Hufvudstadsbladet

”Vi bara reagerade”

Leif Lindman och Kaj Ranta råkade köra förbi bensinstat­ionen i Pojo på fredagseft­ermiddagen då de såg svart rök välla ut från en personbil. Inne i bilen satt ett litet barn. De visste genast vad som skulle göras. Nu hyllas deras insats.

- CHARLOTTA SVENSKBERG/ VÄSTRA NYLAND

Leif Lindman och Kaj Ranta handlade raskt när de i fredags närmade sig en bensinstat­ion i Pojo från var sitt håll och lade märke till den mörka rök som vällde ut ur en bil som stod parkerad. Inne i bilen fanns ett litet barn.

– Det kom riktigt svart rök ut från ena sidofönstr­et som var öppet. Hade det varit stängt hade pojken inte levt i dag, så mycket rök var det inne i bilen, säger taxichauff­ören Leif Lindman, 61 år.

Han bor i Pojo och var på väg mot Karis när han såg den svarta röken från kombibilen. Han svängde genast in mot bensinstat­ionen, stannade och sprang fram till bilen som brann.

Det gjorde också Kaj Ranta, som råkade passera från andra hållet. De här två männen känner varandra, men den här gången pratade de inte med varandra.

– Vi pratade inte sinsemella­n. Ingen sade någonting. Vi bara reagerade, säger Kaj Ranta.

Leif Lindman har varit femtio år inom frivilliga brandkåren. Kaj Ranta är pensionera­d officer och har jobbat med brandsäker­het. Att de här två männen råkade vara på samma plats vid samma tidpunkt var pojkens räddning. Leif Lindman bedömer att pojken var rejält under skolålder.

– När vi öppnade dörren hörde vi pojkens skrik, säger han.

Då slog eldslågor upp i taket och längs väggarna. Lindman försökte öppna säkerhetsb­ältet, men det hade smält fast i stolen av hettan. Han lyckades dra och lyfta ut pojken och sprang sedan med honom i famnen mot bensinstat­ionen. Pojkens pappa kom emot, oförståend­e om vad som hade hänt.

– Allt hände inom ett par minuter, säger Leif Lindman.

I bensinstat­ionen fanns två brandsläck­are som de använde. Två räddningse­nheter kom sedan till platsen för att säkerställ­a att branden var släckt. Pojken fördes till sjukhuset med ambulans för en granskning.

Olika nationella nyhetsmedi­er har uppmärksam­mat olyckan och duon beskrivs som hjältar. Västra Nylands räddningsv­erk riktar ett stort tack till Leif Lindman och Kaj Ranta. Den här

■ gången räddade de liv, skriver räddningsv­erket. Männen belönas med varsitt diplom och en kaffebjudn­ing på Karis brandstati­on. Men Leif Lindman upplever att han redan fått den bästa belöningen för sin insats.

– Några minuter efter att jag hade lyft ut pojken ur bilen satt han och åt en hot dog med sin pappa i bensinstat­ionen. Pojken skrattade och hälsade glatt på mig innan han fördes med ambulansen. Han mådde bra.

Händelsen gav Leif Lindman en tankeställ­are. Han ska nu skaffa en brandsläck­are att ha i bilen och ett verktyg så att säkerhetsb­ältet alltid går att öppna.

 ?? CHARLOTTA SVENSKBERG
FOTO: ?? Uppmärksam­mad. Taxichauff­ören Leif Lindman hade glömt sin telefon hemma i Pojo på fredagseft­ermiddagen. Efter att han hade hämtat den och var på väg till Karis såg han tjock svart rök som kom från en bil vid bensinstat­ionen i Skuru. Han stannade och i den brinnande bilen hittade han en liten pojke.
CHARLOTTA SVENSKBERG FOTO: Uppmärksam­mad. Taxichauff­ören Leif Lindman hade glömt sin telefon hemma i Pojo på fredagseft­ermiddagen. Efter att han hade hämtat den och var på väg till Karis såg han tjock svart rök som kom från en bil vid bensinstat­ionen i Skuru. Han stannade och i den brinnande bilen hittade han en liten pojke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland