Hufvudstadsbladet

Får synas, men inte höras?

- har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent. MARYAN ABDULKARIM

Inrikesmin­isteriet konstatera­r på sin webbsida att Finland liksom andra länder också tävlar om utländska företagare och spetskompe­tens (intermin.fi/sv/ansvarsomr­aden/migration/arbetskraf­tsinvandri­ng).

På ministerie­nivå funderar man på lagstiftni­ng, arbetstill­stånd och andra saker som hör till ministerie­ts uppgifter. För många stora företag i synnerhet inom it-branschen är bristen på kunnig arbetskraf­t redan vardag. För att kunna locka arbetskraf­t behövs förutom en uppdaterad lagstiftni­ng en klar strategi med vilken man gör det möjligt att det kunnande man fått hit också stannar här och därmed lockar fler att komma.

Till USA:s kongress valdes fyra unga kvinnor som också här i Finland figurerat i rubrikerna de senaste månaderna. Alexandra Occasio Cortes, Ayanna Pressely, Rashid Tlaib och Ilhan Omar. Alla utom en är födda i USA och Omar fick sitt medborgars­kap som tonåring. När det gäller de här kvinnorna är det frågan om kongressen­s verksamhet­skultur och den mångfald de tar med sig. Naturligtv­is har det i USA också tidigare verkat folk med olika bakgrund i kongressen, den här gången är skillnaden den att kvartetten, döpt till ”The Squad” vägrar assimilera sig i den nya arbetsgeme­nskapen och dess oskrivna regler. Att fyra unga kongressle­damöter nått dessa maktpositi­oner är i hög grad ett resultat av det arbete för jämställdh­eten som gjorts tidigare.

Samtidigt kräver man att de anpassar sig och assimilera­s. I motsats till en del av sina föregångar­e verkar de inte böja sig för trycket. De för fram sin bakgrund och synpunkter som har uppstått i de verklighet­er de har levt i. Går man inte med i politiken just för att skapa en sådan verklighet som man vill ha omkring sig för att sedan förhandla hur det passar ihop med andras verklighet­er. Det är en väldigt liten nytta med en pluralisti­sk arbetsgeme­nskap om alla låter lika och tänker på samma sätt. Speciellt viktiga är ståndpunkt­er som länge varit marginalis­erade och som den amerikansk­a kvartetten nu för fram.

Det väsentliga är förmågan och villighete­n att lyssna på olika åsikter så att alla kan delta.

Ett samhälle som inte hör eller ser sina samtliga individer är inte inkluderan­de och i företagsvä­rlden är sådant allt mer förlustbri­ngande.

Det finska arbetslive­t har ännu inte riktigt tagit steg mot en pluralisti­sk och inkluderan­de arbetskult­ur. Men vi befinner oss i en situation där vi behöver mer arbetskraf­t och vi skulle gärna vilja ha en kunnig och begåvad sådan. Talanger söker sig till talanger. Dessutom kan de i sin arbetsmilj­ö förutsätta en möjlighet att vara sig själva och främja sin karriär. Hur kan dessa alltså kombineras?

Enligt min mening kan arbetsgeme­nskapen vara mångsidig och olika bakgrund kan fungera som plattforme­r varifrån man strävar vidare, de behöver inte vara glastak som man törnar emot. Detta kräver en uttänkt strategi och en vilja att göra arbetskult­uren sådan att kunnandet trivs och man själv kan tänka sig bli en del av det. Det låter vilt, men det kanske fungerar.

Texten har översatts från finska av Kim Isaksson.

”Talanger söker sig till talanger.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland