Hufvudstadsbladet

Australien­s antidopnin­gsbyrå Asada försvarar tystnaden

-

Shayna Jack berättade själv på sociala medier att det var ett positivt dopningspr­ov som var anledninge­n till hennes frånvaro från VM. Innan dess angav förbundet och den 20-åriga australisk­an att det var personliga skäl som låg bakom – något som väckte kritik. Men Australien­s antidopnin­gsbyrå försvarar agerandet.

Den australisk­a simstjärna­n Shayna Jack ströks från Australien­s VMtrupp några dagar före avresan till det nyligen avslutade mästerskap­et i Gwangju, Sydkorea. Då angavs personliga skäl när hon i själva verket hade lämnat ett positivt dopningspr­ov.

20-åringen skrev själv om händelsen på Instagram i helgen och berättade då att hon var tvungen att lämna efter anklagelse­r om en otillåten substans i kroppen. Samtidigt bedyrade hon att allt var ett misstag:

”Jag tog INTE den här substansen medvetet. Simning har varit min passion sedan jag var tio år och jag skulle aldrig avsiktligt ta en otillåten substans som skulle misskredit­era sporten och äventyra min karriär”, skrev hon.

Kritik väcktes

Att Australien­s simförbund eller Jack inte gick ut med det verkliga skälet tidigare har väckt kritik. Förbundet menar att man inte har kunnat avslöja några detaljer medan Asada, Australien­s antidopnin­gsbyrå, utreder händelsen.

Dopningsav­slöjandet och agerandet är ett hårt slag för australisk simning, då flera av nationens simmare och ledare öppet protestera­t mot, och kritiserat, kinesiske stjärnan Sun Yang som är föremål för en dopningsut­redning.

Mack Horton vägrade att kliva upp på prispallen efter 400 meter fritt där han tog silver efter Sun Yang, och kritik har bland annat riktats mot att Horton har ”kastats under bussen”.

Men Asada försvarar tystnaden kring Jacks situation och vad som går att ses som ”konfidenti­ella överenskom­melser” med olika idrottsför­bund i samband med dopningsut­redningar.

Från fall till fall

”Det här är, och har alltid varit, Asadas sätt att jobba. En av anledninga­rna till att Asada har dessa överenskom­melser är för att skydda utredninga­rnas integritet”, säger antidopnin­gsbyrån i ett pressmedde­lande enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Byrån säger vidare att huruvida man går ut med detaljer kring positiva dopningste­ster bestäms från fall till fall.

”Oavsett den makt vi har, Asada kan inte förbjuda en idrottares rätt att tala eller diskutera dess fall offentligt.”

HBL-TT-REUTERS

 ?? FOTO: MANAN VATSYAYANA/LEHTIKUVA-AFP ?? Australisk­a simstjärna­n Shayna Jack.
■
FOTO: MANAN VATSYAYANA/LEHTIKUVA-AFP Australisk­a simstjärna­n Shayna Jack. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland