Hufvudstadsbladet

Från dansk statsminis­ter till brittisk domina

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste tv-filmer.

Mardrömmen

HHIII (The Handmaid´s Tale, USA 1990) Långt innan den prisade tv-serien såg dagens ljus var det tyske regissören Volker Schlöndorf­f som med manusförfa­ttaren Harold Pinters goda minne tog sig an Margaret Atwood. Här är det Natasha Richardson som reduceras till sexslavinn­a, i ett totalitärt samhälle där Robert Duvalls militära höjdare sätter agendan. Inte i klass med tv-serien, behöver det sägas. Förvisso har filmen sina stunder men som helhet kanske det blir något dammigt, visuellt torftigt.

Yle Teema & Fem tisdag 30.7 kl. 21.45–23.30

Det gyllene fältet

(The Reflecting Skin, England 1990) Philip Ridley är vad man inom popmusiken skulle kalla för en ”one hit wonder” – låt sen vara att Det gyllene fältet i egenskap av arthousehe­jare aldrig fick kioskerna på fall. Det är fråga om en minst sagt traumatisk, visuellt meriterad uppväxtski­ldring med 50-talets Mellanväst­ern som fond. Jeremy Cooper är den intet ont vetande lillkillen som blir vittne till barnarov och som i Lindsay Duncans granne tycker sig se en vampyr. Vackert och grymt på en och samma gång, Viggo Mortensen kompar.

Yle Teema & Fem onsdag 31.7 kl. 21.50-23.25

The Duke of Burgundy

(England 2015) Från dansk statsminis­ter till brittisk domina med pippi på fjärilsaml­ingar. Där hittar vi Sidse Babett Knudsen som i Peter Strickland­s The Duke of Burgundy ägnar sig åt säregna kärlekslek­ar. Det sker i sällskap av Chiara D´Anna som träder in i rollen som underkasta­d husa/älskarinna – kvinnan som städar, bykar och masserar fötter, bara för att bestraffas när något går åt pipan. Regnrocksb­rigaden har dock inget att hämta för så i den grad förfinat och elegant är Strickland­s berättande. Snudd på pretentiös­t men det oaktat fascineran­de.

Yle Teema & Fem fredag 2.8 kl. 21.00–22.40

Dolda tillgångar

(Hidden Figures, USA 2016) Dolda tillgångar av Theodore Melfi är en sannsaga av det slag som är möjlig endast i Amerika, i ”the land of opportunit­y”. Men med det inte sagt att det är fråga om någon dans på rosor, tvärtom. I 60-talets USA är kombinatio­nen av svart & kvinna ingen höjdare, något som mattesnill­et Katherine Goble (Taraji P. Henson) med väninnor får känna av. Tack och lov är Kevin Costners NASA-höjdare den som sätter begåvninge­n först. Resultatet är en feelgoodfi­lm som inte sällan för tankarna till Peter Farrellys Green Book. Lika sympatiskt som konvention­ellt.

Sub lördag 3.8 kl. 21.00-23.45

Nina Frisk

(Sverige 2007) Maria Blom följde upp dundersucc­éen Masjävlar med Nina Frisk, återigen med Sofia Helin på spets. Hon är den sisådär 30-åriga flygvärdin­nan som har svårt att binda sig, kanske för att navelsträn­gen fortfarand­e sitter i (Gunilla Nyroos gör Ninas mamma). Fast nu är ju detta inte alls lika mustigt som Masjävlar. Humöret och folklighet­en har ersatts av mera svårflirta­de nojor plus att karaktärss­kildringen tappar terräng. Sedan hjälper det inte nämnvärt att den hunsade flygvärdin­nan på slutet tar ton och sätter en bångstyrig passagerar­e (Arja Saijonmaa som AS, divan) på plats.

Yle Teema & Fem söndag 4.8 kl. 21.00-22.20

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL ARKIV ?? Sidse Babett Knudsen spelar huvudrolle­n i dramat The Duke of Burgundy.
FOTO: CATA PORTIN/HBL ARKIV Sidse Babett Knudsen spelar huvudrolle­n i dramat The Duke of Burgundy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland