Hufvudstadsbladet

“Eno” på Degerö misstänks för sexbrott mot barn

- SARA SUNDMAN

Helsingfor­spolisen misstänker en man, född på 1950-talet, för flera sexualbrot­t mot barn. Enligt de uppgifter som polisen har just nu har brotten riktats mot åtminstone tolv flickor som var minderårig­a vid tidpunkten för gärningen. Polisen misstänker mannen bland annat för flera fall av grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av barn.

De misstänkta brotten har skett i mannens bostad på Degerö i Helsingfor­s under flera år sedan år 2006.

Lockade med alkohol

Vid förundersö­kningen har det framgått att unga tillbringa­de tid i mannens bostad eftersom mannen gav minderårig­a alkohol och drogande läkemedel. Mannen kallades för ”Eno” (på svenska ”morbror”) bland de unga. Den misstänkte har häktats.

Polisen ber alla som misstänker att de blivit offer för brott eller möjligen vet någonting som kunde vara till nytta vid utredninge­n att kontakta polisen. Polisen publicerar ett fotografi av den brottsmiss­tänkte. Polisen motiverar beslutet med att det är nödvändigt för att utreda brotten.

En del var medvetslös­a

Enligt utrednings­ledare Saara Asmundela vid Helsingfor­spolisen finns det åtminstone en målsägande vars identitet polisen ännu inte fått reda på.

– Det kan hända att en del av offren inte ens vet att de blivit utnyttjade eftersom en del av dem var medvetslös­a vid gärningsti­dpunkten, eftersom den misstänkte gett dem alkohol eller andra berusnings­medel, säger kriminalko­mmissarie Saara Asmundela i polisens pressmedde­lande.

I dag är en del av offren vuxna och det kan ha gått flera år sedan gärningarn­a. Trots det är upplysning­arna värdefulla och det är fortfarand­e möjligt att döma ut straff.

Polisen ber att kontakt tas per e-post till seksuaalir­ikokset.helsinki@poliisi.fi. Den som tar kontakt behöver inte veta om den gärning som han eller hon utsatts för är ett brott eller vilka brottsrekv­isit gärningen uppfyller.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­SPOLISEN/PRESSBILD ??
FOTO: HELSINGFOR­SPOLISEN/PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland