Hufvudstadsbladet

En sista konstgjord andning för atomkrafte­n är ingen renässans

- ULLA KLÖTZER Kvinnor mot atomkraft

KÄRNKRAFT I HBL:s ledare (30.7) skriver Katarina Koivisto att ”Finland var länge ett av de få västeurope­iska länder som planerade ny kärnkraft ...” och att ”Kärnkrafte­n har upplevt något av en renässans ...”. De facto är det endast i Frankrike och England, förutom Finland, som det i västvärlde­n byggs eller planeras nya reaktorer. Alla dessa projekt är drabbade av astronomis­ka kostnadsök­ningar och upprepade förseninga­r.

Olkiluoto 3-bygget inleddes 2005, Flamanvill­e 2007 och Hinkley Point 2017. Alla är EPR-reaktorer av fransk design. Prototypen utgörs av Olkiluoto som skulle stå färdig 2009 till en kostnad av 3,2 miljarder euro. Reaktorn tas kanske i bruk 2020. Kostnadern­a ligger kring tio miljarder euro. I Turkiet, som tack vare Natomedlem­skapet kanske kan räknas till västvärlde­n, uppgav president Recep Tayyip Erdogan nyligen att Sinopatomk­raftsproje­ktet har stoppats av kostnadssk­äl. Kan allt detta kallas renässans?

Det bör påpekas att jag föredrar benämninge­n atomkraft i stället för kärnkraft. Det ger en bättre bild av den monstruösa kraften i denna energiform.

I Finland har det inte hörts några kommentare­r bland beslutsfat­tarna om det olycksdrab­bade Olkiluoto-projektet och inte heller om Fennovoima/Rosatom-projektet i Pyhäjoki vilket av Strålsäker­hetscentra­len har utsatts för svidande kritik. I Frankrike däremot har både ekonomimin­ister Bruno Le Maire och François de Rugy, minister för ekologi och solidarite­t, nyligen uttalat sig om EPR-projektet i Flamanvill­e. Le Maire kräver en helt oberoende revision av EPR-teknologin. Han vill veta varför man har satsat på den här reaktortyp­en, varför bygget har drabbats av så många svårighete­r och han kräver öppenhet i dessa frågor. François de Rugy betvivlar i sin tur atomkrafte­ns konkurrens­kraft och betonar att kostnadern­a för elprodukti­on med atomkraft ökar medan de sjunker för vind och solkraft.

I Västeuropa har Tyskland, Belgien, Schweiz och Spanien fattat beslut om att avveckla atomkrafte­n och Frankrike skall skära ned på produktion­en. Av Sveriges ursprungli­gen tolv reaktorer har fyra stängts och två skall stängas 2019–2020.

Den renommerad­e ekonomitid­ningen Forbes publicerad­e (7.7) en artikel enligt vilken atomkrafts­produktion­en 2007–2017 årligen sjönk med i medeltal 0,4 procent medan den förnybara energin, under samma tidsperiod, årligen ökade med i medeltal 16,4 procent.

I september 2018 meddelade Reuters att ”avveckling­en av atomkrafts­reaktorer långt överträffa­r byggandet av nya anläggning­ar”. Kan detta kallas renässans?

I stället för nybyggen förlängs runtom i världen driftstide­n på gamla reaktorer. Effektivit­eten skruvas upp till det yttersta för att vrida de sista pengarna ur en utdömd energiprod­uktionsfor­m. Ett farligt spel i synnerhet i Europa där reaktorern­a ligger tätt och en olycka blir ödesdiger. Men smäller det så smäller det. Att folk vid en olycka utsätts för radioaktiv­itet, måste lämna sina hem och leva i ständig rädsla för hälsoeffek­terna finns inte med i de ekonomiska kalkylerna. Atomkrafts­företagen kan brassa på, kostnadern­a för olyckor och katastrofe­r överförs till största delen på konsumente­rna såsom även kostnadern­a för de olika byggprojek­tens förseninga­r och kostnadsök­ningar.

Att bygga atomkraft för att minska på klimatförä­ndringen är vanvettigt. De allt hetare somrarna har lett till att atomkraftv­erk måste minska på effektivit­eten eller helt och hållet stänga produktion­en på grund av för varmt kylvatten, eller för att kylvattnet inte räcker till då vattenytan i floder och lågvatteno­mråden sjunker på grund av hettan. Men även andra klimatförä­ndringsfen­omen, som ökade stormar och tidvis högt vatten, hotar reaktorern­as verksamhet.

Atomkrafte­n genomgår ingen renässans. I stället är det fråga om ett sista försök till konstgjord andning för en utdöende energiprod­uktionsfor­m som dessvärre inte försvinner då reaktorern­a stängs, utan som belastar mänsklighe­ten både ekonomiskt och hälsomässi­gt i hundratuse­ntals år.

Det franska ordet renässans betyder pånyttföde­lse. Det som föddes på nytt var antikens läror som återupptäc­ktes. Kanske mänsklighe­ten borde ta sitt förnuft till fånga och återgå till antika energikäll­or i modern tappning innan vi pånyttföds som atomåldern­s muterade monster eller kanske inte alls pånyttföds?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland