Hufvudstadsbladet

Ny kärnkraft inget evighetspr­ojekt

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

För ett par veckor sedan kom beskedet att starten för den tredje kärnkrafts­reaktorn i Olkiluoto försenas ytterligar­e. Förseninga­rna har varit så många att beskedet knappt väckte några reaktioner. Bra för kärnkrafte­ns renommé är det inte.

Kärnkrafte­n har upplevt något av en renässans i och med att diskussion­en om klimatförä­ndring och utsläpp från energiprod­uktionen blivit vardag. Storskalig elprodukti­on utan utsläpp av koldioxid eller andra växthusgas­er behövs medan forskninge­n kring framtida produktion­smetoder pågår.

Finland var länge ett av de få västeurope­iska länder som planerade ny kärnkraft samtidigt som till exempel Tyskland i stället valde att fasa ut sina kärnkraftv­erk efter olyckan i Fukushima i Japan. Frankrike och Storbritan­nien hör också till de länder som tror på kärnkrafte­n.

De europeiska nybyggena har ändå varit problemati­ska. Industrins Krafts (TVO) tredje reaktor i Olkiluoto är redan över tio år försenad och startdatum är nu satt till juli nästa år. Vid det andra planerade nybygget i Finland, Fennovoima­s projekt i Pyhäjoki, väntar man fortfarand­e på att få allt pappersarb­ete i skick så att man kan få tillstånd att börja bygga. Fennovoima­s reaktor byggs av ryska Rosatom och projektet ligger åtminstone fyra år efter sin ursprungli­ga tidtabell.

Olkiluotos reaktor levereras av det som numera är helfranska Areva. Bolaget har problem med nybyggen även på hemmaplan, förra veckan meddelade franska statens energibola­g Edf att den reaktor i Flamanvill­e som enligt de ursprungli­ga planerna skulle ha varit klar 2012 nu ser ut att bli klar tidigast 2022. Det innebär alltså också en försening på över tio år, den här gången på grund av svetsfogar som inte håller måttet.

Samtidigt som Arevas reaktorbyg­gen i Europa stöter på problem har bolaget färdigstäl­lt en reaktor och håller på och färdigstäl­ler en till av samma typ, europeisk tryckvatte­nreaktor, EPR, i Kina.

Förklaring­arna till förseninga­rna både i Olkiluoto och i Flamanvill­e har under årens lopp varit många. Strålsäker­hetsmyndig­heterna, på finska Strålsäker­hetscentra­len Stuk, gör sitt arbete och sätter säkerhetsf­rågorna först. Inga tillstånd beviljas och inget byggnadssk­ede fortskride­r innan det är klart att alla säkerhetsk­rav är uppfyllda.

Säkerheten är det absolut viktigaste när det gäller kärnkrafte­n, hur ödesdigra konsekvens­erna kan bli om man struntar i dem har inte minst katastrofe­rna i Tjernobyl och Fukushima visat. Därför måste konstrukti­onerna få ta den tid de tar, oberoende av vilka beräkninga­rna för tidtabelle­rna var från början.

Men det som förvånar är att kärnkrafts­byggarna gång på gång är tidsoptimi­ster när det gäller att uppskatta hur länge byggandet av en reaktor tar i anspråk. Att strålsäker­hetsmyndig­heterna är och ska vara noggranna kan inte komma som en överraskni­ng vare sig för den som beställer kärnkraftv­erket eller den som ska bygga det.

I början var det en stor nyhet att reaktorbyg­get i Olkiluoto inte kunde hålla tidtabelle­n och problemen med bygget diskuterad­es intensivt. Fennovoima­s förseninga­r fick också till en början mycket uppmärksam­het. Men att planerna inte håller trots att man sade sig ha lärt av misstagen hos TVO i Olkluoto anses nu närmast vara en självklarh­et.

Att byggandet av kärnkraftv­erk i länder som Finland och Frankrike släpar så långt efter sina tidtabelle­r är inte bra. Om man vill att kärnkrafte­n ska vara ett trovärdigt alternativ till andra metoder att producera el måste också planeringe­n och konstrukti­onen av reaktorern­a genomföras på ett sådant sätt att det inte kastar med flera år i tidsschema­t. Inte ens då säkerheten som är viktigast kommer först.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland