Hufvudstadsbladet

Räikkönen och Alfa Romeo riskerar straff

Bägge Alfa Romeo-förarna tilldelade­s ett tidsstraff på 30 sekunder efter Tysklands GP.

- VILLE BENGS

Kimi Räikkönen drog med säkerhet en suck av lättnad då han korsade mållinjen på banan i Hockenheim efter det ytterst dramatiska Tysklands GP. Sammanlagt sju förare tvingades avbryta loppet och väderförhå­llandena såg till att samtliga förare måste koncentrer­a sig till fullo för att klara av de 64 varven oskadda.

Men kort efter loppet meddelade tävlingsju­ryn att man tilldelat Räikkönen, som platsade sjua, och hans stallkamra­t Antonio Giovinazzi, åttonde, tidsstraff på 30 sekunder. Orsaken till detta var att Alfa Romeo justerat kopplingen inför starten på grund av de svåra förhålland­ena. Det ansåg Internatio­nella bilsportsf­örbundet (FIA) vara ett sätt för att stoppa hjulen från att spinna och gav stallets förare en fördel.

I regelverke­t bestäms det att varje bil ska köras av föraren utan utomståend­e hjälp.

Straffet fäller Räikkönen till tolfte och Giovinazzi till trettonde plats.

Alfa Romeo besvarade straffet på sin hemsida med ett utlåtande av stallchefe­n Frédéric Vasseur.

– Det är en stor besvikelse att båda bilar bestraffad­es och åkte därmed ut från poängplace­ringarna de tagit i vad som var ett mycket spännande lopp, säger Vasseur.

Enligt Vasseur uppstod problemen med kopplingen under de tre uppvärmnin­gsvarven man körde bakom säkerhetsb­il medan tävlingsar­rangörerna övervägde om loppet kan inledas enligt normal kutym. Det skedda var utom stallets kontroll, menar fransmanne­n.

– Vi respektera­r FIA:s process och arrangörer­nas arbete, men kommer att överklaga beslutet eftersom vi anser oss ha tillräckli­ga bevis för att få det upphävt. Vi kommer att vara i kontakt med FIA angående ärendet.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP ?? Kimi Räikkönen var en av de tretton förare som klarade sig i mål i Tysklands
■ GP.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP Kimi Räikkönen var en av de tretton förare som klarade sig i mål i Tysklands ■ GP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland