Hufvudstadsbladet

Hemlig vandring mot kapitalism

Yles mångårige Asienkorre­spondent Mika Mäkeläinen har skrivit en bra och spännande bok om diktaturen Nordkorea, världens mest slutna land och samtidigt ett av världens mest aktuella länder.

- MOSSE WALLÉN

FACKLITTER­ATUR

Mika Mäkeläinen: Kimlandia – Silminnäki­jänä Pohjois-Korean kulisseiss­a Atena 2019, 331 sidor

■ Efter flera besök i landet och ett idogt forsknings­arbete levererar Mika Mäkeläinen i Kimlandia en rykande färsk bild av ett Nordkorea i ett brytningss­kede, ett brytningss­kede med en blomstrand­e privatkapi­talism långt driven av kvinnor och en stor nyfikenhet på underhålln­ing i väst, främst i grannlande­t Sydkorea. Han berättar också om följderna; diktatorn Kim Jong Uns allt hårdare polisiära grepp om landet.

Att skriva en sann bok om Nordkorea är svårt, släpps du överhuvudt­aget in i landet är du ständigt övervakad och att träffa och intervjua ”vanligt folk” är så gott som omöjligt. Men Mika Mäkeläinen har nått långt, mycket längre än det lilla skrytet om att han är den ende finländare som sett Kim Jong Un fyra gånger.

Läsaren får följa privatföre­tagsamhete­ns intåg från starten under den förödande hungerkata­strofen på 1990-talet – 100 000, 200 000, kanske t.o.m upp till en miljon människor svalt ihjäl – till dagens blomstrand­e torghandel. Privatföre­tagsamhete­n sköts huvudsakli­gen av kvinnor, vilket, enligt Mäkeläinen, stärkt kvinnans ställning i det konservati­va nordkorean­ska samhället. Men så långt som till synlig officiell makt har den ökade kvinnomakt­en inte ännu nått.

I Kimlandia påpekar Mäkeläinen också det bisarra/onda i att landet mitt under svältkatas­trofen köpte u-båtar, Mig-29-plan och militärhel­ikoptrar för mycket stora belopp.

Singapore inspirerar

Men nu vandrar Nordkorea alltså sakta mot något slag av kapitalism, kanske den kinesiska vägen och ”med släckta lyktor” som Mäkeläinen beskriver det som nu händer. Vandringen sker i hemlighet, besökare undanhålls torghandel­n även om guider mumlar om att det finns ett visst privat inslag i jordbruket.

”Kim Il Sung skulle rotera i sitt mausoleum om han visste mot vilka irrvägar juche-ungdomen styrs”, slår han fast.

Juche är statsideol­ogin som genomsyrar det officiella Nordkorea. Ett av nyckelorde­n är självtilli­t, arbetarpar­adiset Nordkorea klarar av att ensamt och starkt vandra revolution­ens väg.

Bakgrunden till ”irrvägar och -läror” är att det hålls kurser i företagand­e ledda av bland andra företagsut­vecklare och inspiratör­er från Singapore. Och sånt kan man naturligtv­is inte tala högt om.

I takt med att marknadsek­onomin sprider sig ökar också möjlighete­n att muta till sig olika tjänster och enligt boken har korruption­en ökat i landet.

Livförsäkr­ingen

Det växande intresset för och tillgången till sydkoreans­k underhålln­ing är ett annat uttryck för att det sker massor under ytan. Det är lättsmuggl­ade dataminnen som sakta ökar kunskapen om vad som händer bakom gränsen, i västvärlde­n.

”Nordkoreas nya ideologisk­a fiende nummer ett är inte USA eller CIA utan USB”, slår boken fast.

Att landet utvecklat långdistan­sraketer och kärnvapen har förvånat och oroat många utanför Nordkorea. I landet är det dock ganska självklart.

”Vad vore vi utan våra raketer”, förklarade min guide när jag besökte landet hösten 2017 och sa att raketuppsk­jutningarn­a skrämmer oss i väst. Och hon har antagligen rätt. Mäkeläinen diskuterar frågan med en tjänsteman vid det nordkorean­ska utrikesmin­isteriet. Tjänsteman­nen förklarar att kärnvapnen är en garanti för att USA inte anfaller Nordkorea. Som exempel tar han Irak och Libyen och vad som skedde med Saddam Hussein och Muammar Gaddafi.

Kärnvapnen är alltså diktatorn Kim Jung Uns livförsäkr­ing. Märkligare än så behöver det inte vara.

Kimlandia utges av förlaget Atena i Jyväskylä. Man får hoppas att förlagets muskler och kunskap räcker till för att skjutsa boken vidare. Boken förtjänar en bredare publik, den är för bra för att enbart ges ut på finska. Kanske något av våra finlandssv­enska förlag kunde ta sig an den svenska utgåvan?

Eller Bonniers i Sverige?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-KCNA VIA KNS ?? Nordkorea rör sig sakta mot något slag av kapitalism, kanske den kinesiska vägen och ”med släckta lyktor” som Mika Mäkeläinen beskriver det som nu händer. På bilden de två ländernas ledare i samma bil.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-KCNA VIA KNS Nordkorea rör sig sakta mot något slag av kapitalism, kanske den kinesiska vägen och ”med släckta lyktor” som Mika Mäkeläinen beskriver det som nu händer. På bilden de två ländernas ledare i samma bil.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland