Hufvudstadsbladet

Stoppa vårdjättar­na!

- CHRISTINA AF HÄLLSTRÖM pensionera­d sjukvårdsl­ärare, facklitter­är författare, Esbo

VÅRD Med fasa och förskräcke­lse har jag läst (Yle 26.7) om en ny Attendo-skandal, denna gång i vårdhemmet Herttuatar i Kangasala – ett ”hem” för åldringar med krävande vårdbehov. Där vanvårdas 40 åldringar i stället för de planerade 25. Där förekommer svåra liggsår och där delas mediciner till fel person.

Regionalfö­rvaltninge­n i Västra och Inre Finland har ålagt 200 000 euros vite om förändring­ar inte sker före den 15 augusti. För stormrika Attendo är 200 000 euro en droppe i havet. Hur kommer det sig att Regionalfö­rvaltninge­n och Valvira inte genast avbryter verksamhet­en? Hur länge får dylik verksamhet fortsätta och hur många åldringar måste lida och eventuellt dö i vanvård i Välfärdsfi­nland.

På Attendo säger man (Helsingin Sanomat 27.7) att orsaken är bristen på närvårdare. Borde inte Attendo börja med att anställa städperson­al så att närvårdarn­a får koncentrer­a sig på vården som de blivit utbildade till i stället för att skura golv? Inte är det väl meningen att dyr utbildning går till spillo i jakten på vinst?

Finns det faktiskt ingen möjlighet att förbjuda vinstinbri­ngande vårdjättar­s verksamhet i Finland? Hur länge får dessa omänskliga börsbolag idka denna typ av ”människoha­ndel” i Finland som enligt medierna bebos av världens lyckligast­e människor? Kanske inte en av de våra: mormor, farmor eller äkta make på äldreboend­et tas med i beräkninge­n? Alldeles som om de inte längre skulle finnas till?

Valvira och Regionalfö­rvaltninge­n har inte lyckats säkra åldringarn­as rättighete­r

Inte är det väl meningen att dyr utbildning går till spillo i jakten på vinst?

till ett liv enligt Finlands grundlag. Åldringarn­a, många i slutskedet av sitt liv, bör ha samma rättighete­r som varje finländsk medborgare till ett mänskligt liv. Nu bör polisen, rättsmyndi­gheterna, riksåklaga­ren och de högsta laglighets­övervakarn­a ta i med hårdhandsk­arna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland