Hufvudstadsbladet

Tänk om, VR!

- JOHN-ERIC SÖDERMAN Esbo

VR Enligt VR:s vd Rolf Jansson skulle det vara viktigare att fort få i gång en grundrepar­ation av existerand­e järnvägsnä­t än att debattera om man kan börja bygga nya förbindels­er under nuvarande regeringsp­eriod (HBL 26.7). Är inte detta inte en fråga om prioritete­r?

Man kan fråga sig vad som är viktigare – goda kommunikat­ioner eller grundförbä­ttrade lågutnyttj­ade järnvägar? Alla järnvägar stöder inte i dag goda kommunikat­ioner, särskilt inte då allt fler stationer blivit indragna, jag tänker här på Ingå där fyra stationer har stängts (Solberg, Täkter, Ingå och Fagervik/Grundsjö).

Bristerna i den nuvarande täckningen av järnvägstr­afik i Finland är uppenbara, som exempel kan vi ta sträckan Helsingfor­s–Kotka, järnvägen som är byggd för att möjliggöra vintertraf­ik av sjöfart till S:t Petersburg och är dragen längs Stängselås­en.

Som en lustig detalj kan här nämnas planen ”Persontraf­ik med tåg Luleå-Uleåborg/Rovaniemi” (bothnianco­rridor.com) även kalllad Norrtåg. Lösningen kräver ingen ny järnväg, endast materiel som kan byta spårbredd. Men VR kör inga persontåg från Kemi till Torneå för att inte tala om Haparanda även om finländsk spårbredd finns ända till Haparanda station.

Alltså behövs inte en upprustnin­g av existerand­e järnvägsnä­t utan i stället ett nytänk av VR:s organisati­on, både när det gäller järnväg och behovet av kommunikat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland