Hufvudstadsbladet

Världscups­grundaren hyllar Seahorse Week

Max E. Ammann är känd som mannen bakom världscupe­n i banhoppnin­g. Han besökte hopptävlin­garna Seahorse Week i Hangö

- SARAH GRöNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

För många ryttare är Seahorse Week i Hangö sommarens höjdpunkt. Hopptävlin­garna lockar deltagare ända från Rovaniemi och lokalt är de ett viktigt evenemang som samlar tusentals åskådare per dag.

En av åskådarna ser på tävlingarn­a ur ett lite större perspektiv. I vip-tältet sitter schweizare­n Max E. Ammann som är mannen bakom världscupe­n i banhoppnin­g.

I världscupe­n är de flesta tävlingarn­a i stora städer såsom Paris, Washington DC eller Helsingfor­s. Men en del tävlingar ordnas på mindre orter.

– Om man ska ha tävlingar på mindre orter måste de vara speciella.

Och det kravet tycker han tävlingarn­a i Hangö uppfyller.

– Till att börja med är själva staden längst söderut i Finland och en badort med sina stränder, bra restaurang­er och lyxiga hotell. Här finns både träd och stränder, det finns en charm på orten, säger Ammann.

Tävlingarn­a ordnas mitt i Hangö centrum. När Ammann blickar ut över banan syns både vattentorn­et och kyrktornet. Inne på gymnasiets gård står hästar uppstallad­e och den tillfällig­a ridbanan är kantad av träd.

För att ta sig till närmsta badstrand krävs bara en promenad genom Parkdammen, där många ekipage varvar ner efter sin ritt.

Evenemang behöver ett ansikte

En bra ort är ändå inte den enda ingrediens­en som behövs.

– Det behövs starka personer som ordnar evenemange­t och en person som håller i trådarna, den delen kan inte skötas av en kommitté.

– I kommittén ska man ha goda vänner som litar på varandra.

Ammann vet vad han pratar om. Det är ändå han som sett till att det finns en världscup i banhoppnin­g och han var den starka personen som höll i trådarna i flera år.

Men före han började jobba för att ordna världscupe­n hade han grundat ett internatio­nellt förbund för ridsportjo­urnalister och varit presschef på Olympiska spelen. Han visste vad som krävdes för ett lyckat evenemang och började fundera.

– Varför har vi inte en världscup i banhoppnin­g liksom i formel 1?

Under OS i Montreal 1976 fick han en chans att ställa frågan till Prins Philip av England, som då var ordförande för internatio­nella ridsportfö­rbundet FEI. – Han sa, kom med ett förslag. Det gjorde Ammann och två år senare är han direktör för världscupe­n och ordnar den första tävlingen i Washington DC i oktober 1978.

– För att marknadsfö­ra världscupe­n skickade vi ut 1 000 telex till journalist­er. Det var mycket viktigt, men mycket jobb.

Sponsorer är a och o

Det leder oss in på den tredje ingrediens­en som behövs för ett lyckat evenemang, nämligen sponsorer.

– Mitt råd är att se till att evenemange­t är välfinansi­erat.

Det är delvis tack vare en stark sponsor som den första världscupf­inalen blev en succé i Göteborg 1979.

– I dag är det svårt att förstå hur sporten skulle överleva vintern utan världscupe­n.

Men hur lyckat ett evenemang än är så måste det utvecklas.

– När evenemange­t är över ska man fundera på vad som gick bra och vad man borde korrigera till nästa gång.

Det är Tom Gordin, en av de som grundade Helsinki Internatio­nal Horse Show, medveten om. Det är han som bjudit in Max E. Ammann till Hangö.

– När showen ordnades för 20:e året löpte allt fantastisk­t. Så vi kopierade programmet till nästa år. Halvvägs genom tävlingarn­a frågar en person varför vi ändrat så mycket från fjolåret som gick så bra fast vi inte ändrat något, säger han.

Ammann var något av en mentor åt Gordin när han grundade Horse Show.

– Ett av hans bästa råd är att förbli vän med ryttarna. Det är otroligt att hästarna reser till Helsingfor­s år efter år, fast det är så nära polcirkeln.

 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ?? Seahorse Week i
■ Hangö fick besök av värlscupen­s grundare Max E Amman och en av Helsinki Horse Shows grundare Tom Gordin.
FOTO: PATRIK LINDSTRöM Seahorse Week i ■ Hangö fick besök av värlscupen­s grundare Max E Amman och en av Helsinki Horse Shows grundare Tom Gordin.
 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ?? Linn Stenroos och Peking’s As lyckades rida felfritt och snabbast i klassen för ryttare födda år 2000 eller senare med en meter höga hinder.
FOTO: PATRIK LINDSTRöM Linn Stenroos och Peking’s As lyckades rida felfritt och snabbast i klassen för ryttare födda år 2000 eller senare med en meter höga hinder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland