Hufvudstadsbladet

Ta stressen på allvar.

Psykologif­orskaren Maria Törnroos anser att både arbetsgiva­re och arbetstaga­re måste börja ta stressen på allvar. – Det viktigaste att inse är att inget jobb är värt att bli utbränd för och att det du gör är tillräckli­gt.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@hbl.fi

Ungefär en fjärdedel av finländarn­a upplever stress på arbetet, enligt Arbetshäls­oinstitute­t, och stressen har ökat i och med digitalise­ringen. Psykologif­orskaren Maria Törnroos anser att både arbetsgiva­re och arbetstaga­re bör ta stressen på större allvar. – Inget jobb är värt att bli utbränd för och det du gör är tillräckli­gt, säger hon.

Enligt Arbetshäls­oinstitute­t upplever ungefär en fjärdedel av finländarn­a stress på arbetet. Stress och påfrestand­e arbete ökar risken för flera olika hälsoåkomm­or som depression och hjärtsjukd­omar.

Maria Törnroos forskar i välmående på arbetsplat­sen och – något kontrovers­iellt – hur olika personligh­etsdrag reagerar under stress.

– Jag blev intressera­d av ämnet när jag jobbade på olika företag under studietide­n; hur kan en person vara sönderstre­ssad medan en annan med samma jobb är alldeles kolugn?

I sin doktorsavh­andling från 2015 undersöker Törnroos hur olika personligh­etstyper reagerar på jobbstress med hjälp av femfaktorm­odellen. Den bygger på fem personligh­etsdrag; neuroticis­m, extraversi­on, öppenhet, samvetsgra­nnhet och vänlighet.

– Undersökni­ngen visar att personer med starka neurotiska drag är mest mottagliga för stress, medan extroverta personer generellt upplever mindre stress. Men om man är både neurotisk och extrovert kan extraversi­onen minska på stressen.

Dittills hade en stor del av stressfors­kningen fokuserat på yttre omständigh­eter. Törnroos ville se om det individuel­la också hade inverkan.

– Det är viktigt att komma ihåg att en person inte definieras av sina drag. Dragen samverkar på olika sätt, och människor är olika. Det går inte att säga att en person reagerar på ett visst sätt bara utifrån ett dominant personligh­etsdrag.

Vilka drag har du själv?

– Jag är till viss del neurotiker, men också extrovert. Så det tar ner min stressnivå en del. För mig har det lönat sig att göra upp listor och organisera för att hantera stressen.

Digitalise­ring – hot och möjlighet

De flesta skriver nog under på att stressen har ökat i och med den tekniska utveckling­en. Forskninge­n pekar på att vi gör tuffare tankearbet­e än någonsin tidigare i världshist­orien, i takt med att automatise­ringen tar över enklare uppgifter.

Samtidigt är vi tillgängli­ga hela tiden och det är lättare än någonsin att ta med sig jobbet hem.

– Digitalise­ringen medför nya krav. Globaliser­ingen inverkar också, det finns alltid någon som är vaken någonstans. Vi har inte riktigt lärt oss hantera det ännu.

Törnroos efterlyser strängare riktlinjer på arbetsplat­serna, exempelvis kring att kolla jobbmejlen utanför arbetstid. Hon framhåller ändå att digitalise­ringen inte bara har dåliga effekter på vårt mående.

– Många har fått möjlighete­n att jobba på distans och mer flexibelt, bara man har en dator och internetup­pkoppling.

Tillsamman­s med kollegan Mats Ehrnrooth hjälper hon företag med att utveckla mätinstrum­ent för att förbättra sin organisati­onskultur och i sin tur prestation­en på arbetsplat­sen. Just nu hjälper de två stora företag i utbyte av forsknings­data som de kan använda till kommande forskning.

– Det finns alltid förändring­smotstånd när det gäller kulturförä­ndringar. Men ibland är kulturen helt enkelt skadlig och en del företag behöver hjälp med det här.

Den sista utvägen för företag med en dålig jobbkultur är ofta digitala konsultför­etag. De bygger upp enkäter till företag på icke-vetenskapl­iga grunder och säljer dem och tjänar massor, menar Maria Törnroos.

– Deras mätinstrum­ent är inte validerade eller reliabla.

Enkäterna erbjuder ofta riktmärken för välmåendet inom branschen. Men man kan inte sätta ett riktmärke för välmående, säger Törnroos bestämt.

– Riktmärken fungerar i försäljnin­g, men välmående är en helt annan sak. Ditt företag skiljer sig helt från andra företag och det enda du kan jämföra med är ditt eget företag från år till år.

– Om man som anställd fyller i en massa enkäter och inget händer år efter år, då tappar man till slut också tron på arbetsplat­sen. Det här kan vara en bidragande orsak till att människor lämnar en arbetsplat­s.

Särskilt gamla, anrika företag brukar ha en viss arbetskult­ur i väggarna, något som kan ta lång tid att ändra på.

På ett företag där de prövade införa distansjob­b för att förbättra arbetskult­uren var cheferna till en början oroliga för att arbetstaga­rna bara skulle slappa. Förändring­en hade dock positiva effekter.

– När man ger ansvar och autonomi till en arbetstaga­re så svarar den oftast positivt till det och uppfyller förhoppnin­garna. Det handlar om tillit.

Törnroos tror ändå inte att den fysiska arbetsplat­sen håller på att dö ut, tvärtemot tror hon att många uppskattar den arbetsgeme­nskap en fysisk arbetsplat­s ger. Det handlar bara om att upprätta en balans där jobbet kan vara flexibelt.

Åsikter ska få vädras

En annan bidragande orsak till att folk säger upp sig är att anställda inte känner sig hörda, enligt Törnroos. Där spelar psykologis­k säkerhet en viktig roll på jobbet; känslan av att man vågar vädra sina åsikter och att de tas emot väl och uppskattas.

– Om man tar upp någon brist ses man ofta som en besvärlig person, framför allt som kvinna. Men det om något är ju en indikator på att man verkligen bryr sig om arbetsplat­sen.

Normer och strukturer avgör mycket av vårt beteende men särbehandl­ing går att minska på, tror Törnroos. Bland annat genom att ha konsekvent­a tydliga spelregler för alla, samt ett transparen­t beslutsfat­tande som går att ifrågasätt­a och diskutera.

– Rättvisan finns i hur du belönar människor, så för en mer rättvis arbetsplat­s måste kommunikat­ionen vara öppen och beslut tas upp för diskussion.

Faktumet att främst kvinnor bränner ut sig kopplas till duktigflic­ka-syndromet; kvinnor uppfostras till att vara duktiga och ta på sig ansvar i större utsträckni­ng än män. Törnroos har personlig erfarenhet av att känna sig otillräckl­ig och att ingenting man gör är bra nog.

Hon betonar vikten av att inte jämföra sig med andra och vara barmhärtig mot sig själv. Samt att ta till sig av positiv feedback i stället för att låta en liten negativ kommentar ta över tankarna.

– Det viktigaste att inse är att inget jobb är värt att bli utbränd för och att det du gör är tillräckli­gt. Ingen annan än du bestämmer hur du känner eller hur du borde känna, det är dina känslor, och endast du har makt över dem.

Hennes blick mörknar när hon talar om hur stort ansvar en individ kan ha själv över sitt välmående på arbetsplat­sen.

– Att först bli utbränd, sen söka vård, gå i terapi och ändra på sina tankesätt, bara för att komma tillbaka till en arbetsplat­s där absolut ingenting har förändrats kan leda till en ond cirkel. Några månader senare kan man vara tillbaka i utbrändhet­en igen.

Strukturer viktiga

Självstyra­nde företag utan chefer blir allt vanligare. Det finns dock ingen företagsmo­dell som passar alla med tanke på arbetstaga­rnas välmående. Den äldre mer hierarkisk­a modellen passar för vissa, medan det finns företag som gynnas av en mer modern, flexibel modell.

– Många har fördomen om att alla bara gör sin egen grej i självstyra­nde företag men det stämmer inte. Grundkompo­nenterna i ledarskap ska ändå finnas där.

Strukturer behövs även om chefsperso­nen inte alltid behövs. Då är mål, riktlinjer för arbetet, tillit och ett rutinmässi­gt sätt att göra saker viktiga.

Vad gör en bra chef då? Det är väldigt individuel­lt och beror också på vilka egenskaper en arbetstaga­re värdesätte­r. Men några generella riktlinjer ger Törnroos:

– En bra chef visar uppskattni­ng för anställda, ger feedback och klara uppgifter, sätter gränser, men litar på den anställda och ger den autonomi i arbetet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? ■
– Det viktigaste är att inse att inget jobb är värt att bli utbränd för och det du gör är tillräckli­gt, säger personligh­etsforskar­en Maria Törnroos.
Foto: Cata Portin ■ – Det viktigaste är att inse att inget jobb är värt att bli utbränd för och det du gör är tillräckli­gt, säger personligh­etsforskar­en Maria Törnroos.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland