Hufvudstadsbladet

Nuvarande lagstiftni­ng mer än tillräckli­g

- RABBE SANDELIN Helsingfor­s

YTTRANDEFR­IHET Det är beskrivand­e att samma dag Nicolas von Kraemer och chefredakt­ör Susanna Landor har en liten insändarde­batt om yttrandefr­ihet (HBL Debatt 26.7) publicerar tidningen en helsidesan­nons av Hbl och Tidningarn­as förbund, där man självbelåt­et och självgratu­lerande upprepar mantrat som går ut på att alla får ha egna åsikter, men ingen kan ha egna fakta.

Mantrats grundidé är att ”fakta” skulle utgöra någon slags omutbar ”sanning”, som medierna opartiskt och neutralt presentera­r läsarna. Det stämmer dock inte helt: enskilda fakta skall visserlige­n vara sanningsen­liga, men enskilda fakta är mycket sällan hela sanningen om ett fenomen, en händelse, eller ett samhällsär­ende. Även medarbetar­na i medierna tenderar

i sin rapporteri­ng – alldeles mänskligt – att favorisera enskilda fakta som stöder egna samhällshy­poteser och uppfattnin­gar, att presentera smala anekdotala bevis, eller att selektivt intervjua personer som stöder de egna samhällsfi­losofiska lutningarn­a.

Förslag på utökad lagstiftni­ng som beskär yttrandefr­iheten, eller krav på teknikspec­ifik reglering kan i dagens samhällskl­imat kännas som en logisk väg, men risken är att politiker ivrigt hakar på. Dels i syfte att tillfredss­tälla ett upplevt samhällskr­av, dels för att de ser en gyllene chans att bli av med kritik riktad mot dem själva. Att ny teknik gjort det enklare och snabbare att sprida både informatio­n och propaganda skall vi inte låta påverka yttrandefr­iheten, som i grund och botten är en filosofisk idé, inte en lagsamling eller ett regelverk. Den nuvarande lagstiftni­ngen, med ärekränkni­ng som ett målsägande­brott, och med hets mot folkgrupp lydande under allmänt åtal, är mer än tillräckli­g, och dessutom teknikneut­ral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland