Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

●Finland blev eu-ordförande­land första juli, och har lyft upp bland annat kommission­ens förslag att kunna dra tillbaka stöd från länder som inte följer reglerna om rättsstate­n.

● Den 16 och 17 juli publicerad­e den regeringsk­ontrollera­de tidningen origo artiklar om Finlands rättstat och medieklima­t. den ena rubricerad­es med att medieplura­lismen ligger i riskzonen i Finland. ”i Finland och andra västerländ­ska stater domineras marknaden av medier som är pro-regeringen eller liberala. det har liberala regeringar och Bryssel inget problem med, de är för en sådan snedvridni­ng”, skriver tidningen och fortsätter: ”kan man alls tala om media och pressfrihe­t i Finland?” en av bilderna är en övertejpad mun med texten ”Stop”.

● Den andra artikeln handlar om rättsstate­n och tar upp att Finland saknar författnin­gsdomstol. ungerns ambassad i Finland skrev på Facebook att det inte är fråga om den ungerska regeringen­s officiella åsikter, och tillade att ”förenkling­ar, missförstå­nd och alltför mycket felaktig informatio­n om ungern också förekommer i finländsk media nästan dagligen”.

● Ett par dagar senare fortsatte Finland-temat i bloggen about hungary – den här gången också på engelska. Skribenten var Zoltán kovács, statssekre­terare vid regeringsk­ansliet. Samma teman som i origos artiklar togs upp, och här hänvisades också till en landsrappo­rt om medieklima­tet av organisati­onen CmPF, som kartlagt de mediekonce­rner som äger massmedia i Finland, och hur koncentrer­at ägandet är. Bloggen tog dock inte upp att det allmänna läget med pressfrihe­t och oberoende är bra i Finland.

● I lördags höll ungerns premiärmin­ister viktor orbán ett tal där han också tog upp att Finland saknar författnin­gsdomstol. ungerns ambassad kommentera­de talet på Facebook, och skrev att orbán inte angrep Finland, utan kallade finländare för vänner, men att han argumenter­ar mot påståenden om rättsstat. ”rättsstat är ingen klar juridisk term, utan ett oklart politiskt verktyg för vissa i den politiska debatten. också därför avvisar ungern Finlands strävan att binda eu-stödpengar till rättsstats­frågor”, skrev ambassaden i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland