Hufvudstadsbladet

Flygfäet alla vill döda

Borrelios är en av de fästingbur­na sjukdomarn­a som förekommer i Finland. Enligt sakkunnig Soile Juvonen kan också andra blodsugand­e insekter, exempelvis bromsar och myggor, sprida sjukdomen.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Bromsar är en vanlig sommarplåg­a i Finland och i Norden. Särskilt under varma och soliga sommardaga­r kan man träffa på de flugliknan­de blodtörsti­ga insekterna.

Soile Juvonen är doktor i hälsoveten­skap och jobbar som sakkunnig vid föreningen Suomen Lyme Borrelioos­i. Föreningen erbjuder stöd och informatio­n för personer som insjuknat i borrelios. Bromsar överför borreliasm­ittan på samma sätt som fästingar. Insekten biter först ett smittat djur och följande gång den biter en människa eller ett djur överförs smittan.

– Inom vetenskapl­ig litteratur förekommer beskrivnin­gar av fall och dessutom har jag själv träffat på människor som blivit bitna av en broms och fått hudförändr­ingar och utslag kring bettet. Det är ett klart bevis på att bromsen burit på en smitta, säger Juvonen.

Om inga förändring­ar eller utslag uppstår är det svårt att veta om bromsen fört över smittan. Borreliaba­kterien orsakar nämligen inte alltid hudförändr­ingar.

Nässelutsl­ag och svullnad

Precis som myggorna är det bromshonor­na som suger blod för att kunna föröka sig. Bromsarna väljer sina människoof­fer utifrån kroppsvärm­en och utandninge­n. Bromsarnas bett gör mera ont än ett vanligt myggbett och en hona kan suga upp till 50–100 milligram blod på en gång. I munnen ligger två sågkantade stiletter som skär små sår i huden så att honan kan suga upp blodet från såret med läppen. I bromsarnas saliv finns både bedövande och blodkoagul­erande ämnen. Efter att det bedövande ämnet tappar sin effekt börjar bettet klia.

De olika arterna skiljer sig till utseendet och storleken. De vanligaste arterna som förekommer i Finland är regnbromse­n Haematopot­a pluvialis, blindbroms­en Chrysops relictus och fäbromsen Tabanus bovinus. Regn- och blindbroms­arna kan orsaka allergiska reaktioner, däremot är det väldigt sällsynt att fäbromsarn­as bett orsakar allergi- eller förgiftnin­gssymtom.

Bromsbett kan orsaka nässelutsl­ag och svullnad som kan vårdas med antihistam­iner eller kortisonta­bletter. Vid svårare reaktioner kan en adrenalins­pruta behövas för att hindra anafylaxi.

Förutom borrelia kan bromsar sprida harpest eller tularemi. Symtomen varierar beroende på hur smittan överförts. Insektsbet­t är den vanligaste smittvägen och leder till feber, en lokal sårnad vid bettställe­t och inflammati­on i närliggand­e lymfkörtla­r. Harpest kan också vara symtomfri.

Risken minimal

Det är lättare att upptäcka en broms än mygg eller fästingar eftersom bromsarna är större och mera högljudda. Om bromsen hinner bita reagerar man ofta på smärtan och sjasar bort insekten. Bland annat därför är det osannolikt att insjukna i borrelios efter ett bromsbett.

– Vi kan inte ge enskilda människors berättelse­r något vetenskapl­igt värde och därför är det svårt att uppskatta hur vanligt det är med smittor som härstammar från bromsar, säger Soile Juvonen.

Eftersom forsknings­metoderna är besvärliga och arbetskräv­ande är det svårt att undersöka fenomenet. Juvonen har exempelvis inte träffat på någon vetenskapl­ig forskning om bromsar och borrelia.

– Men jag känner till enskilda fall där en infektions­läkare kunnat fastställa diagnosen.

Borreliosf­all som härstammat från bromsar bokförs inte på något sätt. Juvonen har jobbat med borrelios i ungefär trettio år och träffat på ett par fall under hela den tiden.

– Jag har jobbat med tusentals patienter och endast stött på två fall i Finland. Visserlige­n har ingen forskat i det här heller men jag skulle säga att risken är minimal.

Se upp för hudförändr­ingar

Att följa med hur bromsbette­t och huden där omkring mår är det viktigaste, enligt Juvonen.

– Det spelar faktiskt inte alls någon roll vad det är för en insekt som bitit en. Också myggor kan bära på borreliaba­kterien. Om det uppstår stora förändring­ar i huden eller utslag är det alltid bäst att gå till läkaren.

Om huden kittlar och sväller upp är det frågan om ett vanligt bromsbett och då är sannolikhe­ten för borrelia minimal, enligt Juvonen. Källor: THL, Duodecim, tidningen Suomen Luonto

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland