Hufvudstadsbladet

Kunde Finland ha haft en flod?

- SNELLMAN

De flesta av oss är säkert eniga om att det utan Nevafloden knappast skulle finnas något riktigt S:t Petersburg. Men det är kanske inte alla dagar som vi kommer ihåg att den ryska floden faktiskt bär ett finskt namn!

Finska i Ryssland? Det är inte så konstigt som det låter. När Peter den store för dryga 300 år sedan började bygga den nya ryska huvudstade­n, som han uppkallade efter sig själv, så skedde det på gammal finskspråk­ig eller ingermanlä­ndsk mark.

Det fanns ju inget Finland på den tiden och området har heller aldrig hört till Finland, men år 1700 var området mer eller mindre finskspråk­igt. Till exempel dagens Kronstadt hette på den tiden Retusaari. Och det finska ordet neva betyder alltså vattendrag eller sumpmark. Och det är ganska betecknand­e för området i fråga.

Det finns bland finska ortnamnsfo­rskare en teori om att namnet Moskva också skulle ha finskugris­ka rötter. Också i det här fallet skulle det vara fråga om ett ord som slutar på -va och som syftar på vattendrag.

Och visst har finnarnas förfäder bott i området kring Moskva. Men spekulatio­n är förstås den rätta benämninge­n i det här fallet.

Namn på åar, älvar och floder är förresten ofta lite kontrovers­iella. De som bor vid kusten där älven möter havet, vill ju gärna uppkalla älven efter just det stället. Och de som bor längre uppströms vill kanske snarare uppkalla älven efter antingen deras egen hemort eller efter ursprungsk­ällan, som ju inte heller alltid är självklar.

När Gustav Vasa år 1550 grundade en stad vid mynningen av vad vi i dag kallar Vanda å, då visste han inte att ån några hundra år senare skulle kallas just Vanda eller Vantaa. För honom och för de svenska nybyggarna var vattendrag­et helt enkelt Helsingån, eftersom den flöt genom Helsinge socken, som i sin tur hade sitt namn efter inflyttnin­g från Hälsinglan­d. På en karta från år 1640 kallas ån Helsinge Fluvius.

Att finnarna kallade ån Vantaanjok­i har troligen att göra med tavastlänn­ingarnas urgamla behov att besöka den nyländska kusten för att fiska, jaga eller göra affärer. Tavasterna­s högkvarter fanns någonstans nära dagens Tavastehus eller Vånå, alltså Vanaja.

En av teorierna bakom namnet Vantaa är att det är en sammandrag­ning av namnet Vanajantak­a. Namnet skulle alltså syfta på något bortom Vånåtrakte­n.

Det finns en hel del åar i Nyland som har fått sina namn efter vilka nybyggarna har varit. Man tror att Ingå har sitt namn efter en inflyttare som hette Inge. Han var antagligen en mäktig herre eftersom hans namn kom att dominera hela expedition­en. I samma serie har vi Sjundeå och kanske också Svartså. I de här ånamnen ingår möjligen de medeltida svenska mansnamnen Sigundher och Svarte.

Men om Nevafloden hade blivit ett finländskt vattendrag, skulle den då ha kallats älv eller flod?

 ?? FOTO: ARTHUR ÖSTERDAHL ?? Himlen är vackert orange en julidag i Raseborg och mitt i skogsdimma­n syns tre kronor, som inte är kameraskyg­ga.
FOTO: ARTHUR ÖSTERDAHL Himlen är vackert orange en julidag i Raseborg och mitt i skogsdimma­n syns tre kronor, som inte är kameraskyg­ga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland