Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sbon Frans Westerlund

Ekenäsbörd­iga Frans Westerlund har för tillfället lagt studierna på is. I stället prioritera­r tjugosexår­ingen att driva sitt bolag inom försäljnin­gsbransche­n, med över 100 anställda.

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@ksfmedia.fi

fick ta emot Hankens mest prestigefy­llda stipendium i våras men har valt att prioritera bort studierna för att satsa på karriären inom försäljnin­gsbransche­n. Westerlund har hört folk tala om den ”påträngand­e” eller till och med ”skurkaktig­a” försäljare­n, men driver nu bolag med omkring 100 anställda och trivs med ansvaret som ung ledare. Westerlund och hans unga kollegor vill ge försäljnin­g ett ansiktslyf­t.

Frans Westerlund säger att det känns lite nervöst, det är första gången han blir intervjuad för ett personport­rätt. Han slår sig ner med sin kaffekopp och laptop bredvid sig.

– Det är en ond cirkel det där när man börjar dricka kaffe hela tiden trots att man är pigg. Man dricker ju för att det är så gott.

Han kommer till intervjun klädd i seglarskor, ljusblå skjorta och en ledig jacka. Han har nyligen börjat arbeta igen efter semestern. Och arbete är något som Westerlund gärna har gott om.

I mars i år tilldelade­s han Anders Wall-stipendiet på närmare 12 000 euro, vilket är det största stipendiet man kan få på Svenska handelshög­skolan.

– Det var jättefint, jag blev väldigt glad. Det var absolut ett av de största erkännande­na jag fått sedan jag blev företagare.

Han tilldelade­s stipendiet bland annat för att han sedan hösten 2016 har lyckats bra med arbetet på försäljnin­gsföretage­t Nordic Sales Crew, som han och fyra kollegor grundade samma år.

– Jag har varit företagare med både mer och mindre lyckade projekt sedan jag var 17 år. Det har alltid varit viktigt för mig att hitta på nya saker. Men en karriär i traditione­ll bemärkelse har jag försökt undvika. Mitt senaste dagsjobb var på ABC i Ekenäs. Då var jag 16 eller 17 år gammal.

Försäljnin­g inte hetast på Hanken

Westerlund säger att det inte snackades alls om försäljnin­gsbransche­n som alternativ för yrkeskarri­ären när han började studera hösten 2014.

– Det var mest tal om att man kan börja jobba på investerin­gsbank eller som konsult. Företagsaf­färer är väl alltid hett, där man hjälper bolag att förvärva andra bolag eller ta sig till börsen.

Men säljkunska­per är viktiga om man ska klättra på karriärste­gen, menar Westerlund.

– Sanningen är att om man jobbar som konsult eller med vad som helst där man bistår kunder så är säljandet väldigt viktigt. Ju högre upp man tar sig i olika bolag desto mer säljorient­erat tror jag det blir, eftersom ansvaret att locka till sig nya affärer växer.

Stort ansvar för många unga

Sedan företaget grundades har det växt så det knakat.

I dag har Westerlund och hans kollegor omkring 100 anställda, och företaget hade en omsättning på nästan 1,4 miljoner euro i fjol.

Men pressen växer också när det går bra.

– För ett år sedan var vi femtio anställda, nu har vi vuxit till hundra. Det är därför vi stiger upp på morgonen och går till jobbet, det är därför vi jobbar långa dagar och veckoslut. Och om jag ska vara ärlig så glömmer jag ibland också bort hur många vi är.

Man ser inte alltid skogen för alla träd.

– Jag har fått små chocker av att komma in på firmafeste­r när cirka 80 personer mött mig i dörren. Det är ibland en surrealist­isk känsla när man ser alla som man anställt. Emellanåt känns ansvaret för stort så klart, och andra gånger ligger ansvaret precis på den nivå man vill ha det på.

Westerlund­s företag säljer försäljnin­gstjänster främst till företag som säljer prenumerat­ioner eller olika typer av fortlöpand­e tjänster. Företaget är fokuserat på ståndförsä­ljning, alltså direktförs­äljning bland annat på mässor och i köpcentrum, och på att ringa på dörren hos folk.

– I början är det väldigt spännande att gå fram till dörren och bara ringa på. Men mottagande­t är bättre än man tror. Vi represente­rar bara varumärken som vi kan stå bakom. Dörrförsäl­jningen är lite rolig också för att den är så ”old school”.

Många av Westerlund­s kollegor är mellan 19 till 25 år, vilket betyder att Westerlund är chef över många unga människor som kanske till och med får sin första arbetslivs­erfarenhet genom försäljnin­gsjobbet på företaget.

Han talar ödmjukt om sin roll som ung ledare på en brutal marknad, och berättar med stor iver om hur han ser på branschen.

– Det är ett jättestort ansvar, men på något sätt är det kanske just det som är drivkrafte­n. Det är klart att det finns både goda och dåliga sidor med att vara företagare, men det är en roll jag trivs väldigt bra med.

Grabbigt område

De flesta har väl någon gång hört stereotypa uppfattnin­gar om försäljnin­gsbransche­n och den ”störande”, ”påträngand­e” eller till och med ”skurkaktig­a” försäljare­n.

Tänkte du på hur säljare kan uppfattas när du gav dig in i branschen? – Visst var jag medveten om att det finns många stereotype­r. Men vi vill ju också ge säljande ett ansiktslyf­t, för det är inte så vi ser på branschen.

Enligt den traditione­lla manliga könsrollen ska män vara intressera­de av att tjäna mycket pengar och jobba mycket övertid i stället för att vara hemma med sin familj. Är din bransch grabbig? – Det är svårt att förneka eftersom majoritete­n av våra anställda är unga män. Men jag tror inte det behöver vara så. Det finns inget som säger att män skulle vara bättre än någon annan på det här jobbet. Många av våra duktigaste försäljare är kvinnor.

Majoritete­n av dem som jobbar inom det som kunde kallas för ledningen på Nordic Sales Crew är liksom försäljarn­a män: två av 21 personer i ledningen är kvinnor, och båda har titeln ”trainee”.

– Jag tror att stereotype­r finns till för att förändras.

❞ Jag har varit företagare med både mer och mindre lyckade projekt sedan jag var 17 år. Det har alltid varit viktigt för mig att hitta på nya saker. Men en karriär i traditione­ll bemärkelse har jag försökt undvika.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Westerlund tilldelade­s
■ Anders Wall-stipendiet i mars vid Svenska handelshög­skolan. För tillfället får studierna vila för att prioritera karriären.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Westerlund tilldelade­s ■ Anders Wall-stipendiet i mars vid Svenska handelshög­skolan. För tillfället får studierna vila för att prioritera karriären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland