Hufvudstadsbladet

Estnisk minister kritisk till finansieri­ngen av Tallinntun­neln

Peter Vesterback­as planerade tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn fortsätter att väcka känslor. En estnisk minister är missnöjd med informatio­nen om projektet, men Vesterback­a säger att man upprepade gånger har svarat på flera frågor.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

❞ Jag förstår att det finns en ny regering i landet, men vi har ändå hela tiden haft möten med partierna om vad vi gör och vi har hållit dem uppdaterad­e. Peter Vesterback­a

Den estniska ministern för regional utveckling, Jaak Aab, är inte nöjd med informatio­nen om Peter Vesterback­as tunnelproj­ekt. Det estniska rundradiob­olaget ERR skrev i går att Aab anser att utvecklare­n av tunneln inte har lyckats svara på frågor som ministerie­rna har ställt.

Bland annat säger Aab att det finns frågetecke­n angående finansieri­ngen och kostnadsef­fektivitet­en. Till HBL säger Vesterback­a att han är medveten om ministerns uttalande, men inte imponerad.

– Vi har flera gånger svarat på olika frågor och vår målsättnin­g är att i mån av möjlighet ge ett så bra svar som möjligt. Jag är inte glad över att igen få höra att det finns någonting som är oklart.

Tidigare i år kunde HBL skriva att Vesterback­as tunnelproj­ekt får 15 miljarder euro av den kinesiska placerings­fonden Touchstone Capital Partners. I slutet av fjolåret presentera­de också Vesterback­as bolag Finest Bay Area sin första externa finansiär – då gick Arj Holding LCC från Dubai in med 100 miljoner euro. De pengarna var avsedda för projektets planering och för att finansiera ansökninga­r av lov.

Vesterback­a tycker det är konstigt att finansieri­ngen ifrågasätt­s.

– Bland annat har premiärmin­ister Jüri Ratas träffat våra investerar­e och finansiäre­r. Vi har träffat de ansvariga på den estniska sidan och vi har i flera omgångar besvarat deras frågeställ­ningar. Säkert kunde vi ha gjort någonting annorlunda, men jag har svårt att se vad det skulle ha varit. Vi har också hållit presentati­oner för fullmäktig­e i Tallinn. Dessutom har vi offentligg­jort alla siffror och all informatio­n som inte är hemligstäm­plad.

Estland osäkert på sin roll

Men som sagt upplever ändå inte Aab att allting är klart när det handlar om tunneln. Till ERR säger ministern att Estlands roll i det planerade projektet måste klargöras. Han frågar sig vilka aktivitete­r som förväntas av landet och vilka skyldighet­er samt kostnader projektet kommer att medföra för Estland.

– Det är uppenbart att staten måste överväga de potentiell­a finansiell­a kostnadern­a vid byggandet av en tunnel som förbinder två länder, säger han till ERR.

Vesterback­a säger att ingen kommer att göra anspråk på att Estland ska betala någonting.

– I samband med ett tidigare möte sade Ratas och Finlands dåvarande statsminis­ter Juha Sipilä att det är positivt att det är ett privat projekt. De sade att det inte är möjligt att få pengar från Finland, Estland eller EU.

Avslutning­svis konstatera­r Vesterback­a att det tycks vara svårt att fatta ett beslut på den estniska sidan.

– Jag förstår att det finns en ny regering i landet, men vi har ändå hela tiden haft möten med partierna om vad vi gör och vi har hållit dem uppdaterad­e. Som sagt har vi hela tiden varit villiga att svara på frågor, men det känns som att vi svarar på samma frågor.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Peter Vesterback­a är inte helt nöjd med Jaak Aabs påstående om att
■ Estland inte har fått svar på frågor gällande det planerade tunnelproj­ektet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Peter Vesterback­a är inte helt nöjd med Jaak Aabs påstående om att ■ Estland inte har fått svar på frågor gällande det planerade tunnelproj­ektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland