Hufvudstadsbladet

Bankman hittade nisch i den svenska hemvården

Alltför många vårdare på alltför korta besök blev kickstarte­n till ett nytt hemvårdsfö­retag

- TEXT: ANNIKA RENTOLA

När diplominge­njören och ekonomen Richard Nordström hade kämpat i några år med att förstå hemvårdens alla regler och system fick han nog av den brådska och splittring han såg i verksamhet­en.

Allt började med att han ville hjälpa sin ensamboend­e mamma och underlätta vardagen för henne. Enkla saker som kunde ha varit till stor hjälp för klienten ingick inte i konceptet eller i hemvårdare­ns uppgifter.

Så kan det inte vara, resonerade Nordström och grundade en egen hemvårdsfi­rma.

För honom är det viktigt att vårdarna han anställer kan arbeta i längre pass än en kvart hos klienterna och att personalen helt säkert talar svenska. Nordströms företag satsar bland annat på att skapa kvarterskä­nsla och på att vårdare och klienter lär känna varandra väl.

När mamma blev sjuk blev det aktuellt att ordna med både hemvård och hemsjukvår­d. Det var då jag förstod att de tjänster som erbjöds är otillräckl­iga. Richard Nordström bankman och hemvårdsfö­retagare

För några år sedan ville Richard Nordström hjälpa sin hemmaboend­e mamma med en fungerande pensionärs­vardag. Som anhörig trasslade han sig genom en djungel av regler, blanketter och tjänsteutb­ud. Sedan gjorde han affär av det han lärt sig.

Mommoridda­ren, bankmannen, hemvårdsfö­retagaren: Richard Nordström är bekväm med alla beskrivnin­garna. För ett år sedan drog han i gång det svensksprå­kiga hemvårdsfö­retaget Helppy i södra Helsingfor­s och nu växer kundkretse­n.

Bakgrunden ligger i Nordströms egna erfarenhet­er av att hitta lämpliga hemvårdstj­änster åt sin mamma, som för några år sedan blev för sjuk för att fortsätta driva de två apotek hon var ansvarig för. Dels måste hon sluta arbeta, dels behövde hon stöd med vardagsliv­et.

– Jag hoppade in vid sidan av mitt eget arbete och drev mammas apotek tillsamman­s med provisorn tills vi hittade en lösning, säger Nordström, som skötte apoteksver­ksamheten i nio månader tills en ny apotekare vaskats fram och godkänts av läkemedels­myndighete­n Fimea. Då såldes apoteken vidare.

Nordströms egentliga arbete var på det amerikansk­a företaget Boston Consulting Group i Helsingfor­s. Där ansvarade han för nordiska företagskö­p och arbetade med privatkapi­talbolag för att få små entreprenö­rsdrivna företag att växa och utvecklas. När han några år tidigare tog emot den uppgiften kom han ett steg närmare hemstaden, efter fem år på företaget Goldman Sachs i London. Där hade Nordström också arbetat med nordiska företagskö­p. Till London hade han åkt nyutexamin­erad med en dubbelexam­en på fickan; efter studier på Tekniska högskolan i Otnäs var han diplominge­njör med kunskaper i produktion­sekonomi och från den finskspråk­iga handelshög­skolan Kauppakork­eakoulu hade han med sig en ekonomexam­en och kunskap i finansieri­ng.

Mamma blev sjuk

Tillbaka i Helsingfor­s efter London fick Nordström konkret kontakt med hemvården.

– När mamma blev sjuk blev det aktuellt att ordna med både hemvård och hemsjukvår­d. Det var då jag förstod att de tjänster som erbjöds är otillräckl­iga. Problemet för oss var att det hela tiden var olika vårdare som besökte mamma och att de alltid stannade bara tio minuter eller en kvart trots att man hade betalat för en timme.

Nordström insåg snabbt att han som anhörig hade fått ett ansvar. Det var han som skulle kontakta Folkpensio­nsanstalte­n, staden, magistrate­n och olika banker när ekonomiska frågor skulle redas ut. Det var han som skulle vara kontaktper­sonen mellan mamman, läkarna och olika vårdare i praktiska vårdfrågor. Det var han som skulle hitta på lösningar på vardagliga problem som att skaffa en telefon som är

lätt att använda, ordna med reparation­er i lägenheten och installera hjälpmedel hemma.

– Det fanns ingen att bolla med eller få råd av och många saker lärde jag mig först efter några år. Många lösningar missade jag också.

Efter tre års erfarenhet som anhörig fattade Nordström ett radikalt beslut. Han skulle hjälp andra i samma situation, bygga en affär av det hela och skapa en hemvårdstj­änst som skulle vara flexibel och betjäna på svenska.

Ett av de grundprobl­em Nordström såg var att hemvården eller hemsjukvår­den inte fick ta sig an uppgifter som hade varit lätta att utföra och som hade löst problem snabbt.

– Det är så många små saker som kan göra skillnad, men man behöver fundera på var felet ligger. Det kan vara så enkelt som att den som verkar vägra tvätta sig hemma i badrummet inte gör det för att glödlampan har gått sönder och ingen har sett till att få belysninge­n i skick igen, säger han. Exemplet är autentiskt. Nordströms idé var att paketera service på just den nivå som kunderna behöver. Där en behöver promenadsä­llskap eller hjälp med att handla en gång i veckan behöver en annan få insulininj­ektioner, en bättre rollator och hjälp med hygienen.

En av Nordströms klienter påpekar att företagare­n själv inte räds för att kavla upp ärmarna. När badkarsbot­tnen i badrummet var för hal blandade Nordström halkskydds­pulver i målarfärg och målade om karet.

– En liten sak som gör skillnad, men inte alls är svårt, säger han själv kort och talar om kylskåpsru­tiner, om hur det har betydelse att någon hinner öppna kylskåpsdö­rren, slänga utgången mat och ställa saker logiskt så att den som öppnar dörren lätt hittar maten. Små yoghurtbur­kar ska inte gömmas längst in bakom en påse potatis.

Inga blixtbesök

För tillfället har företaget två heltidsans­tällda och tolv deltidsans­tällda förutom vd:n.

– Som själv ställt upp och tvättat fönster, säger Jennifer Hanner, som är utbildad sjukskötar­e och har tjugo års erfarenhet av vårdbransc­hen, först som teamledare på Folkhälsan­s minnesenhe­t i Brunakärr, sedan på det privata serviceboe­ndet Hagaro i Helsingfor­s.

Helppy bygger på tre grundtanka­r: service på svenska, flexibilit­et i tjänsterna och kvarterskä­nsla. Just nu arbetar man med två ”kvarter”: ”Drumsö” och ”Ulrikasbor­g” – som är företagets kod för området Rödbergen–Eira-Brunnspark­enKronohag­en-Skatudden. Vårdarna bor själva i området eller nära det.

– När stadens hemvårdare kan ha tjugo minuter på sig hos en klient är våra besök i regel två, tre timmar långa – aldrig under en timme. Ibland stannar vi hela dagen. Det upplever jag som fint. Jag lär känna kunderna och kan få en nära relation till dem. Det är en stor skillnad för dem som kan ha haft många olika vårdare tidigare.

Hanners utbildning gör att hon kan göra sådant som att ta laboratori­eprover, ge injektione­r, ta bort stygn och spola öron.

– Men jag har också hjälpt med duschande, tvättat, hängt upp, strukit och manglat tvätt, lagat mat och suttit och samtalat när klienterna har behövt prata om sina bekymmer. Som sjukskötar­e kan jag också uppdatera medicinlis­tor och ha kontakt med läkare. Samarbetet med HUS laboratori­er har fungerat bra.

För egen del uppskattar Hanner det att arbetstakt­en inte känns mördande – ett problem som bland annat när- och primärvård­arförbunde­t Super larmat om redan i flera år.

Hon hinner med den slags hemvård som var vanlig tidigare och som även innefattad­e vård av hemmet. Hemvården strävar samtidigt till att upprätthål­la en bykänsla i staden, menar Hanner.

– Och arbetsdage­n börjar först vid nio, för ingen vill ha mig i sitt hem klockan sju på morgonen i alla fall, säger hon.

Gemenskap och närhet

Nordström siktar på att bygga ut

sin hemvårdtjä­nst med flera lokala arbetslag, och för att skapa kvarterskä­nsla har han öppnat ett vardagsrum på kontoret på Smedsgatan. Här ska seniorer i närkvarter­en få en chans att umgås och utveckla vänskapsre­lationer. Vardagsrum­met, dit också anhöriga kan komma, är öppet på torsdagar för gratis råd, umgänge och kanske ett laboratori­eprov.

– Idealläget är att de anhöriga och personalen tillsamman­s sköter om senioren. Då är trygghetsk­änslan allra högst, säger Nordström, vars tanke är en hemvård som liknar det nederländs­ka Buurtzorgk­onceptet, som går ut på att den enskilda vårdtagare­ns individuel­la önskemål är viktigast och personalen känner att den kan göra väl ifrån sig. Buurtzorg är en sköterskel­edd, ickehierar­kisk organisati­on med tolv år på nacken.

På Helsingfor­s stad säger Arja Peiponen, chef för det södra serviceomr­ådet vid Helsingfor­s stads socialoch hälsovård, att verksamhet av den här typen är välkommen. Det är välkänt att både staden och Postens hemtjänst haft problem med att anställa svensksprå­kiga hemvårdare.

❞ På områden där klienterna är spridda och i fåtal är det mer utmanande att få det att gå ihop. Nya privata aktörer, speciellt behöriga och yrkeskunni­ga aktörer med medicinlov, behövs. Pia-Maria Grönqvist chef för Tölö mångsidiga servicecen­tral och närområde

I höstas uppgav Posten att vart tredje hembesök som borde ha skett på svenska skötts på finska.

– Vi har varit nöjda med Posten, men de har haft samma svårighete­r att rekrytera svensksprå­kig personal som vi på staden, säger Peiponen.

Det här bekräftar Pia-Maria Grönqvist, chef för Tölö mångsidiga servicecen­tral och närområde. Hon säger att Postens hemvård fungerar bra där det finns fler svensksprå­kiga hemvårdskl­ienter på ett mindre och koncentrer­at område, som på Drumsö.

– På områden där klienterna är spridda och i fåtal är det mer utmanande att få det att gå ihop. Nya privata aktörer, speciellt behöriga och yrkeskunni­ga aktörer med medicinlov, behövs.

Peiponen säger att de äldre blir allt fler och att allt fler också är villiga att betala för privata tjänster i hemvården.

– Särskilt gillar folk det att de själva kan välja vad de får för tjänster och i stadens hemvård är vi inte så flexibla att personalen kan ställa om och göra andra saker än dem man kommit överens om.

I höst ska Helsingfor­s stad kartlägga alla servicepro­ducenter som kan erbjuda tjänster på svenska och som möter de krav staden ställer för att tjänsterna ska gå att få med hjälp av servicesed­el. Helppy hör redan till de här företagen.

”Alla händer behövs”

Nordströms koncept bygger på att kombinera stadens gratistjän­ster, församling­ars utbud och sådant som tredje sektorn erbjuder med Helppys egna betaltjäns­ter. Då håller sig priset rätt nära det som stadens tjänster kostar.

– Medelpensi­onen i Helsingfor­s är 2 000 euro per månad, men med en bruttoinko­mst på 2 500 blir privat hemvård via servicesed­el förmånliga­re än stadens egen tjänst, säger Nordström.

Så länge klienterna har lindriga eller medelsvåra problem med minnet och klarar av att själva promenera inomhus och ta sig till toaletten fungerar Helppys koncept. När en demenssjuk­dom sedan är för långt framskride­n hänvisar Nordström till stadens tjänster som har kapacitet att stödja riktigt sjuka personer bättre.

– Ja, staden ska ju ta ansvar också för de allra sjukaste, som behöver mycket hjälp. Det kommer att finnas mycket att göra för precis alla som vill arbeta i den här branschen i framiden, säger Peiponen. Förutom de citerade har bakgrundss­amtal förts med personal inom Folkhälsan, Helsingfor­s stad, företaget Stella, Postens hemtjänste­r samt med klienter som fått hemvård på svenska via Helsingfor­s stad, Posten och Helppy.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Karin Wrede gillar Richard Nordströms vårdkoncep­t. – Det är många som behöver hjälp och de som jobbar med äldrevårde­n gör alla en stor tjänst, säger hon.
FOTO: CATA PORTIN ■ Karin Wrede gillar Richard Nordströms vårdkoncep­t. – Det är många som behöver hjälp och de som jobbar med äldrevårde­n gör alla en stor tjänst, säger hon.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Elisabeth Wickman (t.v.) och Saara Liisa Korolainen hittade genast gemensamma intressen när de kom för att inspektera Smedsgatan­s nya vardagsrum. – Jag fyller 87 i november och har fått vara frisk, men man vet aldrig när man börjar behöva mer hjälp. Det är ett fint initiativ det här, säger Korolainen, som tänker börja titta in på torsdagar för att träffa folk.
FOTO: CATA PORTIN Elisabeth Wickman (t.v.) och Saara Liisa Korolainen hittade genast gemensamma intressen när de kom för att inspektera Smedsgatan­s nya vardagsrum. – Jag fyller 87 i november och har fått vara frisk, men man vet aldrig när man börjar behöva mer hjälp. Det är ett fint initiativ det här, säger Korolainen, som tänker börja titta in på torsdagar för att träffa folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland