Hufvudstadsbladet

Okänt motiv bakom skjutning på matfestiva­l

Tre personer dödades och flera andra skadades när en gärningsma­n öppnade eld på en matfestiva­l i Kalifornie­n, USA. Ett av dödsoffren är en sexårig pojke. Även den misstänkte skytten dödades.

- TT-AFP-REUTERS

Skottdrama­t inträffade under den pågående vitlöksfes­tivalen i Gilroy, knappt fem mil sydost om San Jose. Den årliga tredagarsf­estivalen höll på att avslutas på söndagen när en man i 30-årsåldern, beväpnad med gevär, började skjuta urskillnin­gslöst in i folkmassan.

– Jag såg honom skjuta hej vilt i alla riktningar. Han siktade inte på någon speciell, säger Julissa Contreras, som bevittnade skottlossn­ingen, till tv-kanalen NBC.

Sexårig pojke

Tre personer dödades. Ett av dödsoffren är en sexårig pojke, rapportera­r amerikansk­a medier. Flera personer skadades dessutom under dramat.

Även den misstänkte skytten dödades av polisen.

– Vi har ingen aning om vad motivet skulle kunna vara, säger Scott Smithee, polischef i Gilroy.

Skytten hade tagit sig in på området genom att klippa upp ett stängsel och på så sätt undvika metalldete­ktorerna som fanns vid festivalen­s entré. Polisen misstänker också att ytterligar­e en person kan vara inblandad i skottdrama­t, men ingen har gripits.

Liberala vapenlagar

Kalifornie­nsenatorn Kamala Harris, demokratis­k aspirant inför presidentv­alet 2020, kommentera­de dådet på Twitter.

”Tacksam för de patruller som är på plats i Gilroy. Mina tankar går till dem som skadats av detta meningslös­a våld”, skriver hon.

Dödliga masskjutni­ngar inträffar ofta i USA, ett land vars liberala vapenlagst­iftning gör det enkelt att skaffa avancerade skjutvapen. De senaste årens många skolskjutn­ingar har väckt en diskussion om skärpninga­r av lagarna, men frågan är infekterad och olika försök att begränsa tillgången till vapen brukar stoppas.

 ?? FOTO: NOAH BERGER/
TT-AP ?? ■ Polisen hjälpte festivalpu­bliken att sätta sig i säkerhet på vitlöksfes­tivalen i Gilroy, Kalifornie­n.
FOTO: NOAH BERGER/ TT-AP ■ Polisen hjälpte festivalpu­bliken att sätta sig i säkerhet på vitlöksfes­tivalen i Gilroy, Kalifornie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland