Hufvudstadsbladet

Flera privata aktörer

-

●Helsingfor­s stads Seniorinfo (telefon 09 3104 4556) ger råd och informerar om stadens, företags och organisati­oners tjänster för äldre. Infon är en del av nätverket Helppi-Seniori, som är ett utvärderin­gscenter. När hemvårdstj­änster behövs börjar processen med att centrets personal gör en utredning av vilka tjänster som behövs.

●Stadens egna svensksprå­kiga hemvårdste­am sköter om 50–60 klienter i det södra serviceomr­ådet. I de övriga (inklusive Drumsö) köper staden svensksprå­kiga hemvårdstj­änster av Posten. Klienterna är ett hundratal.

●År 2017 konkurrens­utsattes hemvården skilt på svenska och finska i Helsingfor­s. Sedan dess har staden köpt hemvårdstj­änster av Postens dotterbola­g Posti hemtjänste­r. Postens kontrakt löper till slutet av september 2020.

●I Helsingfor­s erbjuder också företagen Stella, Mehiläinen och Folkhälsan hemvård på svenska. Tjänsterna kan köpas privat eller med servicesed­el. Bolag som säljer privat hemvård hittas via nättjänste­n elias.fi.

●Servicesed­eln är en betalnings­förbindels­e på 7–34 euro/timme som klienten får av staden. Antalet sedlar och värdet beror på hjälpbehov­et och klientens inkomster. Tjänsterna ska köpas av en servicepro­ducent som staden granskat och godkänt. Är tjänsten dyrare än sedelns värde betalar klienten mellanskil­lnaden ur egen ficka. I hemvården duger sedeln för att handla tjänster som listas i den individuel­la vårdplanen, men till exempel inte till hjälp med matinköp, matlagning eller fönstertvä­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland