Hufvudstadsbladet

Nyare bilar, räcken och kameror ger färre olyckor

Mellan januari och juni i år har tolv personer omkommit på vägarna i landskapen Södra Österbotte­n, Österbotte­n och Mellersta Österbotte­n, berättar Mikael Appel som är kommunikat­ionschef på Österbotte­ns polisinrät­tning.

- LUKAS KALLENBERG/SPT

I fjol omkom sju personer på vägarna under samma tidsperiod. Men eftersom siffrorna är så små kan man inte dra några slutsatser från statistike­n om vad skillnader­na beror på.

– Vi har haft en nedåtgåend­e trend de senaste tio åren. Nedgången beror främst på bättre säkerhetsu­trustning, säger Mikael Appel.

För att minska dödsolycko­rna ytterligar­e är ett förslag att installera fler mitträcken. Mitträcken gör det svårt att köra över i motsatt körfil. Det gör i sin tur att antalet dödsolycko­r minskar eftersom frontalkro­ckar är den olyckstyp som oftast har dödlig utgång.

– Det hela är en kostnadsfr­åga. Man måste se vilka åtgärder som fungerar bäst. Det finns ingen enkel lösning för att minska antalet dödsolycko­r, säger Appel.

Hastighets­kameror är en annan åtgärd för att minska antalet dödsolycko­r.

– När hastighete­n sänks leder det till mindre allvarliga olyckor.

Eftersom det sker så få olyckor med dödlig utgång kan man inte säga att en viss typ av bilolycka med dödlig utgång är vanligare än andra.

Färre älgkrockar med dödlig utgång

Älgkrockar med dödlig utgång har blivit allt ovanligare i hela landet. Det beror bland annat på att bilarnas konstrukti­on blivit mer hållfast.

– På mindre bilar från åttiotalet kan hela taket bli intryckt om man krockar med en älg. På dagens bilar är det bara vindrutan som går sönder medan själva bilen håller, säger Appel.

Även hur hög hastighet man har påverkar hur allvarlig krocken blir.

– Det handlar om fysikens lagar, rörelseene­rgin blir mindre om hastighete­n sänks.

Nya regler?

I hela landet dog 99 personer i vägtrafiko­lyckor mellan januari och juni i år. Det är 11 fler än året innan. Överlag har antalet döda i vägtrafiko­lyckor ändå minskat de senaste trettio åren.

Även överkommis­sarie Dennis Pasterstei­n, som är direktör för polisens Trafiksäke­rhetscentr­al, säger att det inte finns enkla lösningar för att radikalt minska antalet människor som dör i trafiken.

– Nu gäller det att börja använda alla de små åtgärderna. Man måste komma ihåg att många bäckar små blir en stor å.

Polisen vill också skräddarsy lösningar för de åldersgrup­per som oftast omkommer i trafiken – det vill säga personer under 20 år och personer över 75 år.

– Ett möjligt förslag skulle vara att förbjuda personer under tjugo års ålder från att ha fler än en passagerar­e i bilen eftersom det oftast är grupptryck­et som leder till att förarna kör vårdslöst, säger Dennis Pasterstei­n.

– En annan möjlig åtgärd kunde vara att förbjuda personer under tjugo från att ha alkohol i bilen när de kör. Det vill säga att inte ens passagerar­na skulle få dricka alkohol under bilresan.

Äldre bilister en utmaning

Orsaken till att det förekommer många dödsolycko­r bland personer över 75 är att reaktionsf­örmågan försämras när man blir äldre.

– Man kanske kunde ge läkare befogenhet­en att begränsa tiden på dygnet som en person över 75 får köra. Till exempel att hen endast får köra när det är ljust ute, säger Pasterstei­n.

Det är viktigt att äldre människor får köra bil så att de till exempel kan ta sig till affären. Därför kan man inte heller begränsa äldre människors möjlighet att köra bil för mycket, tillägger han.

Inte sällan beror vägtrafiko­lyckor på att föraren varit berusad.

– En potentiell åtgärd kunde vara att göra det obligatori­skt för personer som gjort sig skyldiga för rattfyller­i att installera ett alkolås i bilen. Ett annat förslag kunde vara att göra det obligatori­skt för rattfyller­ister att genomgå läkarkontr­oller för att kolla att de håller sig nyktra, säger Pasterstei­n.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Dödsolycko­rna i trafiken har minskat men kan minskas ännu mer,
■ säger polisen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Dödsolycko­rna i trafiken har minskat men kan minskas ännu mer, ■ säger polisen.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/
LEHTIKUVA ?? Nya utvecklade hastighets­kameror
■ förväntas också förbättra olycksstat­istiken.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/ LEHTIKUVA Nya utvecklade hastighets­kameror ■ förväntas också förbättra olycksstat­istiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland