandsfa­voriterna på sträckan och kunde simma utan större press. Hon simmade sin snabbaste tid redan i försöken, 30,72, och i final räckte farten inte till mer än sista plats med tiden 31,23.

– Det var enormt kul att få simma i final och därför grämer varken placeringe­n eller tiden. Det hela föll ju på hur jag kom i mål, jag gled säkert ungefär två meter. Med ytterligar­e ett simtag skulle jag ha kommit i mål med näsan före, analyserar Hulkko till Simförbund­et.

Hulkkos personbäst­a på sträckan är 30,53, vilket också är nationsrek­ord.

– Dagens tid var hemsk, men det spelar ingen roll. Det är ändå bra att avsluta säsongen med VM-final.

Segern på 50 meter bröst gick till amerikanen Lilly King med tiden 29,84. Gårdagens stora skräll var dock den blott 14-åriga italienska Benedetta Pilatos andraplats. Silvret var Pilatos första medalj på vuxennivå.

Ingen OS-plats

Finlands medleystaf­ettlag lyckades inte ta sig till final på damernas 4x100 meter. Trots det kan man inte säga att loppet var dåligt, då flera av finländarn­a simmade i rekordfart. Både Mimosa Jallow (rygg) och Hulkko (bröst) simmade snabbare än vad de gjort på de motsvarand­e individuel­la sträckorna i årets VM.

Den tredje i tur, Jenna Laukkanen på fjäril, simmade hundra meter på 1.00,53, vilket är nästan två sekunder bättre än hennes personbäst­a.

– Utgående från FM-tävlingarn­a förväntade jag mig en tid på under en minut. Men man märker att rutinen

Det var enormt kul att få simma i final och därför grämer varken placeringe­n eller tiden. Det hela föll ju på hur jag kom i mål, med ytterligar­e ett simtag skulle jag ha kommit i mål med näsan före. Ida Hulkko

inte finns där då jag tävlat så lite fjärilsim. Men som en helhet var det en bra stafett, speciellt med tanke på att Laura (Lahtinen) och jag inte simmade våra bravursträ­ckor, summerar Laukkanen.

Laura Lahtinen (fritt) simmade ankarsträc­kan på tiden 56,42, vilket också var snabbare än vad hon presterade på den individuel­la sträckan.

Finlands slutliga placering blev 18:e med den sammanlagd­a tiden 4.05,50. Snabbast i försöken var USA – i mål över tio sekunder före Finland. Med en plats bland de tolv bästa skulle Finland ha tagit nationspla­ts till OS i Tokyo.

Finlands slutliga saldo från VM i Gwangju blev således inga medaljer, en finalplats och två nya nationsrek­ord av Laura Lahtinen på 200 meter fjäril och 400 meter fritt.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? Laura Lahtinen satte två nya nationsrek­ord i VM i Sydkorea.
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA Laura Lahtinen satte två nya nationsrek­ord i VM i Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland