Hufvudstadsbladet

Offren i Lombok väntar fortfarand­e på hjälp

Över 500 döda på mindre än en vecka och hus och vägar för miljarder förstörda. Ett år efter skalvet på ön Lombok väntar de fattiga risböndern­a fortfarand­e på hjälp att bygga upp sina liv. Turismen har också gjort en störtdykni­ng vilket ger svåra ekonomisk

- MOA KÄRNSTRAND/TT

– Vi har knappt råd att betala mat eller skolavgift­erna för barnen, säger Marcim.

Marcim drar undan det röda tygskynket som täcker öppningen till evakuering­sskjulet i bambu. Här har hans familj på fyra personer bott det gångna året. Först nyligen lyckades han få klart två av fyra väggar till det hus som ska ersätta familjens gamla, så att han kunde sätta presenning över resten och låta frun och två barn flytta in.

– Det var en lättnad att lämna det några få kvadratmet­er stora skjulet, säger risbonden när TT träffar honom i byn Pendua på den indonesisk­a ön Lombok.

– Det har varit ett tufft år, för familjen och för byn, säger Marcim, som är 48 år.

Byn Pendua ligger bara några kilometer från epicentrum av den kraftigast­e av de jordbävnin­gar som skakade Lombok för ett år sedan. Det var i denna fattiga jordbruksr­egion, i skuggan av den aktiva vulkanen Rinjani, som majoritete­n av de över 550 människor som dog i jordbävnin­garna hörde hemma. Bara i Marcims del av byn förstördes 100 av 120 hus och lämnade lika många familjer hemlösa.

Inte råd

På kvällen den 5 augusti 2018 kom Marcim hem från risfältet. Varken hans fru eller barn var i byn.

– Vi hade byggt klart vårt hus bara två månader tidigare, säger han.

Marcim hade satt sig för att titta på tv när marken började skaka under honom. Han lyckades kasta sig ut innan huset föll samman i jordbävnin­gen som mätte nästan sju på skalan.

Invånarna i Pendua flydde i panik till de högsta platser de kunde hitta. Skräcken för en tsunami var stor, berättar Marcim.

Nästan en halv miljon av Lomboks tre miljoner invånare tvingades överge sina hem, enligt myndighete­rnas uppskattni­ngar. Marcim och de andra byborna stannade i sina tält i evakuering­sområdena i flera månader.

– Vi blev flyktingar. Men vi hade tur, bara två människor från vår by dog, säger Marcim.

Han pekar nedåt grusvägen som är byns huvudgata. Trots att det har gått ett år kantas den fortfarand­e av husskelett och högar av söndersmul­ade tegelstena­r. Moskén består av plywoodski­vor och de flesta invånare bor kvar i sina evakuering­sskjul – liksom i många andra byar på norra Lombok.

– Vi har inte råd att bygga upp våra hus, säger Marcim.

Tomma löften

Redan efter de första jordbävnin­garna fick Lombok besök av Indonesien­s president Joko Widodo, vars partisymbo­l – en svart tjur – pryder en av tygväggarn­a på Marcims skjul. Widodo lovade då att de som drabbats skulle få ekonomisk hjälp.

Men vi väntar fortfarand­e på pengar eller material att bygga av. Varje gång vi hör något börjar vi hoppas, men sedan grusas det hoppet, säger Marcim.

Bakom honom fladdrar Widodos partiflagg­a där tjuren fått två brända hål till ögon.

– Det är inte bara i den här byn som man inte sett röken av en enda rupie, säger Marcim. När regnperiod­en kom i början av 2019 blev bybornas problem allt mer akuta. Skjulen klarade inte de häftiga regnen och lokalpress­en rapportera­de om de svåra förhålland­ena. Orsaken till de uteblivna betalninga­rna sades då vara krånglig byråkrati.

– Det är väldigt stor skillnad på hur vi levde innan jordbävnin­gen och hur vi kan leva nu. Tidigare kunde vi försörja oss, men nu har vi inte ens några hus, säger Marcim.

”Har varit hemskt”

Vägarna från Penuda ner till Lomboks turkosglit­trande nordkust bär tydliga spår av kraftiga jordskred. Efter skalven beräknade de indonesisk­a myndighete­r att det ekonomiska värdet av det som förstörts till motsvarand­e flera miljarder kronor. På norra Lombok ska så mycket som 80 procent av infrastruk­tur och byggnader ha ödelagts.

Många vittnar om den ekonomiska kamp som följ på skalvet. Rimnep, 55 år, som driver ett enkelt strandkafé, fick alla sina varor stulna när hon flydde undan jordskalve­t, vars epicentrum var precis under henne.

– Nu kan jag jobba igen, men det har varit hemskt. Jag har fått leva på bidrag från hjälporgan­isationern­a, säger hon när TT träffar henne.

Men sin mamma får hon inte tillbaka, hon begravdes när familjens hus rasade samman.

Jordbävnin­garna slog också ut den för Lombok – som saknar de naturtillg­ångar som grannöarna har – helt avgörande turismen. Bilder av västerlänn­ingar som flyr i panik från Giliöarna utanför Lombok skrämde. Enligt statistike­n dök antalet besökare med 66 procent mellan september och december 2018 jämfört med samma period året före.

Folk avbokade sina rum. Det har varit svårt, säger Jaelani, som är chef på ett hotell utanför turistorte­n Kuta.

Hans bungalower har knappt varit bokade sedan jordbävnin­garna, vilket har gjort att det inte funnits tillräckli­gt med pengar för nödvändiga renovering­ar.

 ?? FOTO: MOA KäRNSTRAND/TT ?? Rimnep, 55 år, förlorade sin mamma och sin verksamhet i jordbävnin­gen.
FOTO: MOA KäRNSTRAND/TT Rimnep, 55 år, förlorade sin mamma och sin verksamhet i jordbävnin­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland