Hufvudstadsbladet

En bisyssla som gör gott

Bättre skördar, större frukter, fler blommor, god honung och en meditativ syssla på fritiden – allt detta får du om du börjar med biodling. Dessutom är du med och räddar världen.

- Tt

Det finns många uppenbara fördelar med att ha bin. Utan pollineran­de insekter som humlor och bin skulle vi inte överleva – en tredjedel av världens alla livsmedel är beroende av pollinatör­er.

– Bin är fascineran­de insekter och de lugnar mig. Jag är lärare till vardags. När jag är hos bina ger de mig inre ro, säger Noemi Nilsson, som driver familjever­ksamheten ”Tyresö honung” och äger sex bikupor vid Tyresö slott utanför Stockholm.

Större skörd

Noemis bin pollinerar hela det gröna slottsområ­det och bidrar till att det frodas.

– Innan mina bin kom hit var det dåliga äppelskörd­ar här, men nu märks det att pollinerin­gen är bättre. När det är äppelår får träden massor av frukter.

Intresset har Noemi ärvt av sin pappa. Vartannat år reser hon till Chile och hjälper honom med hans biodlingar.

– Jag blev kär i bina precis som han hade blivit. Det som är underbart med den här världen är att det är en hel vetenskap. Du blir aldrig färdiglärd, utan bygger hela tiden vidare på kunskapern­a.

Bli en bivärd

Har man en egen trädgård kan en bikupa eller två göra underverk för pollinerin­gen. Många vittnar om större skördar och fler blommor. Men visst går det även utan trädgård – Noemi bor själv i lägenhet.

– Folk med trädgårdar eller odlingar som vill ha hjälp med pollinerin­g kan bli bivärdar, då får biodlarna ställa sina kupor på deras mark. Det finns också flera företag som sysslar med biuthyrnin­g.

Ett annat tips är att prata med sin hyresvärd eller bostadsrät­tsförening om möjlighete­n att ha bikupor på taket eller gården.

– Många tror att man inte kan ha bin i stan, men det finns massor av blomsterpl­anteringar och parker med gott om mat för dem, säger Noemi Nilsson.

Gå en kurs

Den som är sugen ska absolut gå en grundkurs med praktik, tycker Noemi. Skötseln är egentligen inte svår, men det är mycket man behöver känna till i början och en bok räcker inte.

– Kunskapern­a är a och o, det är ändå levande varelser som man har ett ansvar för. När man skaffar sina första samhällen är det bra om man har en handledare som man kan fråga om allt, det tar ett tag innan man har koll.

Det är också kutym att ta kontakt med den lokala föreningen där man ska ha sina kupor. Det är viktigt att odlare inom ett område har samma ras på sina bin.

– Folk som avlar bin försöker hålla dem renrasiga. Om drottninge­n parar sig med en annan ras vet man inte vilka egenskaper de nya bina får, de kan till exempel bli mer aggressiva och då är det inte kul att vara biodlare.

Honungen

Honungen då, själva belöningen för allt pyssel? Noemi har inte slungat sin första skörd än, säsongen har inte varit så bra hittills.

– Det har varit lite segt, vissa drottninga­r är fortfarand­e ute och parar sig, de har inte kommit tillbaka än. Jag brukar låta mina bin behålla en del honung, det är ju deras mat, men nu i juli kommer jag nog att kunna slunga.

Honungen smakar olika beroende på vad som blommar där nektarn samlas. Tidig honung smakar ofta maskros, i augusti kan man ha tur och få ljunghonun­g. Första slungninge­n för i år blir nog försommarh­onung och lite lind, tror Noemi.

– Förra året blev det ingen lindhonung, den blommade inte eftersom det var så torrt, men i år så! Lindhonung smakar lite mint och är väldigt populärt.

 ?? Stina StjernkviS­t/tt ?? – Det är inte svårt att ha bin, men det tar tid att lära sig. Det är viktigt att man tar sitt ansvar, bin är ju levande varelser, säger Noemi Nilsson.
Stina StjernkviS­t/tt – Det är inte svårt att ha bin, men det tar tid att lära sig. Det är viktigt att man tar sitt ansvar, bin är ju levande varelser, säger Noemi Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland